Se alle de gamle billeder: Sådan har friluftsbadet i Odense udviklet sig på et århundrede
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Friluftsbadet åbnede i 1933 og har i sin storhedstid haft titusindvis af gæster hver sommer. Sådan er det ikke mere, og nu risikerer det at blive nedlagt.
I disse dage bliver fremtiden for Odense Friluftsbad endnu en gang diskuteret af politikerne i Odense.
En renovering, en flytning eller en nedlæggelse: Hvad skal der ske med friluftsbadet?
By- og Kulturudvalget skal senere på måneden drøfte, hvad der skal ske med det gamle friluftsbad i Bolbro.
Friluftsbadet har ligget i Bolbro siden 1933, og det bærer det også præg af. Det er ved at være udtjent, viser en undersøgelse et rådgivende ingeniørfirma har fortaget for Odense Kommune.
Egentlig foreslog forvaltningen, at friluftsbadet helt skulle nedlægges i forbindelse med budget 2020, men det blev ikke en realitet.
I stedet er forvaltningen kommet med tre modeller for, hvad der kan ske med friluftsbadet i Odense:
Model 1 hvor friluftsbadet fastholdes, herunder om det skal renoveres fuldstændig eller bygges med mere moderne og brugervenlige bassiner.
Model 2 hvor friluftsbadet relokaliseres og endelig model 3, hvor friluftsbadet nedlægges.
Politikerne skal diskutere friluftsbadets fremtid på by- og kulturudvalgsmødet den 23. februar. Hos Venstre er holdningen, at friluftsbadet skal bevares og blive, hvor det er.
- Vi har tidligere ment, og det gør vi stadig, at så længe der er grundlag for at bevare det, skal det være der. Baseret på fremstillingen mener vi, at det giver mest mening at beholde den nuværende placering, siger udvalgsmedlem for Venstre Araz Khan.
Svømmehold på venteliste
Dermed hælder Venstre til forvaltningens indstilling, nemlig at det bedst kan betale sig at beholde den nuværende placering, hvor man laver nye bassiner, eventuelt med en overdækning i de kolde måneder så friluftsbadet kan udnyttes i længere tid.
Der er flere svømmehold der står på venteliste, fordi der mangler vandtider til kommunens anlæg, og det er også en bevæggrund for at bevare og modernisere friluftsbadet, mener Araz Khan.
- Vi mangler simpelthen vandkapacitet i Odense. Så længe der er et behov, og friluftsbadet kan afhjælpe det, bør vi bevare det, siger han.
Ser frem til en god diskussion
By- og Kulturrådmand Søren Windell (K) er i store træk enig med sin byrådskollega fra Venstre.
- Jeg ser ikke for mig, at vi ikke har et friluftsbad i Odense i fremtiden, siger rådmanden, der dog samtidig erkender, at det er en dyr omgang, selv hvis man beholder friluftsbadet på sin nuværende placering i Bolbro.
- Det er ikke penge, vi umiddelbart har. Jeg er optimist på friluftsbadets vegne, men jeg ser også en stor opgave i at finde de omkring 80 millioner kroner. Det er i givet fald noget, vi skal diskutere, hvordan vi får råd til, siger rådmanden og slutter:
- Jeg ser frem til en god diskussion med mine kolleger i udvalget, når vi skal drøfte det på næste møde.
Nyt friluftsbad til mange millioner
Der bliver formentlig noget at diskutere blandt by- og kulturudvalgsmedlemmerne og senere i hele byrådet. For det er ikke småpenge, der skal til at bibeholde friluftsbadet i Bolbro.
Ifølge forvaltningens beregninger koster det næsten 80 millioner kroner at ombygge og modernisere friluftsbadet og lave en såkaldt airdome - en kuppel - der kan forlænge bassinets åbningstid.
Vælger man at renovere det nuværende bassin 1:1, bliver det næsten tre millioner kroner dyrere.
Skulle man beslutte sig for at flytte friluftsbadet til en anden lokation i Odense, vil det koste yderligere 20 millioner kroner, altså i omegnen af 100 millioner kroner.
Af samme grund er det også vigtigt af afsøge mulighederne grundigt, mener næstformand i by- og kulturudvalget Maria Brumvig (S).
- Jeg er personligt meget begejstret for friluftsbadet, siger hun og kalder det en kulturinstitution i Odense.
- Jeg har endnu ikke læst forvaltningens indstilling igennem, men jeg tænker ikke, der er penge til at renovere det inden for vores forvaltnings egen ramme. Nu er der kommet nogle forskellige forslag, og dem skal vi drøfte i vores egen gruppe og så i udvalget, og det glæder jeg mig til, siger Maria Brumvig.
Du kan læse forvaltningens sagsfremstilling og de forskellige forslag til friluftsbadet her.
Det 89 år gamle friluftsbad på Elsesmindevej i det vestlige Odense tæt på Tusindårsskoven risikerer endnu en gang at blive nedlagt - medmindre der findes et større millionbeløb til en ny renovering.
Grafik: Sune Jørgensen Kilder: Billeder fra Odense Stadsarkiv, Odense Kommune
Kan du se ikke se tidslinjen i din browser, kan du klikke her.
Det sker efter nogle trange år, hvor friluftsbadet i Odense af forskellige årsager ikke har været den samme publikumsmagnet som tidligere.
Forbudt at bade i Odense Å
I snart et århundrede har odenseanerne ellers været vant til at bade i friluftsbadet, som ligger tæt ved Tusindårsskoven, der dog først blev anlagt et halvt århundrede senere i 1988.
Indtil Odense Friluftsbad åbnede i 1933, badede odenseanerne på en række forskellige badeanstalter langs Odense Å eller Stavis Å.
I 1913 blev det forbudt at bade i Odense Å på grund af forurening, og det øgede presset på badeanstalterne ved Stavis Å, der som følge heraf også blev forurenet.
I 1930 kom de første idéer om et friluftsbad i Odense på tegnebrættet. Det skulle erstatte den primitive badeanstalt ved Stavis Å i det nordlige Odense, hvor flere badegæster var blevet syge af at hoppe i åen.
Friluftsbadet åbnede i 1933
På en strålende sommerdag den 18. juni 1933 åbnede Odense Friluftsbad, hvor 4.000 sommerklædte gæster var mødt op til svømmeopvisning.
Der kom i løbet af 1930’erne flere svømmeopvisninger, men de titusindvis af gæster brugte primært det nye friluftsbad til selv at få sig en badetur mellem maj og august, hvor der var åbent.
Selv om de fleste odenseanere ønskede, at friluftsbadet skulle ligge centralt i Odense, blev det placeret på nogle gamle vandresevoirer ved Sanderum Tørvehave, da det var billigere for kommunen at bygge her. Der blev desuden hentet hvidt strandsand fra Skagerrak til Odense, så gæsterne ligesom på en strandtur kunne få sand mellem tæerne og tage solbad ved siden af det store vandbassin.
Mellem 1947 og 1950 blev Odense Friluftsbad for første gang renoveret. Det består i dag af en vandrutsjebane, en boldbane, en beachvolleybane og en forhindringsbane og har i sin storhedstid tiltrukket omkring 68.000 gæster om året.
Gæst nummer 5.000.000
I 2006 blev Odense Friluftsbad endnu en gang renoveret med nye omklædningsfaciliteter. Samme år besøgte gæst nummer 5.000.000 friluftsbadet. Gæsten fik overrakt en stor buket blomster.
I 2016 åbnede Odense Havnebad på en mere central placering og med gratis entré, og det fik en del af de odenseanske badegæster til at droppe friluftsbadet for at tage en gratis svømmetur tættere på byen.
Som konsekvens heraf blev entréen også gjort gratis i Odense Friluftsbad for at lokke flere gæster til, men historisk dårligt sommervejr i den første gratissæson i 2017 ændrede ikke på, at gæsterne fortsat holdt sig væk.
Langt færre gæster - på vej mod nedlæggelse
På trods af fri entré faldt besøgstallet i Odense Friluftsbad fra 22.815 gæster i juni 2016 til 11.273 i samme måned i 2017 - mere end en halvering og langt fra storhedstiden i det forrige århundrede.
Friluftsbade svigtet af gæsterne: Forventninger regnet væk
Dårligt sommervej har tæret på besøgstallene i Odenses friluftsbade. Hos det lille foreningsdrevne friluftsbad Allerup Gamle Have rammer det ekstra hårdt.
Allerup Gamle Have syd for Odense frygtede allerede inden sæsonen begyndte, at gæsterne ville blive væk. Og det kom til at holde stik. En foreløbig opgørelse viser et fald i besøgstallet på 20 procent.
- Det har været en hård sommer, og når vi kommer til slutresultatet, bliver den sikkert også hårdt rent økonomisk. For vi har ikke haft de gæster vi plejer, fortæller fomand Jimmy Adler Andersen fra Allerup Gamle Have.
Især konkurrencen fra de to gratis friluftsbade i Odense har været hård.
Hvis der i gennemsnit kommer 40-50 gæster pr. dag i sæsonen, hænger økonomien sammen, men med faldet i besøgstallet denne sæson, ser det sort ud.
Kan det risikere at true jeres eksistens?
- I yderste konsekvens kan det. Vi har en bestyrelse som trådte til, da kommunen og DGI ikke ville være med mere. Vi har aftalt at tage dette år ud, og hvis det så ser kulsort ud, er der ikke nogen til at at tage over, siger Jimmy Adler Andersen.
Impuls-gæster blev væk
Foreninger og skoler har været trofaste brugere af Allerup Gamle Have, men gæster der spotter om dagens vejr holder til en svømmetur, har valgt et af de gratis bade i Odense i stedet, mener Jimmy Adler Andersen:
- Det kan blive alvorligt for foreningens økonomi, og vi må nu drøfte i bestyrelsen, hvad vi skal gøre.
Bestyrelsen for Allerup Gamle Have vil nu kontakte medlemmerne af Odense Byråd for at bede om hjælp.
Første sæson med gratis entré i Odense Friluftsbad
Fri entré skulle have givet Odense Friluftsbad en kanon sommer. Men det historisk dårlige sommervejr, og en episode med trusler og vold i begyndelsen af juni, har skræmt gæsterne væk, vurderer chefen for Odense Idrætspark, Rune Bille, og fortæller, at besøgstallet er lidt over halveret i juni.
Det nye og gratis Odense Havnebad i Odense Havn gav det gamle friluftsbad konkurrence, og derfor besluttede et flertal i By- og Kulturudvalget, at Odense Friluftsbad også skulle være gratis fra denne sommer.
På trods af fri entré faldt besøgstallet i Odense Friluftsbad fra 22.815 gæster i juni 2016 til 11.273 i år.
- Vi havde en dårlig start (overfaldet på en dreng 4. juni, red.), som gav en masse medieomtale. Dels gjorde det, at folk var utrygge ved at komme her, og dels havde vi rigtigt dårligt vejr, fortæller Rune Bille.
I juli var besøgstallet nærmest det samme som sidste år, så heller ikke her kunne den gratis entré lokke flere i vandet.
Også havnebadet i Odense har mærket det dårlige sommervejr. Antallet af gæster i juli er halveret fra 22.000 sidste år til 11.000 i år.
I 2020 blev der af By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune lagt op til, at friluftsbadet skulle nedlægges for at spare 79 millioner kroner i kommunens budget.
Det blev dog i første omgang ikke til virkelighed, og nu skal politikerne i Odense igen diskutere friluftbadets fremtid.
By- og Kulturudvalget havde onsdag første drøftelse af friluftsbadets fremtid. Der er tre modeller i spil. Den første er at fastholde og renovere, den anden er at flytte det til et andet sted i byen, mens det tredje er at nedlægge det.