Syddansk Erhvervsskole ødelagde millionskulptur: Vi er rigtig kede af det
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ingvar Cronhammars fem meter høje kunstværk Camp Fire er ved en fejl blevet fjernet og ødelagt. Syddansk Erhvervsskole erkender, at de bærer ansvaret.
Den 23 år gamle stålskulptur Camp Fire blev torsdag revet ned og lavet om fra kunst til stålskrot. Ved en fejl.
Skulpturen Camp Fire blev oprindeligt bygget i 1994 for at markere Odense Teknisk Skoles 150-års jubilæum, og nu erkender Syddansk Erhvervsskole, at det skete på grund af en administrativ fejl fra deres side.
- Vi er rigtig ærgerlige over det, der er sket. Hvis vi havde vidst det, vi ved nu og kunne have reddet det her forløb, så var det jo ikke endt sådan her. Det tror jeg, de fleste godt kan forestille sig. Vi er rigtig kede af den skade, som vi har ansvaret for er forvoldt, siger Lars Havelund, der er kommunikationschef ved Syddansk Erhvervsskole.
Han forklarer, at da skolen rykkede væk fra adressen, hvor skulpturen stod, undersøgte de, om den fem meter høje og tonstunge skulptur overhovedet kunne flyttes med.
- Efter vi er fraflyttet, undersøger vi muligheden for at tage skulpturen med os til en af vores andre adresser. Det viser sig desværre, at skulpturen flere steder er gennemtæret af rust og er i dårlig forfatning. Så den saglige vurdering er derfor, at vi enten meget vanskeligt eller slet ikke er i stand til at flytte den overhovedet.
Galschiøt om kunst-skandale: Årets idiotpris går til Syddansk Erhvervsskole
Ingvar Cronhammars milliondyre stålskulptur ved Syddansk Erhvervsskole i Odense måtte lade livet på grund af en administrativ fejl. En skandale, siger kunstnerkollega Jens Galschiøt.
En fejl fra en administrativ medarbejder ved Syddansk Erhvervsskole resulterede torsdag i, at Ingvar Cronhammars store stålskulptur 'Camp Fire' blev revet ned og ødelagt. Det indrømmer Syddansk Erhvervsskole over for TV 2.
Fejlen skete, fordi skolens bygninger blev solgt, da skolen flyttede, og den nye ejer ville ikke overtage kunstværket, da de ville rive bygningerne ned. Stålskulpturen skulle derfor flyttes, men endte efter en kommunikationsfejl med at blive revet ned og skåret i stykker i stedet.
Den fynske kunstner Jens Galschiøt er langt fra imponeret over forløbet.
- Det er en skandale, at man fjerner den. Det viser også noget om, at folk ikke er i stand til at forholde sig til kunst, siger Jens Galschiøt til TV 2/FYN.
Han er oprevet over, at der kan ske en fejl som denne.
- Det er jo industriel kunst. De er skide flotte hans værker.
For Jens Galschiøt er det nærmest tragikomisk, at det store kunstværk nu blot er reduceret til stålskrot.
- Det er ignorant, at nogen kan finde på at sætte en skrotning i gang uden at ringe til nogen, der har forstand på kunst. Da jeg fik det at vide i går aftes, tænkte jeg: Det må være en kikser. Jeg troede ikke rigtig på det. Det mest komiske er, at der er nogle, der siger, at den var rusten. Jeg er jo smed. Den har overhovedet ikke været rusten. Det svarer til at sige, at hvis der er en rustplet på en Jaguar, så skal hele Jaguaren skrottes, siger Jens Galschiøt.
Idiotpris
Skulpturen Camp Fire blev oprindeligt bygget i 1994 for at markere Odense Teknisk Skoles 150-års jubilæum. Nu bør man overveje at bruge en del af den kasserede og ødelagte skulptur som en pris, mener Jens Galschiøt.
- Hvis man skulle uddele årets idiotpris, så skulle den gå til Syddansk Erhvervsskole. Og man skulle overveje, hvis man skulle lave sådan en pris, at hente en stump af det kunstværk og give det som præmie, siger Galschiøt, der har værksted i Næsby.
For multikunstneren er det nærmest en ignorant beslutning at rive Cronhammar-værket ned.
- Havde man ringet til et hvilket som helst menneske i Odense, der har bare den mindste smule forstand på kunst, så havde de åbnet deres baghave for at have det her værk stående.
- Derfor bliver resultatet, at den må blive stående. Men der er så bare det problem, at køberen af grunden har brug for pladsen i forbindelse med en ombygning. Deri sker der en række ting, som gør, at sagen ender der, hvor den gør. Blandt andet fordi dem, som er inde over sagen heller ikke er klar over, hvordan ejerforholdet er for skulpturen, siger Lars Havelund.
Der er et stykke fra at pille den ned og så til at skære den over og sende den til skrot. Hvordan kan det komme så vidt?
- Det er jo det, der så at sige er beslutningen. Når vi ikke kan tage den med os, og vi heller ikke kan lade den blive stående - og den står i øvrigt uden for skolens gamle matrikel - så er det jo altså, at der på grund af en kombination af manglende viden og den dialog, der er, så ender det med, at den desværre ved en fejl bliver fjernet.
Syddansk Erhvervsskole ejer ikke skulpturen - hvorfor går man ikke til ejeren?
Skrottet kunstværk: - Fuldstændig vanvittigt, at det kan ske
Anders Wedel Berthelsen tror ikke, at skrottet kunstværk kan reddes. Kunstfond overvejer erstatningssag.
Ingvar Cronhammars fem meter høje stålskulptur i Odense er blevet revet ned. Det 23 år gamle kunstværk er torsdag eftermiddag skåret i småstykker og sendt til skrot.
Syddansk Erhvervsskole erkender, at en medarbejder ved en fejl har igangsat nedrivningen af skulpturen, der i 1994 blev opført i forbindelse med skolens 150-års jubilæum.
Ifølge Anders Wedel Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond, har skulpturen har taget så meget skade, at den ikke kan genskabes, og derfor overvejer han, om der skal rejses en erstatningssag.
- Det er fuldstændigt vanvittigt, at det kan ske. En stor skulptur, der står midt i Odense, pludselig er sendt til skrot, siger Anders Wedel Berthelsen til TV 2/FYN.
- Det ser ikke umiddelbart ud til, at det kan blive til en skulptur igen. Meget af det er kørt til skrot allerede, fortæller han.
Odense Bys Kunstfond overvejer, om den vil rejse en erstatningssag mod Syddansk Erhvervsskole. Han vil tage et møde med skolen og finde ud af, hvad man gør herfra.
Røde ører på Syddansk Erhvervsskole. Gav tilladelse til at ødelægge Ingvar Cronhammars fem meter høje stålskulptur i Odense. #tv2fyn pic.twitter.com/CMKuEXOKdb
— Ole Holbech (@oleholbech) May 5, 2017
- Fordi man ikke er opmærksom på, at det ikke er vores skulptur.
Mulig erstatningssag
Ifølge Anders W. Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond, har skulpturen har taget så meget skade, at den ikke kan genskabes.
Derfor overvejer han og kunstfonden, om der skal rejses en erstatningssag.
- Det er fuldstændigt vanvittigt, at det kan ske. En stor skulptur, der står midt i Odense, pludselig er sendt til skrot, siger Anders W. Berthelsen til TV 2/FYN.
Lars Havelund har forståelse for kunstfondens reaktion. Han forklarer, at Syddansk Erhvervsskole allerede har været i dialog med kunstfonden for sammen at finde ud af, hvad der skal ske.
- Vi kan godt forstå, at Odense Bys Kunstfond reagerer på det her. Vi har her til morgen, da det gik op for os, at det var vores ansvar, hvad der var sket, taget kontakt til formanden for kunstfonden. Der er aftalt et møde i starten af næste uge, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi kommer videre her fra, siger Lars Havelund.
Kommunikationschefen understreger, at skolen er helt bevidste om, at fejlen ligger hos dem. Derfor er det også op til dem at finde ud af, hvad der skal ske nu.
- Det er det, vi tager en dialog med kunstfonden om; hvordan kommer vi videre og hvilke muligheder har vi. Og så skal vi gøre alt, hvad vi kan for at råde bod på den skade, der er sket. Der er ingen tvivl om, at det er vores ansvar, og det må vi stå ved.
Se videoen: Her bliver milliondyr skulptur revet ned ved en fejl
Syddansk Erhvervsskole har ved en fejl sendt kendt odenseansk kunstskulptur til skrot. Odense Bys Kunstfond overvejer erstatningssag.
Ingvar Cronhammars fem meter høje stålskulptur i Odense er blevet revet ned. Det 23 år gamle kunstværk er torsdag eftermiddag skåret i småstykker og sendt til skrot.
Syddansk Erhvervsskole erkender, at en medarbejder ved en fejl har igangsat nedrivningen af skulpturen, der i 1994 blev opført i forbindelse med skolens 150-års jubilæum.
Siden er skolen blevet flyttet, og en ny ejer - Tasfo Selskaberne - har købt bygningerne, som de ville rive ned.
Ved salget meddelte Tasfo dog, at skulpturen stod i vejen for deres byggeplaner, og derfor afviste de at tage imod den ved salget.
Overvejer erstatningssag
Meningen var herefter, at skulpturen skulle pilles ned, men en kommunikationsfejl førte i stedet til, at skulpturen torsdag blev skåret i stykker med en skærebrænder og solgt til skrot.
Odense Bys Kunstfond overvejer, om der skal rejses en erstatningssag for den milliondyre skulptur.
- Det ser ikke umiddelbart ud til, at det kan blive til en skulptur igen. Meget af det er kørt til skrot allerede, siger Anders Wedel Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond.