22. apr. 2022 kl. 17:36
Rasmus Rask

I flere uger har 23-årige Anastasia Sevriukova ventet på tilladelse til at arbejde. Men fra i dag behøver hun og andre ukrainere ikke vente længere.


23-årige Anastasia Sevriukovas telefon ryger op af lommen utallige gange hver dag. Er der sket noget nyt? Noget godt? Noget værre end for 15 minutter siden?

Hun og familien er flygtet fra krigen og deres liv, jobs og hverdag i Kyiv. Og selvom de nu bor i Odense, langt fra bomber og ødelæggelser, fylder det.

- Nogle gange kan man ikke klare det længere. Man græder og græder. Men så forstår man, at man ikke gør nogen forskel ved at græde, fortæller hun.

“Det er meget svært for mig bare at sidde og vente”

— Anastasia Sevriukova, 23 år, Odense

Derfor har hun glædet sig til at komme i gang med at arbejde. Men indtil i dag har hun måttet vente på, at hendes opholdstilladelse blev behandlet.

- Det er meget svært for mig bare at sidde og vente. Det (at starte arbejde, red.) er vores største drøm lige nu, fortæller Anastasia Sevriukova.

Rasmus Rask

Mange ansøgninger venter

Ifølge Udlændingestyrelsen har 23.487 ukrainske flygtninge søgt om opholdstilladelse, efter særloven trådte i kraft. En lov, der netop skulle sende dem hurtigere i skole og arbejde.

Sagsbehandlingen har dog ikke kunnet følge med. Derfor venter omkring 17.000 ukrainere stadig på tilladelsen - og indtil i dag adgangen til arbejdsmarkedet.

- Du ved ikke, hvad der sker i morgen, eller hvad du skal lave de næste dage, uger, måneder. Det er meget svært, fortalte Anastasia Sevriukova onsdag formiddag.

Så for at komme hurtigere i gang har hun og søsteren Daria Sevriukova på 22 år været i ulønnet praktik hos caféen Bar' Unika i Odense. På den måde var planen at kunne starte arbejdet rigtigt op, så snart de fik lov.

Rasmus Rask

Ændring: Arbejde først - papir bagefter

Onsdag over middag ændrede Udlændinge- og Integrationsministeriet dog reglerne, så ukrainere får hurtigere adgang til arbejdsmarkedet.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtaler i pressemeddelelsen:

“(...) folk, der ansøger om opholdstilladelse efter særloven, kan ansættes allerede fra på fredag”

— Mattias Tesfaye, Udlændinge- og integrationsminister (S)

- Mange ukrainere i Danmark ønsker at komme i arbejde. Samtidig hører vi fra virksomhederne, at de mangler folk. Men sagsbehandlingen af deres opholdstilladelse tager lidt tid.

- Derfor har jeg i dag truffet en beslutning om, at folk, der ansøger om opholdstilladelse efter særloven, kan ansættes allerede fra på fredag. Så må vi få papirerne på plads efterfølgende.

Rasmus Rask

Overrasket på det kommende arbejde

Hverken Anastasia eller Daria Sevriukova havde hørt om ændringen onsdag eftermiddag. Så overraskelsen var stor, da TV 2 Fyn afslørede det ude foran caféen, hvor de har ventet på at få lov til at arbejde.

- Vi har ventet så længe, og vores chef har lige spurgt, hvornår papirerne er klar. Jeg måtte bare sige, at vi venter stadig, og jeg håber, det bliver snart. Så det er virkelig gode nyheder, fortæller 22-årige Daria Sevriukova.

- Det betyder, at jeg kan være et normalt menneske igen. Jeg er meget glad, stemmer Anastasia Sevriukova i.

Se overraskelsen og hele videoen herunder.

Læs også: Verdenspremiere på fynsk gymnasium:
  • Det er hårdt at se
Gå tilbage Del
22. apr. 2022 kl. 10:45

Verdenspremiere på fynsk gymnasium:
  • Det er hårdt at se

Morten Albek

Torsdag var der verdenspremiere på filmen "Sending Aya Back", der handler om Aya Abu-Dahers kamp for at få forlænget sin opholdstilladelse.


Torsdag morgen var hallen på Nyborg Gymnasium fyldt med skolens elever. Her var der  verdenspremiere på dokumentarfilmen ”Sending Aya Back”.

Dokumentaren følger 21-årige Aya Abu-Dahers kamp for at få forlænget sin opholdstilladelse.

Sidste år, mens hun selv var elev på Nyborg Gymnasium, fik hun besked om, at hun skulle sendes tilbage til Syrien, som hun flygtede fra i 2015.

- Kampen nytter noget

Det fik blandt andre skolens rektor, Henrik Vestergaard Stokholm, til at reagere. Han lavede et opslag på Facebook sammen med Aya Abu-Daher, og deres opråb førte til demonstrationer, massiv medieomtale og debat i Folketinget.

Derfor var det også vigtigt for gymnasiets rektor, at verdenspremieren på filmen foregik netop på Nyborg Gymnasium.

- Mine elever har kæmpet for Aya, så det er selvfølgelig vigtigt, at de får lov til at se den her film. Og så synes jeg også, det er med til at skabe kultur på en skole at vise det her, men også illustrere over for mine elever, at den der kamp for menneskerettigheder og kampen for noget større end sig selv den nytter noget, fordi det nyttede faktisk med Aya, siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Morten Albek
Det er dokumentarist Michael Graversen (tv), der står bag filmen.

Det er dokumentarist Michael Graversen, der står bag filmen, som er lavet for den britiske avis The Guardian. Han fulgte filmens hovedperson, mens hun sidste år kæmpede for at få forlænget sin opholdstilladelse.

- Formålet er at vise, hvad det gør ved et menneske at stå i den her udsatte position at få inddraget sin opholdstilladelse, og vise det emotionelle pres, som Aya er under. Putte et menneskeligt ansigt på nogle af de politiske afgørelser, der bliver truffet, siger Michael Graversen.

Mediedækning skyld i forlængelse

Udover instruktør og rektor var Aya Abu-Daher også med til verdenspremieren, og det vækkede blandede følelser i den nu 21-årige kvinde.

- Det er hårdt at se dokumentaren, fordi alle minderne kommer tilbage. Jeg husker det hele igen og igen. Men jeg er virkelig stolt over, at jeg kunne være med i den her film og blive repræsentant for en stor folkegruppe, som på en eller anden måde er svag, og som ikke tør at sige noget. Så kan de måske se sig selv i den her film, siger Aya Abu-Daher.

I sommeren 2021 blev Aya Abu-Dahers opholdstilladelse så forlænget til 15. juli 2023.

En beslutning, der især blev påvirket af massiv mediedækning, og det frustrerer Nyborg Gymnasiums rektor.

- Jeg synes, det er meget, meget sørgeligt, at Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen ikke tror på Aya forklaring, og den eneste grund til at de giver hende ophold, det er, fordi hun har været i medierne. Det er trist. Jeg ville håbe, man ændrede praksis i stedet for og anerkendte, at Damaskus nok ikke er så sikkert, siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Hovedpersonen selv, Aya Abu-Daher, håber ligesom sin tidligere rektor, at man ændrer praksis. Men hun håber også filmen kan være med til at vise, at flygtninge også er almindelige mennesker. 

En opgørelse fra august 2021 viser, at over 400 syriske flygtninge har fået fjernet eller ikke fået forlænget deres opholdstilladelse af Udlændingestyrelsen.

For 19 minutter siden
Tophistorie
Alexander Aagaard

Det er den tid på året. Denne mandag er det den såkaldte "Transfer Deadline Day" i dansk fodbold. Det betyder, at det er sidste dag i denne omgang, hvor de danske klubber kan købe og sælge spillere.


Det er dermed ved at være sidste chance, hvis OB skal forstærke truppen inden forårets kampe i 1. division - eller hvis klubben skal sælge en af de spillere, der kan sikre penge i klubkassen.


TV 2 Fyn følger transfervinduet og OB's gøren og laden til dørs hele dagen og bringer her det store overblik.


Deadlinedag

Følg opdateringerne herunder

Det holder vi øje med i OB

Det danske transfervindue har været åbent hele januar, og frem mod midnat kan der ske til- og afgange. Indtil videre har OB købt én spiller i form af venstre backen Adam Sørensen og solgt én spiller i form af midtbanespilleren Alsana Manneh. Men der kan ske mere i transfervinduets sidste timer.

Her er et overblik over de historier, som vi holder øje med i OB:

Max Fenger
Blev udeladt af OB’s seneste træningskamp, fordi et salg til udenlandsk klub er tæt på. Falder handlen på plads inden midnat?

Luca Kjerrumgaard
Har været sat i forbindelse med tyske klubber denne vinter. Bliver han i OB?

Tobias Slotsager
Er kontraktfri til sommer, så hvis OB skal tjene penge ved et salg, skal det ske inden midnat. Fredag skrev et spansk medie, at han kunne være på vej til La Liga-klubben Leganes.

Don Deedson
Hele vinteren har der været rygter om et muligt salg af Don Deedson, der kan indbringe OB anslået ti millioner kroner ved et salg.

Mulig tilgang?
Der har været flere meldinger om mulige tilgange i OB denne vinter. Særligt tyder det på, at OB vil hente en offensivspiller. Spørgsmålet er, om det lykkes.

Sådan dækker TV 2 Fyn deadlinedag

Transfervinduet i Danmark er åbent frem mod midnat mandag den 3. februar. TV 2 Fyn dækker OB’s aktiviteter hele dagen i livebloggen i denne artikel samt med relevante artikler og analyser.

Klokken 14 kan du chatte med OB-reporter Martin Davidsen og stille ham spørgsmål.

Mandag aften er vi i Ådalen, hvor vi følger optagelsen af Stemmer Fra Ådalens live-transfershow og hele tiden holder jer opdateret med seneste transfernyt fra OB.

For 44 minutter siden
Tophistorie
Sund & Bælt

Kigger du ud over Storebælt mandag morgen kan du måske spotte en ubåd, der lige nu er på vej igennem. Ubåden passerede Storebæltsbroen omkring klokken 8 og bevæger sig i nordgående retning.

På Vesselfinder.com kan det ses at et dansk militærfartøj følger lige i hælene af ubåden. Ifølge forsvarskommandoen er det ganske normalt at ubåde går igennem Storebælt. Om der er tale om et russisk fartøj vil presserådgiver Tobias Roed hverken be- eller afkræfte.

- Det er helt normalt, at vi holder øje med, hvad der går igennem og følger dem med de kapaciteter, vi har, siger han til TV 2 Fyn.

Sund & Bælt
For 3 timer siden
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mandag skal Retten i Svendborg behandle en trusselssag der er under en måned gammel. Den tiltalte er en 19-årig kvinde fra Nyborg Kommune, og anklagemyndigheden forventer hun vil erkende tiltalen.


Truslerne tikkede ind på en socialrådgivers telefon i form af en talebesked den 9. december 2024 klokken ni om morgenen, fremgår det af en retsmødebegæring fra Fyns Politi.


I talebeskeden føg det med trusler fra den 19-årige kvinde. Trusler, som var rettet mod socialrådgiveren og dennes familie.


- Skærer dig op

I begæringen fremgår det, at den 19-årige truede med at dræbe socialrådgiveren og dennes familie.

For socialrådgiverens vedkommende var kvinden tilmed detaljeret omkring, at hun ville trampe vedkommende ihjel, for derefter at partere vedkommende med en køkkenkniv og smide resterne for løver.

Eksempelvis lyder en af truslerne:

- Ved du hvad, jeg tager op til kontoret på mandag, og så tager jeg en brødkniv med, og så skærer jeg alle dine lemmer af. Jeg tager alle dine indvolde ud, og kaster det ud til løverne.

I alt fremsagde den 19-årige 13 enkeltstående trusler i løbet af talebeskeden.

Risikerer fængsel

Truslerne er både grove og konkrete, og lydoptagelsen indgår i politiets bevismateriale. Det er sandsynligvis af den grund, at den tiltalte har tænkt sig at erkende forbrydelsen i en retssag, som der kun er afsat en halv time til.

Den 19-årige er tiltalt for trusler mod en tjenestemand i funktion efter straffelovens paragraf 119.

Overtrædelse af paragraffen straffes med op til otte års fængsel. Normalt giver denne slags trusler dog 30 dages ubetinget fængsel, hvis den tiltalte ikke er tidligere straffet.

For 3 timer siden
Tophistorie

Der er over ni måneder til kommunalvalget, men allerede nu lægger Venstres spidskandidat Lars Christian Lilleholt op til en hård valgkamp mod Odenses nuværende borgmester Peter Rahbæk Juel (S).


I den seneste udgave af TV 2 Fyns interviewformat Spotlys beskylder Lars Christian Lilleholt borgmesteren for at være magtfuldkommen.


- Jeg oplever, at vi i Odense har fået en borgmester, som i den grad er magtfuldkommen som ikke tåler at der er nogen andre. At at det er ham der lægger kursen og har manglende politisk respekt for, at nogen kan mene noget andet end ham selv, siger Lars Christian Lilleholt.


I morgen, tirsdag, bliver Lars Christian Lilleholt kåret som Venstres spidskandidat i Odense. Da fristen for at stille op som spidskandidat udløb den 4. januar, var der ingen andre, der havde meldt sig som kandidater. Dermed skal medlemmerne af Venstre i Odense ikke vælge spidskandidat, men blot kåre Lars Christian Lilleholt.



  • Jeg havde ikke haft noget imod at have haft en modkandidat, men omvendt må jeg så også sige, at det stiller mig stærkere, at det er et samlet parti. Og jeg er også meget glad for, at hele byrådsgruppen bakker op, siger Lars Christian Lilleholt.


Vil søge kompromisser

Selvom Lars Christian Lilleholt kommer med kraftige udfald mod Odenses nuværende borgmester, Peter Rahbæk Juel, så åbner han alligevel døren for, at være mere kompromissøgende end sønnen Christoffer Lilleholt, som han afløser som spidskandidat.

- Selvom vi er dybt forbundne politisk og familiemæssigt, så er der selvfølgelig også forskel på os. Jeg har lang erfaring fra Folketinget og regering, og jeg kender det politiske spil, og jeg ved jo også at indimellem er man nødt til at indgå nogle kompromisser, siger Lars Christian Lilleholt.

- Jeg er fornyelse

Selvom Lars Christian Lilleholt har været med i politik i mange år, så afviser han, at være “gammel vin på gamle flasker”, og mener, at han er en fornyelse af Venstre i Odense.

- Jeg er fornyelse, og man kan jo ikke sige, at Socialdemokratiet, der har været ved magten siden 1937 er særligt meget fornyelse, siger Lars Christian Lilleholt.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er blevet forelagt Lars Christian Lilleholts beskyldninger om at være magtfuldkommen. Borgmesteren afviser beskyldningerne og siger:

- Jeg ønsker Lars Christian Lilleholt tillykke med valget, og håber på et godt samarbejde i byrådet. Jeg har stor respekt for Lars Christian Lilleholt som person, men jeg mener, at den måde man samarbejder bedst på, er ved at man ikke starter med personangreb, siger Peter Rahbæk Juel.

Borgmesteren tilføjer, at 91 procent af alle sager i byrådet i 2023 blev vedtaget med enstemmighed.

Se hele interviewet med Lars Christian Lilleholt herunder. Temaerne og tidskoder kan du desuden se herunder.

Se hele interviewet.

00:00 Lars Christian Lilleholt som borgmesterkandidat

02:51 Motivation for lokalpolitik

05:51 Fit for borgmesterposten

09:00 Strategi for at vinde valget

11:54 Udfordringer i Odense

15:13 Kandidater og konkurrence

17:04 Kritik og fornyelse i politikken

20:27 Valgkamp og strategi for Venstre

22:36 Familiedynamik og politisk arvefølge

26:30 Visioner for Odense og forskelle i lederskab

Alle elever på Idrætsefterskolen i Ulbølle er blevet evakueret.  Det sker, efter at der er opstået røgudvikling i en kælder med fyr, skriver Fyns Politi på det sociale medie X. Både politi og beredskab er til stede, og der er ingen meldinger om tilskadekomne, oplyser politikredsen.

- Vi er til stede med tre patruljer, siger vagtchef Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.

For 2 timer siden

Fjernes kondomet uden samtykke under samleje skal det fremover være strafbart. Det mener Regeringen, der peger på at såkaldt “stealthing” er et seksuelt overgreb.

Som lovgivningen er i dag, er stealthing – altså når en person bevidst fjerner kondomet under samleje, uden at den anden part opdager det eller giver samtykke til det – ikke i sig selv ulovligt. Det vil regeringen nu lave om på ved en ændring af straffeloven, så stealthing fremover kan straffes på lige fod med andre seksualforbrydelser.

Det vil indebære, at det ud over enhver rimelig tvivl skal bevises, at tiltalte forsætligt for eksempel har ødelagt kondomet eller taget det af, uden partnerens samtykke eller viden.

For 4 timer siden
LYT
Del
Link
kopieret!

Mandagen starter ud med temperaturer under frysepunktet og risiko for glatte veje. Op af formiddagen letter skydækket en smule, og de fleste vil opleve perioder med kig til solen i det fynske.

Vinden holder sig i ro, så selvom temperaturen ikke når op på mere end et par grader, kommer det ikke til at føles særlig koldt.

Det ventes at blive tørvejr dagen igennem.

Det var med gæster fra hele Rigsfællesskabet, da Word Festival i Odense satte fokus på Rigsfællesskabets fremtid - en dagsorden som for alvor er blevet sparket i gang af USA’s præsident.

Debatten foregik i Nordatlantisk Hus på Odense Havn, og var velbesøgt.

Word Festival fandt sted fra fredag til søndag i denne uge, og havde blandt andet de populære TED-talks på programmet og kendte som Helle Helle, Ulla Terkelsen og Jim Lyngvild på scenen.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Danmark er verdensmester for fjerde gang på stribe.

Det var ellers lige i store dele af første halvleg, men efter pausen trak Danmark afgørende fra.

Alligevel kom der en form for spænding mod kampens afslutning, da Kroatien sled tilbage i opgøret. Men med fem minutter tilbage kogte det over for kroaterne, der fik tre udvisninger i samme sekvens, og så var kampen reelt afgjort.

Dermed kunne de danske spillere helt fortjent bryde ud i massiv jubel over det fjerde danske verdensmesterskab på stribe.

I weekenden blev der afviklet Final4-stævnet i volleyball i Odense. Det er altså den bedste dame- og herrevolley der kan opleves i landet.

Det blev afholdt samme weekend som Volleyball Danmark annoncerede nyheden om at landsholdet rykker basen til Odense i år.

Ved weekendens konkurrence vandt kvinderne fra Holte landspokalen, mens herrerne fra Odense tog pokalen med hjem endnu en gang.

Anders Høeg

Mange fynboer har fundet vej til Storms Pakhus, for at se VM-finalen i fællesskab.

Her er der høje forventninger til danskerne, som indtil nu har klaret det formidabelt i rejsen mod VM-finalen.

Mads Strate

Inden længe venter VM-finalen mod Kroatien for Danmarks håndboldherrer.

På Oure Kostgymnasium var de allerede i løbet af eftermiddagen klar til den vigtige kamp. Her har dagen stået på oppyntning til storskærmsarrangement i aften, og så har der i mellemtiden også være tid til en quiz.

Flere af skolens håndboldelever er ikke i tvivl om, hvad de glæder sig mest til under aftenens kamp.

- Til at se to af verdens bedste hold, de taktiske aspekter med Danmark som favorit og Kroatien som overraskelse i en VM-finale. Vi holder selvfølgelig med Danmark, og holder selvfølgelig ekstra øje med de tidligere Oure-elever og GOGere, siger Oliver Briese, som er håndboldelev på skolen.

Joakim Blomsterberg Olsen

Det danske Volleyball-landshold rykker teltpløkkerne op i Birkerød og rykker til Odense, hvor det vil have base i 2025. Det fortæller Volleyball Danmark til TV 2 Fyn.

- Vi kommer til at have vores hjemmebane her i Odense i 2025, hvor vi har to landskampe. Først kvinderne den 3. august og herrerne den 17. august, siger direktør i Volleyball Danmark, Nicolai Kaas Nordstrøm.

I denne weekend er der blevet spillet Final-4 i Odense, hvor forbundet har testet faciliteterne af.

- Vi ser et stort potentiale, fordi vi vil godt lave et endnu større event ud af det at komme til volleyball-landskamp, udtaler direktøren til TV 2 Fyn.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Tirsdag vendte Uber tilbage til Danmark efter fravær siden 2017, hvor danske taxisekskaber sendte dem ud af landet. Men denne gang samarbejder de med taxaselskabet Drivr, og det har fået fynske vognmænd til at ønske sig konceptet her på øen, oplyser Drivr til Ritzau.

- Interessen fra lokale vognmænd og chauffører har været helt fantastisk. Allerede fra dag ét har vi hundredvis af chauffører klar til at tage imod passagerer, der bestiller via Uber-appen, siger Bo Svane, administrerende direktør i Drivr.

I første omgang er Uber-appen dog kun tilgængelig i hovedstadsområdet.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her