Som det er nu er erhvervsmæssig brug af droner begrænset af, at piloten af sikkerhedsårsager skal kunne se dronen for at kunne styre den udenom forhindringer.
Forskningsprojektet, Free the Drones, på SDUs dronecenter har fået 10 millioner kroner til at udvikle teknologi, der gør dronerne i stand til at flyve sikkert på egen hånd.
Hvis vi kan gøre dronerne i stand til selv at navigere, så har de et kæmpe potentiale til at løfte en bred vifte af opgaver
- Hvis vi kan gøre dronerne i stand til selv at navigere, så har de et kæmpe potentiale til at løfte en bred vifte af opgaver, siger lederen af SDUs dronecenter, SDU UAS Center, Brad Beach.
Til gavn for miljøet
Frit flyvende drober kan for eksempel bruges til at kontrollere, om skibe overholder reglerne om at bruge mere miljøvenlig olie nær kysten.
I dag har myndighederne ingen muligheder for at kontrollere om reglerne bliver overholdt, men med sensorer, der kan analysere røgen fra skibe og muligheden for at flyve frit, kan droner løse opgaven nemt og sikkert, forklarer Jon Knudsen fra firmaet Explicit, der er med i forskningsprojektet.
Efterligner flagermus
Udgangspunktet for forskningen er den ekkolokalisering, flagermus bruger til at vige udenom træer, huse og andre forhindringer.
Flagermus udsender ultralydsskrig. Når lyden rammer for eksempel et træ eller en fugl, kastes den tilbage og fortæller flagermusen, at der er en forhindring, hvor stor den er og hvor tæt på den er.
Kæmpe potentiale
- Det er unikt, at vi kigger på bio-inspireret robotteknologi til at løse et problem, der har hele verdens bevågenhed, siger lederen af SDUs dronecenter, Brad Beach.
Han tilføjer, at der er et enormt potentiale i at udvikle droner.
En undersøgelse fra Oxford Research siger, at der kan skabes 12.000 til 15.000 job, hvis Danmark bliver førende på området.
Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr
- Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr, siger Brad Beach.
Udover SDU og Explicit er Trafik- og Byggestyrelsen, UAS Test Center Denmark med i projektet.
Andre partnere er Viacopter, Terma, Delta GTS, KeyResearch, Naviair og Oxford University.