Pædagog forsvarer skærme i vuggestuen:
- Mange børn swiper, når de er 10 måneder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I vuggestuen Ællingen i Odense introduceres børn til skærme helt ned i ti-måneders alderen.
- Se Maria, du skal trykke her.
Pædagogen fører to-årige Marias lille pegefinger hen til et blåt felt på iPad-skærmen.
Ved at ved at trække i feltet kan Maria - med lidt voksen-hjælp - få en lille, blinkende robot-bold til at trille på vuggestuens gulv. Den lille pige hviner, mens to andre vuggestuebørn stavrer efter den lysende bold.
I denne uge sætter TV 2 Fyn fokus på brugen af mobiler og skærme under temaet "Mobilfri", og netop brugen af skærme er en helt naturlig del i vuggestuen Ællingen i Odense. Her bliver iPad-skærmen brugt til små børns leg og læring sammen med en voksen.
- Man kan ikke komme udenom, at børn i dag lever i en digital verden. Og den verden skal vi også afspejle, siger Joakim Rasmussen.
Han er pædagog i vuggestuen Ællingen og desuden Odense Kommune læringskonsulent. Siden 2019 har Joakim Rasmussen været med til at klæde kommunens pædagoger på til at give de mindste børn i dagtilbud digital dannelse og teknologiforståelse.
Indsatsen er en del af Odense Kommunes strategi om være verdens bedste robotby.
- Vi bruger skærmen som legetøj, når det giver mening. Nogle dage er det en halv time, nogle dage længere tid og andre dage slet ikke, forklarer Joakim Rasmussen.
Danielle Lohmann er mor til til Maria og formand for forældrerådet i vuggestuen Ællingen. Hun er begejstret for, at Maria tidligt introduceres til skærmen af pædagogerne.
- Hun lærer at få et naturligt forhold til skærmen. Og får tidligt lært nogle gode spilleregler, for eksempel at give plads til de andre og acceptere, når der bliver sagt nej til skærm, siger Danielle Lohmann.
Udover at bruge Ipaden til styring af robot-bolden bruger vuggestuen blandet andet appen My Town til at tale om ting, som børnene genkender hjemmefra. Et digitalt forstørrelsesglas koblet til Ipaden er også flittigt i brug.
Og så tages der billeder af børnenes leg, som de små selv er med til at lægge op på Aula til deres forældre.
- Det er rigtig godt. Så kan vi derhjemme snakke om hendes dag ud fra billederne, siger Danielle Lohmann.
Er du ikke bekymret for, om hun får for meget skærmtid ?
- Nej, hun er faktisk ikke særligt interesseret i skærmene derhjemme.
Skærmforbud på vej?
Men måske er skærmene på vej væk i vuggestuen. Et skærmforbud i landets dagtilbud kan nemlig være på vej.
I begyndelsen af juni 2023 varslede børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) en lovændring for brug skærme i børnehaver og vuggestuer. Ministeren henviste til børnenes kraftigt sigende skærmforbrug de seneste år og til at flere forskere peger på, at det ikke er sundt:
- Jeg synes ikke, der er nogen grund til, at det skærmforbrug stiger, mens de er i vuggestue eller børnehave, sagde Mattias Tesfaye til Ritzau tilbage i juni.
Og på TV 2 samme dag sagde Mattias Tesfaye:
- Væk med de skærme. Frem med legoklodser og skovle og ud i sandkassen.”
Så sent som i weekenden på Socialdemokratiets årlige landsmøde påpegede statsminister Mette Frederiksen et behov for politisk handling.
- Vi bliver nødt til at få gjort noget ved de underliggende problemer, som mange børn og unge oplever. Barndommen er blevet kortere, og de voksne autoriteter fylder mindre, skærmene til gengæld alt for meget, sagde hun.
Et egentlig politisk udspil ventes dog først at komme efter Sundhedsstyrelsen kommer med sine nye anbefalinger til skærmbrug for småbørn.
Et muligt forbud mod brug af skærme i Odenses vuggestuer falder ikke i god jord hos Odenses radikale børn-og ungerådmand, Susanne Crawley Ursula Larsen.
- Det vil være rigtig ærgerligt, fordi det simpelthen er en del af den verden, børnene lever i. Og skærmene bruges jo kun i begrænset omfang, siger hun.
Stor fokus på de mindstes skærmbrug
De mindste børns skærmbrug får netop nu stor opmærksomhed.
I sidste uge kom Børns Vilkår med en skærmguide med anbefalinger rettet mod børn i forskellige aldre
I følge Børn Vilkårs skærmguide bør små børn under to år slet ikke bruge skærm:
”Børn under to år lærer at forstå verden gennem fysisk kontakt med både ting og mennesker. De har brug for at røre, lugte, lytte og smage samt at spejle sig i voksne. Det kan de digitale medier ikke tilbyde"
Onsdag fortalte TV 2 Fyn, at en ekspertgruppe under Sundhedsstyrelsen er på trapperne med deres vurdering af den seneste viden om skærmes påvirkning af de 0-2 årige. Det sker med henblik på at lave nye danske anbefalinger.
Flere nye udenlandske studier har blandt andet vist hjernepåvirkninger og kognitive og emotionelle forstyrrelser hos børn under to år, som har et højt skærmbrug.
Hvorfor ikke omfavne skærmene?
I Odense er der ikke planer om at fjerne skærmene i kommunens dagtilbud.
- Det er klart at, hvis der er forskning, der viser, at det er skadeligt, det vi gør, så holder vi jo op med det. Men igen vil jeg understrege, at det er noget, vi bruger meget begrænset i vuggestuerne. Og det er jo ikke sådan, at børnene sidder alene med en Ipad, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Ursula Larsen.
I vuggestuen Ællingen i Odense håber pædagog Joakim Rasmussen ikke, at det digitale legetøj skal pakkes helt væk.
Men hvorfor er det vigtigt at inddrage skærmen så tidligt - hvorfor kan det ikke vente, til de når skolealderen?
- Vi oplever, at mange børn allerede kender en skærm, når de begynder her i ti måneders-alderen. Når vi læser bøger med dem, sidder de og swiper med fingrene henover bogen. Så hvorfor ikke bare omfavne skærmen og lære børnene at bruge den kritisk og kreativt allerede fra vuggestuen, lyder det fra Joakim Rasmussen.
TV 2 FYN PLAY | Mobilfri: Når skærmen går i sort
2023 September 20, 2023
Social uden SoMe (1)
Nye venskaber er på spil, når eleverne på Faaborgegnens Efterskole møder ind til den første skoledag. Derfor får de taget deres mobiltelefoner i tre uger, og det er ikke lige nemt for alle.