Sex på skemaet: Ny klinik skal revolutionere seksualundervisningen

"Vi kan tale om alt". Sådan lyder invitationen til unge i Odense, der fra denne uge kan få gratis anonym rådgivning om alt fra kønsidentitet, prævention, seksualitet og seksuelt overførte sygdomme i ny klinik i Odense, der også skal sætte moderne seksualundervisning på skoleskemaet.

Har jeg klamydia? Er jeg usikker på mit køn og min seksualitet?

Det er bare nogle af de spørgsmål, som unge mennesker kan gå rundt med, og nu får unge under 30 år, bosat i Odense Kommune, altså en ny mulighed for at få talt om, og måske få svar på deres spørgsmål, når Klinik for seksuel sundhed i Odense åbner.

- Vi kan tilbyde et sted uden fordomme, hvor man kan sige hvad man vil, fortæller Amalie Damkier, der er underviser på Klinik for seksuel sundhed.


Fokus på kønsidentitet i seksualundervisningen

Det er blandt andet Børn- og ungerådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen, der har arbejdet politisk på at få Klinik for seksuel sundhed op at stå. Hun glæder sig derfor over, at klinikken nu er en realitet, og at den både indeholder individuel rådgivning og et foreløbigt svar på moderne seksualundervisning i folkeskolen.

- Vi er i en tid, hvor mange unge bøvler med spørgsmål om køn og kønsidentitet, og der er måske ligefrem et opbrud med at have en opfattelse af, at der kun er to køn, og at man kun er det køn, som man er blevet født som, og det er store ting at gå og tumle med i et ungt sind og en ung krop, fortæller børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R).

- Jeg håber, at klinikken kan yde noget, som forældrene ikke kan give deres børn, og som lærerne heller ikke er de bedste til.

Amalie Damkier er overbevist om, at de unge i Odense Kommune vil følge sig mere trygge i seksualundervisningen på Klinik for seksuel sundhed end i skolens klasselokale.
Amalie Damkier er overbevist om, at de unge i Odense Kommune vil følge sig mere trygge i seksualundervisningen på Klinik for seksuel sundhed end i skolens klasselokale.
Foto: Jeanette Torndahl Fournier

Og også Amalie Damkier, der er en af underviserne på klinikken, tror, at undervisningen vil gøre op med en, ifølge hende, tidligere meget firkantet måde at anskue sex og seksualitet på.

- Det er meget grundlæggende, at vi i vores undervisning har fokus på normkritik, og at sex kan være mange forskellige ting. På den måde, kan eleverne også vælge den prævention, der er relevant for dem. Og det er derfor, at det kan være godt at komme her, for det er netop det vi har specialiseret os i, forklarer Amalie Damkier.

Samtykke og kritik af sociale normer

Klinik for seksuel sundhed drives i et partnerskab mellem Odense Kommune, Region Syddanmark og AIDS-Fondet/Checkpoint. Checkpoint står bag tilbuddet "Ung til Yngre", som er normkritisk seksualundervisning til alle 9. klasser i Odenses fri-, privat og folkeskoler. Undervisningen foregår i klinikken i Jernbanegade.

Og det glæder også Lotte Kehlet, national chef i AIDS-Fondet, at Checkpoint og Odense Kommune i fællesskab kan klæde Odenses 9.klasser godt på med viden om køn, krop og seksualitet og at de unge også lærer om grænser, samtykke og normkritik.

- Vi har set en stigning i tilfælde af sexsygdomme, særligt klamydia og gonoré, i de sidste 10 år - i en udstrækning, så man kan tale om noget nær en epidemi. I en rapport AIDS-Fondet udgav tidligere i år, har vi blandt andet undersøgt, hvad unge og LGBT- personer ved om sexsygdomme - og her stod det meget klart, at der mangler viden, og at skam fylder alt for meget. For begge grupper. AIDS-Fondets anbefaling var, at der skulle mere, bedre og bredere oplysning til - og her rammer viften af tilbud i Odense Kommune plet. Det er vi stolte over at være en del af - og jeg er sikker på, at den indsats vi gør nu, vil kunne aflæses i statistikkerne i årene fremover, siger Lotte Kehlet i en pressemeddelelse.

Klinik for seksuel sundhed og Checkpoint

quote Vi skal ikke have dem til matematik efterfølgende.

Amalie Damkier


Eleverne skal ikke til eksamen hos os

En af de væsentligste ting, som differentierer seksualundervisningen hos Klinik for seksuel sundhed fra den klassiske undervisning man hidtil har haft på folkeskolerne er udbytningen af klasselæreren med en udlært og fagligt kompetent underviser, der ikke har relationer til eleverne.

- Vi skal ikke have dem til matematik efterfølgende, forklarer Amalie Damkier.

- Jeg tror, at flere føler sig set og hørt her. Med en klasselærer er seksualundervisning bare noget man skal igennem, og nogle føler, at man skal passe på med, hvad man siger eller spørger om, fordi man skal se læreren efterfølgende. Her er det et mere åbent og trygt rum, så de kan spørge om alt uden at føle, at de bliver dømt.

På Klinik for seksuel sundhed er der plads til at tale om alt.
På Klinik for seksuel sundhed er der plads til at tale om alt.

quote Alle de spørgsmål, som kan være svære at google sig til, dem kan man komme med her og tale om.

Projektleder, Klinik for seksuel sundhed, Heidi Phillip


Projektleder hos Klinik for seksuel sundhed, Heidi Philipp, lægger også vægt på, at i klinikken er tryghed i højsædet.

- Alle de spørgsmål, som kan være svære at google sig til, dem kan man komme med her og tale om, siger Heidi Philipp.

- Seksuel sundhed og mental trivsel er tæt forbundet, så hvis man har nogle spørgsmål omkring det, så kan det være rigtig ensomt. Derfor er vores opfordring, at vi kan tale om alt. Lige fra fysiske symptomer - er der noget, der klør? - som man ikke har lyst til at indvie andre i, så vil vi gerne være det sted, man kan komme og tale om det.

Skylder vores børn det

Netop fokus på inddragelsen af normkritik og kønsidentitet, er noget, som Susanne Crawley Larsen mener at kommunen skylder de unge i kommunen.

- Vi har ikke været specielt gode til, i folkeskolen, at der er børn som ikke føler sig særlig godt hjulpet i den seksualundervisning vi har haft indtil nu, som for manges vedkommende handler mere om forplantning, og hvordan man undgår at få børn, men mindre om, hvordan man har det i sit hoved og i sit hjerte. Det kan man blive hjulpet med her, siger Susanne Crawley Larsen.

Udover seksualundervisningen til kommunens 9. klasses elever, er det også muligt at booke tid til en gynækologisk undersøgelse og samtaler med faguddannet sygeplejersker eller sundhedsplejersker på klinikken, samt individuelle samtaler med ungevejledere der står klar til at tale om alt.





Oversigt

    Oversigt