Roxanas mareridt er slut: Psykologhjælp og bolig på vej
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
8. oktober blev Roxanas søn traumatiseret efter at have overværet en skudepisode i Vollsmose og vidnet. Nu lysner det endelig efter 17 dages kamp om at få myndighederne til at lytte.
Roxanas 12-årige søn overværede en skudepisode 8. oktober i Vollsmose. Det vidnede han om til politiet, men det blev starten på familiens mareridt. Nu har de i 17 dage forgæves kæmpet for at få myndighederne til at lytte. Alt Roxana ønskede var psykologhjælp, og at de ikke skulle bo lige der, hvor hendes søn blev traumatiseret.
Torsdag eftermiddag var Roxana til møde ved Børne- og Ungeforvaltningen i Birkeparken. Og torsdag eftermiddag begyndte mareridtet at ende.
Roxanas 12-årige søn vidnede i Vollsmose: Nu må han gemme sig
Roxanas 12-årige søn overværede skudepisoden i Vollsmose 8. oktober. Familien fortæller, at de er blevet truet af personer fra Vollsmose, fordi familien har talt med politiet efter episoden.
På trods af omfattende politiske tiltag for at beskytte vidner, har det fortsat meget store konsekvenser at hjælpe politiet. Det viser en sag fra Vollsmose nu.
Her lever en hel familie lige nu i frygt, efter familiens 12-årige søn vidnede i en skudsag. Det var 8. oktober, hvor sønnen overværede nedskydningen af en 28-årig somalisk mand.
Drengens mor har flere gange bedt Odense Kommune om hjælp til at flytte fra bydelen. Hun frygter for sønnens sikkerhed.
Men nu 14 dage efter episoden bor familien fortsat i Vollsmose. Kun deres 12-årige søn er flyttet, fordi familien selv har arrangeret, at han midlertidigt kan bo hos familie uden for Fyn.
Alle kunne se Roxannas søn
Den 8. oktober er Roxanas søn på vej hjem fra skole. Da han passerer en opgang på vej familiens lejlighed, ser han en mand. Manden har affyret skud og med pistolen foran sig, løber manden ned ad trapperne forbi Roxanas søn.
Den 12-årige søn løber rystende ind i familiens lejlighed og ringer til sin mor, der nu står frem og fortæller om familiens mareridt.
Roxannas 12-årige dreng, ved ikke noget om, hvorfor der står en mand og skyder. Han ved heller ikke noget om, hvem det er, der er løbet forbi ham, siger drengens mor, Roxana. Familien flyttede først til Vollsmose i februar.
- Jeg har jo sagt til min søn, at han ikke må åbne døren for nogen, så der går lidt lang tid, før han åbner den. Da jeg åbner døren, så kan jeg se på gangen, at min søn ryster, han har kastet op og han har tisset i sine bukser, siger Roxana.
Roxana kommer ind i lejligheden sammen med en politibetjent, der afhører sønnen. Politibetjenten beder Roxanas søn om at komme hen til vinduet og pege på, hvad han har set. Herefter tager betjenten sønnen med ud på altanen, hvor han også skal pege og forklare, mens politibetjenten råber til en anden betjent på gaden nedenfor.
Det er især denne episode, der gør, at familien nu oplever frygt og trusler. Alle der står på gaden kan se ind i lejligheden på første sal, at sønnen står og peger sammen med en politibetjent.
Forkerte målgruppe
- Grunden til, at jeg er sur og vred, det er, at den her 12-årige dreng bare får at vide, at han skal klare sig selv. Jeg har ikke fået tilbudt psykologhjælp til min søn, jeg har ingen hjælp fået til min søn. Jeg har selv fundet borgmesterens telefonnummer og rådmandens telefonnummer. Jeg har selv skulle stå med alt, og jeg er stadig mor til to små børn og har et arbejde jeg skal passe, siger Roxana.
Familien har fået tilknyttet en sagsbehandler, som i sidste uge ringede til Roxana og fortalte, at de kan ikke få kommunens hjælp til at blive flyttet, fordi hendes søn ikke er i målgruppen.
For Odense Kommune kan ikke hjælpe, fordi Roxana og hendes familie simpelthen ikke er udsat nok. Kommunen henviser til lovgivningen på området. Det fortæller embedsfolk til TV 2/Fyn.
Ugen efter skudepisoden blev Roxana sammen med sine to yngste børn passet op på parkeringspladsen foran sin lejlighed og forsøgt truet til tavshed, fortæller hun. Sagen er nu politianmeldt.
Vi skal beskytte vidner
På baggrund af den konkrete episode, hvor den 12-årige dreng blev afhørt på altanen, er Fyns Politi nu gået i gang med at undersøge, om det var den rigtige beslutning.
Men Fyns Politi kan og vil dog ikke sige noget om, hvorvidt afhøringen skulle være sket på en anden måde.
- På baggrund af jeres henvendelse, vurderer vi selvfølgelig hele tiden på det konkrete tilfælde. Kunne det have været gjort mere smidigt? Men det er ufravigeligt, at vi skal sørge for at sikre de oplysninger, der er i så alvorlige sager, så hurtigt og sikkert som vi kan gøre det. Og så skal vi beskytte de personer, der står frem som vidner, siger Johnny Schou, politiinspektør ved Fyns Politi.
- Truslen mod familien er ikke så alvorlig, at politiet vurderer, at drengen og familien ikke kan være i Vollsmose permanent, siger Johnny Schou.
Ikke hjulpet godt nok
Ib Christensen fra Offerrådgivningen Fyn har rådgivet Roxana. Han er langt fra imponeret over forløbet.
- Hun er ikke hjulpet godt nok endnu. Hun er dybt ulykkelig og det er drengen også. Der skal selvfølgelig mere til. Det er noget skidt for alle parter – både familien og Odense Kommune, siger Ib Christensen, der er rådgiver i Offerrådgivningen Fyn.
Roxana har lige nu kun et ønske. Hun vil ud af Vollsmose.
- Jeg mener, at det er kommunens opgave at sørge for, at min søn får den hjælp, han skal have, og at han ikke skal bo her, og så må vi jo følge med, siger Roxanna.
Men hvorfor flytter i ikke bare selv?
- Vores løn er ikke særlig høj, prøv du selv at finde et sted, hvor man også kan have to børnepasninger. Vi er villige til at tage børnene ud af alt, hvad der hedder skole og vuggestue og flytte et nyt sted hen, siger Roxana.
Odense Kommune kæmper mod organiseret kriminalitet
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) eller rådmanden Brian Dybro (SF).
Tilbage i marts udgav Odense Kommune en pressemeddelelse om, at kampen mod organiseret kriminalitet i Odense styrkes med ti millioner kroner, og en lang række tiltag, der skal styrke en vidnepakke fra Folketinget.
I pressemeddelelsen kan man blandt andet læse "... De nye kommunale indsatser omfatter for eksempel også tilbud om psykologhjælp til odenseanere, der har været ofre for, vidne eller pårørende til en banderelateret forbrydelse, samtidig med at Offerrådgivningen Fyn støttes i det vigtige arbejde med at støtte, rådgive og vejlede ofre for bandekriminalitet".
I et citat om presset på banderne siger Peter Rahbæk Juel blandt andet: "... Samtidig skærmer vi udsatte borgere mod udnyttelse og misbrug fra bandemiljøet, og vi giver ofre og vidner den nødvendige hjælp, støtte og vejledning, siger borgmester Peter Rahbæk Juel".
Politiets vurdering af skudepisoden 8. oktober var, at der var tale om et familieopgør, og at episoden ikke umiddelbart var banderelateret.
- Det gik godt, det gik rigtig godt. Det var jo selvfølgelig hårdt, at skulle beskrive fra dag et af, hvad der var sket indtil dags dato, siger Roxana til TV 2/Fyn.
Glædestårer
Men den lettede mor fik endnu god nyhed lidt senere, da rådmand Brian Dybro (SF) mødtes med Roxana ude foran Børne og Ungeforvaltningen i Birkeparken.
- Jeg kan forstå, at I jo rigtig gerne vil have en anden lejlighed et sted i Odense, og det har jeg bedt min forvaltning om i dag, og været i kontakt med borgmesteren om, at vi skal hjælpe jer med at finde en lejlighed til jer, siger Brian Dybro.
Manglende støtte til vidne:
- Vi skal hjælpe, når der bliver skudt i vores by
En 12-årig dreng overværede en skudepisode i Vollsmose, men har ikke fået tilstrækkelig hjælp fra kommunen. Byrådsmedlem Christoffer Lilleholt mener, at det er dybt kritisabelt.
Den 8. oktober overværede Roxanas 12-årige søn en skudepisode i Vollsmose. Oplevelsen har traumatiseret ham, og familien føler ikke, at de har fået tilstrækkelig hjælp fra kommunen.
Venstres medlem af Odense Byråd, Christoffer Lilleholt (V), bakker op om familien, og mener, at kommunens manglende opbakning er dybt kritisabelt.
- Det gør ondt i maven, at se en mor, hvis 12-årig dreng er blevet sendt væk fra Fyn af hende selv, fordi kommunen eller politiet ikke har kunnet stå ved og hjælpe. Om det er en flytning, eller psykologhjælp eller bare at støtte op, så må vi sige, at vi har fejlet, lyder det fra Christoffer Lilleholt.
Roxana føler sig svigtet. Hun mener ikke, at kommunen har hjulpet hende nok. Ifølge hende er ingen i familien blevet tilbudt psykologhjælp. Samme dag som skudepisoden skete, tisser hendes 12-årige dreng i bukserne på vej ud til videoafhøring på et børnecenter. Det er tredje gang, han skal fortælle historien til myndighederne.
- Jeg forstår ikke, at hverken borgmesteren eller rådmanden ikke er gået ind i det her, og ikke finder en løsning. At det skal i medierne før, at det lykkes, det synes jeg er dybt kritisabelt, siger Venstres byrådsmedlem.
Roxana er efterfølgende blevet gjort opmærksom på af politiet, at Børnecenteret normalt har en psykolog til rådighed. Men da drengen ankom til Børnecenteret og var tydeligt påvirket af situationen, blev han alligevel ikke tilbudt psykologhjælp. Der har heller ingen hjælp været at hente i forhold til at finde en ny bolig uden for Vollsmose.
Odense skal være en tryg by
- Når vi har borgere i Odense, der oplever bandekriminalitet og skyderier og så står frem, så skal vi hjælpe. Så er det uanset, hvilke regler der er, så må vi hjælpe på en anden måde. Der findes altid en løsning, hvis man vil, siger Christoffer Lilleholt.
Men ifølge embedsmænd fra kommunen og Roxanas sagsbehandler, så kan de ikke få den hjælp, de behøver, fordi de penge, der er sat af til at bekæmpe organiseret kriminalitet, primært er henvendt til at beskytte hjemløse og erhvervsdrivende.
- Det, som Peter Rahbæk Juel sagde op til valgkampen i efteråret, og som han nok også vandt valget på, var jo at Odense står imod banderne, og Odense står imod den hårde kriminalitet, og at Odense skal være en tryg by. Odense er ikke en tryg by, hvis man ser et skyderi, og så ikke bliver hjulpet bagefter, siger Christoffer Lilleholt.
Forventer at finde en løsning
- Alle der ser der har set videoklippet om Roxanas historie, får ondt i maven. Derfor forstår jeg ikke, at rådmanden eller borgmesteren ikke går ind i det her, og får det ændret, siger Christoffer Lilleholt.
- Hvis vi skal tro på, at folk igen træder frem og siger hvad de ser, når der er bandekonflikter, og når der sker skyderier, det gør de ikke, hvis ikke man får den opbakning, man behøver bagefter, siger Christoffer Lilleholt, der forventer at politikerne vil finde en løsning på næste udvalgsmøde.
Roxana skal mødes med kommunen senere i eftermiddag, hvor de skal tale om, hvad der kan lade sig gøre.
TV 2/Fyn følger sagen.
Det berørte Roxana dybt, der ikke kunne holde tårerne tilbage, men rådmand Brian Dybro havde stadig endnu bedre nyheder.
- I morgen sørger jeg for, at boligforeningen eller kommunen kontakter dig med et konkret tilbud, og så finder vi ud af det, siger Brian Dybro.
Det var en træt og presset mor, der tog imod de gode nyheder. Det har været et hårdt forløb for hende, og hun er meget udmattet. Men hun har endelig fået hjælp og mærket, at myndighederne lytter til hende.
- Jeg er rigtig træt, men jeg prøver stadigvæk at være stærk for mine børns skyld, siger Roxana.
- Vi er mange, der har lært af det her
Under samtalen med Roxana fremhævede rådmanden Brian Dybro, at kommunikationen skulle have været bedre.
- Det må have været en helt forfærdelig tid, og det har heller ikke været et særligt godt forløb eller et særligt kønt forløb. Jeg tror også, vi er mange, der har lært af det her, for det skulle ikke være kommet her til, siger Brian Dybro.
Tårerne på Roxanas kinder var ikke til at stoppe. Foruden et konkret boligtilbud, der kommer fredag, så har mødet i Børne- og Ungeforvaltningen også resulteret i psykologhjælp til hendes søn.
- Selvfølgelig havde jeg ønsket, at det her møde havde været før, og at min søn havde fået noget hjælp før. Men jeg er dybt taknemmelig for, at man nu kan hjælpe ham, og at vi får noget hjælp, siger Roxana.
Roxana og hendes søn bliver også nu udstyret med overfaldsalarmer fra politiet. Dermed har Roxana umiddelbart fået opfyldt alle sine ønsker i dag, og familiens mareridt får endelig en ende.
Se hele indslaget.