Når en 15-årig dreng overfalder sin plageånd gennem flere måneder med en skalpel, viser det, hvor voldsomt mobning rammer børn og unges selvværd. Det siger Red Barnets antimobbekonsulent, der giver skolen det fulde ansvar, når mobning får lov at udvikle sig til en straffesag ved domstolene.
En kun 15-årig dreng blev mandag idømt tre måneders betinget fængsel efter at han på H.C. Andersen Skolen stak en skolekammerat med en skalpel. Kammeraten havde gennem måneder chikaneret den 15-årige verbalt og slået ham med lussinger.
Opdatering
- Mobning er rigtig voldsomt og slår hårdt på børns selvværd. Vi vil gerne være en del af fællesskabet, og vi vil gerne have at andre mennesker kan lide os. Når man bliver mobbet over en længere periode, så truer det os så meget, at det føles som en trussel på livet, og så får man behov for at forsvare sig, siger Naja Kinch Sohn, antimobbekonsulent hos Red Barnet.
Mobbeoffer stikker sin plageånd med skalpel i skoletiden
En 15-årig dreng er blevet idømt tre måneders betinget fængsel efter at have stukket sin mobber to gange med en skalpel.
En måned efter sin 15-års fødselsdag stak en dreng i midten af december 2017 en jævnaldrende skolekammerat, der gennem længere tid havde mobbet ham.
Mandag blev den 15-årige dreng idømt tre måneders betinget fængsel.
Ifølge anklager ved Fyns Politi Karen Lykke Hansen er den dømte gennem længere tid blevet mobbet af den dreng, han i skoletiden på H.C. Andersen Skolen endte med at stikke.
- I tiden op til episoden har der været en konfrontation mellem dem, hvor den forurettede opsøger den dømte på skolen. Der bliver den forurettede voldelig overfor tiltalte og slår ham, og det gør, at han tager en skalpel frem og stikker ham to gange, fortæller Karen Lykke Hansen til TV 2/Fyn.
Drengen blev stukket i skulder og mave. Stikket i maven var mellem fire og fem centimeter dybt og krævede kun overfladisk behandling.
Taget skalpel fra skolen
Tre uger inden opgøret på skolegangen stjal den 15-årige dreng skalpellen fra skolen. I retten forklarede han, at han ikke havde til hensigt at bruge den.
- Han siger selv, at det ikke var med det formål at stikke nogen. Han syntes, skalpellen var sej. Han har ikke taget den for at få hævn, fortæller Karen Lykke Hansen.
Anklageren krævede ubetinget fængsel, som der normalt gives ved grov vold. Men hun er tilfreds med dagens udfald i retten.
- Vi havde nedlagt påstand om tre til fire måneders fængsel, men grundet forhistorien, den sigtedes unge alder, og fordi skaderne ikke var mere alvorlige, gjorde retten straffen betinget. Det er jeg fint tilfreds med, fortæller Karen Lykke Hansen.
De sociale myndighederne har efter dommen overtaget sagen og skal blandt andet undersøge, om de to drenge fortsat skal gå på samme skole.
Skoleleder på H. C. Andersen Skolen, Anna Vadgaard, ønsker ikke at kommentere sagen, som hun kalder frygtelig ulykkelig for begge drenge.
Tre uger inden opgøret på skolegangen stjal den 15-årige dreng skalpellen fra skolen. I retten forklarede han, at han ikke havde til hensigt at bruge den, men da skolekammeraten blev voldelig over for ham, stak han ham i skulder og mave. Stikket i maven var mellem fire og fem centimeter dybt og krævede kun overfladisk behandling.
De sociale myndighederne har efter dommen overtaget sagen og skal blandt andet undersøge, om de to drenge fortsat skal gå på samme skole.
Mobning, vold og sex: Unge søger råd hos idoler på sociale medier
Nogle unge skriver til deres idoler på sociale medier, når far slår eller mor er syg med kræft. Børns Vilkår vil nu lave en manual til YouTubere, der får henvendelser om personlige problemer.
Anna Briand Hestehauge har 82.682 følgere på det sociale medie YouTube. Hun laver videoer, hvor hun fortæller om sit liv eller hænger ud med venner. Og så opfordrer hun sine følgere til at skrive til hende, hvis de har noget på hjertet.
Dét har de.
"Min far har været tæt på at dø..."
"Ingen kan lide mig..."
"Min far slår mig..."
Sådan starter nogle af de beskeder, der lander i Anna Briand Hestehauges indbakke på de sociale medier. Nogle gange ved hun ikke, hvad hun skal stille op med dem.
- Nogle af tingene er meget personlige og ting, jeg ikke kan gøre noget ved. Jeg er jo hverken professionel eller psykolog, men bare en helt almindelig pige, forklarer hun.
Brug for professionel hjælp
Der findes ingen større undersøgelse af, hvor udbredt fænomenet er. TV 2/FYN har spurgt 234 fynske skoleelever, om de har søgt hjælp til personlige problemer hos en kendt på et socialt medie. 15,2 procent svarer ja og fortæller videre, at de har henvendt sig om alt fra venner og kæresteproblemer til vold og dødsfald i familien.
Ifølge børnefaglig konsulent ved Børns Vilkår, Charlotte Smerup, er det ikke nok, at børn og unge tager fat i deres idoler på nettet.
- Hvis det er noget alvorligt, som de unge skal have hjælp til, så er det bedst, at det er professionelle, der tager fat. Så er det ikke nødvendigvis nok, at man deler sine tanker med en ven eller en YouTuber, siger Charlotte Smerup.
Derfor vil Børns Vilkår nu lave en manual til YouTuberne, der skal hjælpe dem til at tackle alvorlige henvendelser fra fans. Manualen skal uddeles til de bureauer, der repræsenterer YouTuberne - for eksempel Splay og Gonzo Media.
YouTuberne skal nemlig også passe på sig selv.
- Det er et stort ansvar, man giver til YouTuberen, når man fortæller om for eksempel selvmordstanker eller overgreb. Det kan godt være ret hårdt at få så voldsomme ting at vide og føle, at man har et ansvar, siger Charlotte Smerup.
Har kontaktet politiet
En af Anna Briand Hestehauges kollegaer hedder Johan Jensen. Han er forholdsvis ny som YouTuber, men han får allerede lignende henvendelser.
- Jeg kan bruge 2-3 timer om dagen på at svare på beskeder på Snapchat. Jeg har været tæt på at gå ned med stress, fortæller han.
Et par gange har henvendelserne været af så alvorlig karakter, at Johan Jensen er skredet til handling.
- Hvis det går helt over grænsen, så kontakter jeg politiet. Det er for eksempel sket i forbindelse med en sag om mobning, hvor offeret skrev til mig, fortæller han.
Begge YouTubere slår fast, at de gør deres bedste for at vejlede deres fans, når de henvender sig.
- Jeg har det jo godt med, at jeg måske kan hjælpe. Tit siger jeg til dem, at de skal snakke med en forældre eller en lærer, de stole på, siger Johan Jensen.
Anna Briand Hestehauge vil nu i højere grad overveje at henvise sine følgere til rådgivningstjenester som Sexlinien eller Børnetelefonen.
- For det meste svarer jeg alle, men hvis problemet er for personligt, skriver jeg, at jeg lige skal tænke over det. Men jeg tror måske, jeg vil begynde at henvise folk mere til Børnetelefonen for eksempel. Nogle af dem, der skriver, har brug for nogle professionelle voksne, der kan hjælpe dem.
Skolen har det største ansvar
Antimobbekonsulenten fra Red Barnet er ikke i tvivl om, hvem der har ansvaret for at mobningen udviklede sig knivstikkeri.
- Det er klart, at skolen har det største ansvar for det her. Lærerne og pædagogerne, der er sammen med børnene har de bedste muligheder for at skabe fællesskaber, som kan være modpolen til mobningen, forklarer Naja Kinch Sohn.
Ifølge Salah El-set, formand for skolebestyrelsen på H.C. Andersen Skolen, er sagen et enkeltstående tilfælde. Han siger til TV 2/Fyn, at bestyrelsen er rystede over hændelsen:
- Det er en meget uheldig sag, som vi selvfølgelig er meget chokerede over. Skolebestyrelsen mener, H.C. Andersen Skolens ledelse gør nok i det daglige arbejde for at imødegå mobning - og vi i skolebestyrelsen ser sagen her som en isoleret hændelse.
Skoleleder på H.C. Andersen Skolen, Anna Vadgaard, ønsker ikke at kommentere sagen, som hun kalder frygtelig ulykkelig for begge drenge.
Heller ikke børn- og ungerådmand, Susanne Crawley, har kommentarer til den konkrete sag, men børn- og ungeforvaltningen oplyser dog, at alle skoler har en antimobbepolitik.