25. aug. 2024 kl. 6:00
Ida Alstrup Klausen

Vovet udspil fik investor til at trække en streg i sandet – alligevel tog han risikoen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Ulf Bech Christensen er på bar bund, når det gælder hygiejneprodukter til kvinder, alligevel investerer han millionbeløb i nystartet virksomhed, der producerer netop det.

Det kan virke modstridende at en mand, der aldrig har brugt hverken dag- eller natbind, vælger at investere i en relativt ny virksomhed, der producerer netop dét. 

Alligevel er det virkeligheden for Ulf Bech Christensen, der netop har kastet flere millioner efter virksomheden Mewalii, der producerer hygiejnebind lavet af hampefibre.  

Og han er fuldt ud klar over, at risikoen er stor.

Ny serie følger iværksætterduo i op- og nedture

I et halvt år har TV 2 Fyns journalister fulgt Simone Westergaard og Frederikke Dahls iværksætterrejse med virksomheden Mewalii. I serien "Høj på bind" kommer man helt tæt på de to kvinder i deres jagt på millioner og kampen for overlevelse.

Serien kan streames på tv2fyn.dk/play/ samt på TV 2 Play.

TV 2 FYN PLAY | SERIER

Høj på bind

- Jeg har ikke siddet med en lommeregner og beregnet på, om det her er en god investering. Jeg ved ikke noget om markedet og heller ikke om, hvad tilsvarende virksomheder er værd, siger Ulf Bech Christensen.

I stedet for at investere med hovedet, har han investeret med maven. Men inden det hele faldt på plads, skulle der tages nogle vigtige forhandligner. 

(artiklen fortsætter efter videoen...)

Startede på 17 millioner

Investeringen kom på tale i foråret 2024, hvor stifterne bag virksomheden Mewalii, Simone Westergaard og Frederikke Dahl, var forbi Ulf Bech Christensens kontor for at pitche et muligt samarbejde.

Her fortalte iværksætterduoen, at deres virksomhed var vurderet til at være 17 millioner kroner værd, og at de søgte en investering på minimum tre millioner kroner.

(artiklen fortsætter efter videoen...)

Der blev Ulf Bech Christensen alligevel nødt til at trække en streg i sandet.

- Det er en alt for høj vurdering for en virksomhed uden patenter. Hvis jeg forsøgte at lave en konkurrent til dem, ville jeg sagtens kunne gøre det for mindre end 17 millioner kroner, siger han. 

Alligevel trådte han varsomt i forhandlingen, da han ikke ønskede at tage gejsten fra dem.

- Man kan godt komme til at tage modet fra unge mennesker, hvis man udelukkende går ind og presser dem på, hvad de har af salg her og nu. Der er også mange andre ting, der giver værdi, forklarer Ulf Bech Christensen.

Her nævner han ting som det personlige brand, Simone Westergaard og Frederikke Dahl tilføjer virksomheden, samt deres netværk og virkelyst.

Blå bog - Ulf Bech Christensen

Ulf Bech Christensen er 50 år og bor i Odense.

Uddannet cand.scient. i molekylærbiologi fra Syddansk Universitet.

Hans første opfindelse var et kunstigt DNA kaldt INA, som blev solgt med patenter til Human Genetic Signatures for 1,9 millioner kroner i 2004. 

Stiftede i 2006 biotech firmaet PentaBase, hvor han fortsat er direktør. 

I 2020 leverede virksomheden et overskud på 184,4 millioner kroner.

Han er medinvestor på flere start-up virksomheder, heriblandt Mewalii, hvor han ejer 15%.

Investerer med hjertet

For Ulf Bech Christensen handler det ikke om at få sine penge mangedoblet tilbage, eller være sikker på at vide alt om produktet, når han investerer i en ny startup. Tværtimod investerer han i mennesker, han tror på.

- Jeg tør tage risikoen, fordi jeg tænker lige så meget med hjertet, som jeg gør med hjernen, det er personerne jeg investerer i, siger Ulf Bech Christensen.

Han understreger, at tilliden til de to stiftere af Mewalii er stor.

(artiklen fortsætter efter videoen...)

- Kort fortalt har vi med to fantastiske unge kvinder at gøre som kæmper for det, de tror på. Det er generelt personer, som jeg elsker at arbejde sammen med. Folk der har passion og som går fuldt ind i det, de tror på.

Derfor undrer det ham også, at der ikke er andre investorer, der har turde investere i virksomheden og kvinderne bag.

- Det er et produkt der taler ind i tiden. Jeg er overbevist om, at vi er nødt til at gøre noget for vores klode. Derudover er det også et produkt med et stort kundegrundlag, og det er nytænkende, siger Ulf Bech Christensen.

Til slut er der også noget aktivistisk i ham, der har styrket lysten til at investere.

- Vi skriger på forbilleder blandt kvindelige iværksættere. Det er en skam, at to kvinder, der gør alt rigtigt og kæmper med næb og klør for deres produkt, ikke kan finde finansiering, før det er lige ved at gå galt.  

Blå bog - Mewalii

  • Mewalii blev stiftet i 2019, af Frederikke Dahl og Simone Westergaard

  • Frederikke Dahl er uddannet B.Sc. i intergreret design ved Syddansk Universitet

  • Simone Westergaard er uddannet cand. scient. i idræt og sundhed ved Syddanask Universitet

  • De to kvinder har brugt frem år på at udvikle nordens første hygiejnebind lavet af hampefibre og uden hverken bomuld eller plastik.

  • Siden 2024 har bindene været til salg på deres eget website og i flere COOP-butikker i Danmark.

  • Ulf Bech Christensen er medinvestor i virksomheden og ejer 15% til en værdiansættelse på 7 millioner kroner.

Store fremtidsplaner

Efter flere forhandlingsrunder kom aftalen på plads, og Ulf Bech Christensen er endt med at købe 15 procent af Mewalii for én million kroner. Det betyder, at han sænkede virksomhedens værdiansættelse fra 17 til syv millioner kroner. Derudover har han givet virksomheden et lån på én million kroner.

- Jeg synes stadig, at det er en rigtig god vurdering af deres indsats. På papiret er de blevet millionærer, forklarer den nye medejer af Mewalii, Ulf Bech Christensen. 

Ida Alstrup Klausen
I serien "Høj på bind" blev der skålet i champagne, da underskrifterne var blevet sat, og Ulf Bech Christensen officielt blev investor i Mewalii.

Med underskrifterne på plads, er forventningerne til fremtiden ikke til at tage fejl af.

- Jeg forventer, at vi kommer godt ind på det danske marked. På sigt vil vi også ind på to til tre udenlandske markeder. Derefter beslutter vi, om det giver mening at sælge brandet, så det bliver del af et større brand, eller om vi selv skal udvide vores egen produktportefølje, siger Ulf Bech Christensen.

Hvis man er nysgerrig på, hvordan det hele gik for sig, da Simone Westergaard, Frederikke Dahl og Ulf Bech Christensen skulle forhandle aftalen på plads, kan man komme endnu længere bag facaden i serien "Høj på bind", der netop nu kan streames på TV 2 Play, samt på tv2fyn.dk/play.

TV 2 FYN PLAY | Høj på bind

2024 July 4, 2024

17 millioner på kontoen (2)

De to iværksætterkvinder bliver sat på prøve, når de tager på salgsturné gennem landet. Men når tingene ser værst ud, kommer der en hjælpende hånd fra uventet side.

26. nov. 2024 kl. 22:43
Flemming Ellegaard

Seneste nyt fra dødsulykke: Stadig håb for at finde savnet person i live

LYT
Del

To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.

TV 2 Fyn følger udviklingen.

Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.

Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg

Følg opdateringerne herunder

28. nov. 2024 kl. 6:14

Hjerteskærende brev fra 14-årig pige: Jeg er bange for at være alene med de andre elever

LYT
Del

Hun bliver nedstirret, ignoreret og hængt ud på sociale medier.

Pigen er 14 år og går i 8. klasse på en skole i Odense, hvor hun i længere tid har oplevet at blive mobbet af sine klassekammerater. For nyligt skrev hun et brev til skolens ledelse om sine oplevelser, og hvad det gør ved hende. Et brev, som TV 2 Fyn har fået unik indsigt i, og som repræsenterer et hjerteskærende vidnesbyrd fra en ung pige, der burde være tryg ved at gå i skole, men som ikke er det, og som næsten ikke modtager undervisning den dag i dag.

- Jeg tænkte, at hvis jeg nu selv skrev et brev, ville de (skolen, red.) måske forsøge at hjælpe mig, siger hun.

Med brevet var det hendes håb, at skolen ville få øjnene op for situationens alvor, og hvordan det påvirker hende.

"Jeg er bange for at være alene med de andre elever. Jeg vil gerne have at mobningen stopper. Jeg vil gerne kunne gå i skole uden at være bange. Jeg håber, at I kan hjælpe med mig at få det bedre."

Sådan skrev hun blandt andet i brevet, som du kan læse i sin fulde længde herunder.

Anonymisering

TV 2 Fyn har indvilget i at anonymisere den 14-årige pige og valgt at anonymisere den pågældende folkeskole i Odense, da TV 2 Fyns ærinde med denne historie ikke er at kaste lys på en konkret konflikt mellem elever på en konkret skole, men at vise konsekvenserne af mobning og mistrivsel blandt fynske børn og unge.

/

Julia Christiansen, der er mor til pigen, har siden foråret 2024 forsøgt at få stoppet mobningen gennem skolen.

- Uanset hvor mange gange vi har kontaktet ledelsen og uanset, hvor mange gange min datter har kontaktet sin underviser, er der intet sket. Mobningen er fortsat, siger hun til TV 2 Fyn.

En situation, hvor familien oplever, at der ikke er sket nogen forbedring i klassen på trods af møder og handleplaner i samarbejde med skolen. En skole, hvor ledelsen mener at have brugt de rammer, den har.

Situationen er desværre ikke er enestående ifølge Børns Vilkår. Dem vender vi tilbage til.

Julia Christiansen stiller sig nu frem for at fortælle om sin følelse af magtesløshed.

- Jeg står som forælder, og vil gøre alt for at hjælpe mit barn. Men jeg kan ikke, for jeg afhænger fuldstændigt af andre mennesker, af voksne, der arbejder på skolen, siger hun.

Digitale angreb

Det er ikke kun i skolen, at Julias datter kæmper mod mobning. Det er også på sociale medier, som Snapchat og Instagram. I gruppechats for klassen og på en sladder-side på Instagram bliver Julia Christiansens datter også udsat for mobning og nedladende kommentarer.

- Der bliver skrevet nogle rigtigt grimme ting om hende på en sladderprofil på Instagram. Der bliver skrevet, at hun er ulækker, altid går i det samme tøj, at hun stinker, og at hun kun har kærester for at få gaver fra dem, fortæller Julia Christiansen.

Selv fortæller datteren om en episode, der gjorde rigtig ondt på hende.

- Jeg fortalte de to piger, jeg troede var mine veninder, noget personligt. Pludselig kan jeg se, at de har skrevet det, jeg har delt med dem, i en chat, hvor alle kan se det.

Herunder fremgår en række andre opslag i en såkaldt sladdergruppe på Instagram, hvor Julias datter bliver omtalt af adskillige personer.

/

Medhold fra kommunen

For Julia Christiansens datter har perioden med mobning haft store konsekvenser. Hun går kun i skole to timer om dagen efter en længere sygemelding med stress-symptomer.

- Det har haft meget store psykiske konsekvenser. Hun begyndte at isolere sig, og sige at hun ikke vil gå i skole, og at hun er bange. Hun fortalte mig, at hun føler stress bare ved tanken om at skulle i skole. Hun kunne begynde at ryste, når hun skulle af sted, fortæller Julia Christiansen

Dialogen og møderne med skolen har ikke hjulpet. Derfor valgte Julia Christiansen at skrive en klage til Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM). En klage, som blev sendt videre til Odense Kommune, og som kommunen gav familien medhold i kort tid efter.

Screendump

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt skolen, hvordan den i perioden har ageret, ligesom TV 2 Fyn ville have spurgt, hvorfor situationen i klassen ikke er blevet bedre. TV 2 Fyn har fået et skriftligt svar fra skolens leder

- Jeg kan af hensyn til de implicerede elever og familier ikke kommentere den konkrete sag, som lige nu behandles i DCUM. På skolen arbejder vi med læringsmiljøer, hvor alle børn kan trives. Når der alligevel indimellem opstår episoder med mobning blandt skolens børn og unge, håndterer vi det jævnfør skolens antimobbe-strategi. Det sker blandt andet gennem dialog med børn og forældre og via handleplaner på individuelt niveau og på klasseniveau med fokus på klassefællesskabets sociale trivsel.

En håndtering, som Julia Christiansen og hendes datter altså ikke oplever har båret frugt og været med til at stoppe mobningen i klassen.

Tør ikke række hånden op

Det her er langt fra et enestående tilfælde, lyder det fra Børns Vilkår, der udtaler sig til TV 2 Fyn på et generelt plan. Lone Smidt, der er der er uddannelseskonsulent peger på, at mange skoler mangler de rette kompetencer og tiden til rigtigt at sætte ind over for mobningen. Det siger hun på baggrund af undersøgelser, Børns Vilkår har foretaget.

- Seks ud af ti af de lærere, vi har spurgt, savner konkrete redskaber til at håndtere mobning på en forsvarlig måde, hvor det faktisk lykkes.

Grundlæggende, understreger hun, at mobning ingen hurtig løsning har.

- Mobning er et udtryk for, at der er noget utrygt på spil i et fællesskab, som det faktisk kræver lang tid at genoprette, siger hun og fortsætter.

- Et utrygt fællesskab kan for eksempel komme til udtryk som en hård tone, eller at ingen tør række hånden op af frygt for at blive gjort til grin. Det gør det enkelte barn usikker over for sin plads i fællesskabet. Den usikkerhed kan man forsøge at lindre ved at finde sammen om at holde andre ude, og så er det, at mobningen opstår. Mobningen skyldes ikke onde børn, men onde mønstre. Der skal sættes ind mange steder for at kunne lykkes med at genetablere et trygt fælleskab.

Julia Christiansen og familien har besluttet, at de vil finde en ny skole til deres datter i fremtiden.

28. nov. 2024 kl. 12:00
Fyn

Kvinden i fotovognen: - Jeg har blitzet min egen søn

LYT
Del

Venner, veninder og naboer er bare nogle af dem, der er blevet fotograferet af ATK-operatør Jensens fotovogn, som blitzer bilister, der kører for stærkt.

Selv hendes søn har været en tur gennem blitz-systemet - endda i hendes egen bil.

- Han ringede til mig og sagde: "Mor, er det dig, der holder der?" Og så kiggede jeg på billedet, og så må jeg indrømme, at jeg bandede lidt af ham. Så der var et pænt billede af min egen søn i min egen bil, siger Jensen.

Effekten er tydelig

Selvom der en gang imellem er familiemedlemmer i fælden, er Jensen ikke i tvivl om, at hun gør en forskel, når hun sætter kameraerne op hver morgen.

På en strækning ude i Tommerup fangede hun de første gange altid 100 bilister. Efter noget tid med gentagende opsætning kom det tal ned på 30. Det er et fald på 70 procent.

- Det virker altså. Selvfølgelig er der folk, der ikke kan lide os, men det er bare et instrument til at lære folk at opføre sig ordentlig i trafikken, fortæller Jensen, som på egen hånd har oplevet, hvor stor en effekt det har.

Hadet af bilister – elsket af beboere

Man oplever mange forskellige ting, når man sidder seks timer i en fotovogn hver dag. Jensen fortæller, at hun har oplevet folk sparke til målingsudstyret og sågar spytte hele bagruden til med chokolade. Men det er ikke kun had, hun møder på sin vej.

- Når man holder det samme sted en gang om ugen, lærer man folk at kende. Vi har været hjemme ved hinanden. Jeg har været med til en grillfest hjemme ved naboen, fortæller Jensen med et smil på læben.

Lidt over 60 bilister blev blitzet, da TV 2 Fyn var med i fotovognen, mens den holdt i Odense SØ – nogle få med en hastighed, som udløste et klip i kørekortet.

Jensen ønsker ikke at stille op med fornavn, men det er bekendt af TV 2 Fyn.

Hvad er ATK?

Automatisk trafikkontrol er hastighedskontrol foretaget fra en af politiets fotovogne eller Vejdirektoratets stærekasser (faste automatisk trafikkontrol standere). Ved brug af automatisk trafikkontrol standser vi ikke trafikanterne på stedet, men sender efterfølgende brev. Der er ikke tale om løbende overvågning af alle trafikanter – politiet tager kun et foto, når hastighedsgrænsen overskrides. (Kilde www.politi.dk)

28. nov. 2024 kl. 11:02
Visualisering af Lillebælt Syd Vindmøllepark.

Store vindmøller skal opføres i Lillebælt

LYT
Del

Energistyrelsen har torsdag givet tilladelse til at opføre havvindmølleparken Lillebælt Syd mellem Helnæs og Als. Det oplyser energiselskabet SONFOR i en pressemeddelelse.

Vindmølleparken kommer til at bestå af 11 vindmøller med en højde på 256 meter i højden. Tilsammen skal de fra 2029 producere strøm til 148.000 husstande fra år 2029.

- Det er med glæde og en vis stolthed, at vi i dag står med etableringstilladelsen til Lillebælt Syd Vindmøllepark. Det har vi kæmpet og arbejdet for i mange år. Flere gange med en fornemmelse af, at målstregen blev flyttet i takt med, at nye regler kom til eller udviklingen i vindmølleindustrien gik stærkt, siger Tom Hartvig Nielsen, formand for Lillebælt Vind A/S.

Nu går arbejdet med den sidste planlægning i gang, og indenfor et par år vil man begynde selve anlægsarbejdet i Lillebælt.

Lillebælt Vind A/S er halvt ejet af forsyningsselskabet SONFOR og halvt ejet af European Energy. Arbejdet med at planlægge parken har været i gang i 14 år.

Kommer med forbehold

Vindmølleparken har fået tilladelsen med en række forbehold, som har til formål at beskytte livet i havet. Det oplyser Energistyrrelsen.

Blandt andet skal vindmøllerne stoppes eller rotere langsomt i perioden fra 1. april til 31. oktober, når det blæser under seks meter i sekundet.

Desuden skal pælene til vindmøllernes fundamenter nedrammes mellem august og oktober, hvor der er færrest marsvin i området.

Energistyrelsen stiller derudover vilkår om, at Bygherren igangsætter et overvågningsprogram for at tilvejebringe en større og generel viden om havvindmøllers påvirkning af det marine miljø.

28. nov. 2024 kl. 10:20

Vindmøller giver penge til projekter i Munkebo

LYT
Del

Tre vindmøller på Odense Havn genererer ikke bare strøm og penge til Energi Fyn. En del af indtægterne udloddes hvert år til projekter i en radius af 4,5 kilometer fra vindmøllerne.

I år uddeles der 130.000 kroner, oplyser Energi Fyn i en pressemeddelelse.

Pengene går i år blandt andet til sangbøger til Munkebokoret, drejebænke til Munkebo Kulturhus og otte andre lokale projekter.

Det beløb, som vindmøllepuljen uddeler, bestemmes af indtægten på den strøm, som vindmøllerne producerer, oplyser Energi Fyn.

28. nov. 2024 kl. 9:28
Fyn

Jensen har blitzet sin egen søn i sin fotovogn

Venner, veninder og naboer er bare nogle af dem, der er blevet fotograferet af ATK-operatør Jensens fotovogn, som blitzer bilister, der kører for stærkt. Selv hendes søn har været en tur gennem blitz-systemet - endda i hendes egen bil

Venner, veninder og naboer er bare nogle af dem, der er blevet fotograferet af ATK-operatør Jensens fotovogn, som blitzer bilister, der kører for stærkt. Selv hendes søn har været en tur gennem blitz-systemet - endda i hendes egen bil

28. nov. 2024 kl. 9:04

Odense Domkirke skal 3D-scannes

LYT
Del

Virksomhederne Leica Geosystems og Innopixel skal i fællesskab 3D-scanne Odense Domkirke, så man i fremtiden kan genskabe en nøjagtig kopi, hvis bygningen eksempelvis skulle gå tabt i en brand.

Scanningen skal både dække bygningen interiør og facade. Scanningen bliver et pilotprojekt, som skal gøre det lettere at lave 3D-scanninger af landets bevaringsværdige bygninger.

– I Italien er der et krav om komplet 3D-scanning inden et renoverings- eller tilbygningsprojekt startes, og det mener jeg, vi bør kopiere i Danmark, siger Niki Christensen, der er administrerende direktør i Leica Geosystems.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her