Den 23 år gamle stålskulptur Camp Fire blev torsdag revet ned og lavet om fra kunst til stålskrot. Ved en fejl.
Skulpturen Camp Fire blev oprindeligt bygget i 1994 for at markere Odense Teknisk Skoles 150-års jubilæum, og nu erkender Syddansk Erhvervsskole, at det skete på grund af en administrativ fejl fra deres side.
- Vi er rigtig ærgerlige over det, der er sket. Hvis vi havde vidst det, vi ved nu og kunne have reddet det her forløb, så var det jo ikke endt sådan her. Det tror jeg, de fleste godt kan forestille sig. Vi er rigtig kede af den skade, som vi har ansvaret for er forvoldt, siger Lars Havelund, der er kommunikationschef ved Syddansk Erhvervsskole.
Han forklarer, at da skolen rykkede væk fra adressen, hvor skulpturen stod, undersøgte de, om den fem meter høje og tonstunge skulptur overhovedet kunne flyttes med.
Der er ingen tvivl om, at det er vores ansvar, og det må vi stå ved
- Efter vi er fraflyttet, undersøger vi muligheden for at tage skulpturen med os til en af vores andre adresser. Det viser sig desværre, at skulpturen flere steder er gennemtæret af rust og er i dårlig forfatning. Så den saglige vurdering er derfor, at vi enten meget vanskeligt eller slet ikke er i stand til at flytte den overhovedet.
- Derfor bliver resultatet, at den må blive stående. Men der er så bare det problem, at køberen af grunden har brug for pladsen i forbindelse med en ombygning. Deri sker der en række ting, som gør, at sagen ender der, hvor den gør. Blandt andet fordi dem, som er inde over sagen heller ikke er klar over, hvordan ejerforholdet er for skulpturen, siger Lars Havelund.
Der er et stykke fra at pille den ned og så til at skære den over og sende den til skrot. Hvordan kan det komme så vidt?
- Det er jo det, der så at sige er beslutningen. Når vi ikke kan tage den med os, og vi heller ikke kan lade den blive stående - og den står i øvrigt uden for skolens gamle matrikel - så er det jo altså, at der på grund af en kombination af manglende viden og den dialog, der er, så ender det med, at den desværre ved en fejl bliver fjernet.
Syddansk Erhvervsskole ejer ikke skulpturen - hvorfor går man ikke til ejeren?
- Fordi man ikke er opmærksom på, at det ikke er vores skulptur.
Mulig erstatningssag
Ifølge Anders W. Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond, har skulpturen har taget så meget skade, at den ikke kan genskabes.
Derfor overvejer han og kunstfonden, om der skal rejses en erstatningssag.
- Det er fuldstændigt vanvittigt, at det kan ske. En stor skulptur, der står midt i Odense, pludselig er sendt til skrot, siger Anders W. Berthelsen til TV 2/FYN.
Lars Havelund har forståelse for kunstfondens reaktion. Han forklarer, at Syddansk Erhvervsskole allerede har været i dialog med kunstfonden for sammen at finde ud af, hvad der skal ske.
- Vi kan godt forstå, at Odense Bys Kunstfond reagerer på det her. Vi har her til morgen, da det gik op for os, at det var vores ansvar, hvad der var sket, taget kontakt til formanden for kunstfonden. Der er aftalt et møde i starten af næste uge, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi kommer videre her fra, siger Lars Havelund.
Kommunikationschefen understreger, at skolen er helt bevidste om, at fejlen ligger hos dem. Derfor er det også op til dem at finde ud af, hvad der skal ske nu.
- Det er det, vi tager en dialog med kunstfonden om; hvordan kommer vi videre og hvilke muligheder har vi. Og så skal vi gøre alt, hvad vi kan for at råde bod på den skade, der er sket. Der er ingen tvivl om, at det er vores ansvar, og det må vi stå ved.