Se kortet: 100 odenseanere mistede livet - nu er ti mindesten lagt

Odense Kommune har valgt at minde ti fynske ofre for Anden Verdenskrig ved at lægge snublesten på deres senest kendte adresser. Søndag blev stenene lagt.

Tiden læger mange sår, men nogle er så dybe, at de ikke skal glemmes. Det gælder besættelsens ofre under Anden Verdenskrig.

Derfor har Odense Kommune som en af de første danske provinsbyer søndag lagt gyldne brosten, de såkaldte snublesten, ti forskellige steder i byen. Hver sten repræsenterer én af de odenseanere, der mistede livet.

- Det sidder stadigvæk i slægtningene. Det var rørende at se nogen, der stadig er børn af ofrene, som kan huske det, siger Martin Jensen Overby, formand for Snublesten Fyn.

Han tilføjer:

- Vi snakker også om, at det nedarves til anden og tredje generation.

- Så det er ikke glemt i familierne. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi mindes dem nu, siger Martin Jensen Overby.

Besættelsen kostede i alt 100 odenseanere livet. Den første blev dræbt ved tyskernes besættelse den 9. april 1940 og den sidste døde på et lazaret i Sverige efter at være blevet hentet i koncentrationslejren Neuengamme i Tyskland.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan du ikke se kortet? Klik her

Blandt de hundrede ofre fra Odense var en lang række forskellige mennesker. Der var unge soldater, midaldrende kommunister, idealistiske modstandsfolk, jøder, fremtrædende forretningsfolk, politifolk, kriminelle, subsistensløse og tilfældige husmødre.

Syersken fra Korup

På én af de ti gange ti centimeter store sten er navnet Agnes Jørgine Margrethe Hansens navn indgraveret.

Snublesten

Hun arbejdede som syerske, og sammen med sin mand blev hun den 16. november 1943 arresteret Gestapo på sin bopæl på Kirkesvinget 10 i Korup. Derfor ligger snublestenen netop dér. 

Agnes Jørgine Margrethe Hansen blev sendt til kvindekoncentrationslejren Ravensbrück, hvor hun den 28. juni 1944 afgik ved døden som følge af difteri.

Politibetjent Ernst Peter Sofus Madsen blev den 19. september 1944 arresteret i forbindelse med tyskernes aktion mod det danske politi. Hans liv endte i krigsfangelejren Mühlberg, hvor døde som følge af sygdom.
Politibetjent Ernst Peter Sofus Madsen blev den 19. september 1944 arresteret i forbindelse med tyskernes aktion mod det danske politi. Hans liv endte i krigsfangelejren Mühlberg, hvor døde som følge af sygdom.
Foto: Historisk Hus

Oversigt

    Oversigt