Sia reddet fra indre blødninger: Hundeejere skal passe på livsfarlig parasit

Flere fynske dyrlæger advarer hundeejere om hjertelungeorm blandt hunde. Sygdommen har været meget udbredt på Sjælland, og nu ses flere og flere tilfælde også på Fyn.

Den seneste måned har flere dyrlæger på Fyn opdaget den livsfarlige hundesygdom 'hjertelungeorm'. 

Ifølge dyrlæge ved Anicura Odense Dyrehospital Kasper Rasmussen skal sygdommen tages "ret alvorligt". Sygdommen skyldes en parasit i snegle, og derfor advares hundeejere mod at lade sine hunde gumle på bløddyrene.

- Parasitten gør, at blodet mister sin evne til at størkne, og så får hunden blødningsforstyrrelser, og det er livsfarligt. Det betyder, at hunden får indre blødninger i hele kroppen, fortæller Kasper Rasmussen.

For halvanden uge siden blev den ni måneder gamle cavalier king charles-hvalp Sia akut indlagt på dyrehospitalet. 

- Da hun fik blødninger i øjnene, tog de en test for hjertelungeorm. Hun var indlagt i fire dage, og både hendes hjerte og lunger var meget medtaget, fortæller Sias ejer Simone Møldrup.

Hvor og hvornår Sia er blevet smittet vides ikke.

De hyppigste symptomer

Det er særligt, når sneglene er mest aktive om efteråret og foråret, at der ses flest tilfælde af sygdommen, men hundeejere skal være opmærksom på symptomer hele året rundt.

- Symptomerne viser sig typisk efter 40 til 60 dage, og de hyppigste symptomer er hoste, træthed og kraftige blødninger fra sår. Det kan også bare være, at hunden bliver akut dårlig, siger Kasper Rasmussen.

Dyrlæge Kasper Rasmussen forklarer, hvilke symptomer hundeejere skal være opmærksomme på.
Fotograf: Fotograf: Ole Holbech Redigering: Julie Lapp

For hundehvalpen Sia begyndte de første symptomer for halvanden måned siden, men hun er formentlig blevet smittet længe før. Først mistænkte dyrlægerne lungebetændelse. 

- Man skal være opmærksom på, at symptomerne kan være meget diffuse. Blandt andet skal man også være opmærksom på nys, siger Simone Møldrup.

Smitten spreder sig

Hjertelungeorm har indtil nu været mest udbredt omkring københavnsområdet og Nordsjælland, men Kasper Rasmussen mener, at også fynske hundeejere skal forberede sig på flere tilfælde.

- Man har i flere år kæmpet meget med det på Sjælland og set en voldsom stigning i antal tilfælde, og nu er vi også begyndt at se flere og flere tilfælde på Fyn. Det er sandsynligvis noget, vi vil se mere og mere af også på Fyn, siger han.

Sygdommen smitter ved, at sneglene spiser afføring fra en inficeret hund eller ræv, hvorefter en hund spiser sneglen.

Parasitten smitter ikke andre dyr eller mennesker. 

Oversigt

    Oversigt