28. sep. 2023 kl. 6:00
Ken Petersen

Pædagog forsvarer skærme i vuggestuen:
  • Mange børn swiper, når de er 10 måneder

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

I vuggestuen Ællingen i Odense introduceres børn til skærme helt ned i ti-måneders alderen.

- Se Maria, du skal trykke her.

Pædagogen fører to-årige Marias lille pegefinger hen til et blåt felt på iPad-skærmen.

Ved at ved at trække i feltet kan Maria - med lidt voksen-hjælp - få en lille, blinkende robot-bold til at trille på vuggestuens gulv. Den lille pige hviner, mens to andre vuggestuebørn stavrer efter den lysende bold.

I denne uge sætter TV 2 Fyn fokus på brugen af mobiler og skærme under temaet "Mobilfri", og netop brugen af skærme er en helt naturlig del i vuggestuen Ællingen i Odense. Her bliver iPad-skærmen brugt til små børns leg og læring sammen med en voksen.

- Man kan ikke komme udenom, at børn i dag lever i en digital verden. Og den verden skal vi også afspejle, siger Joakim Rasmussen.

Han er pædagog i vuggestuen Ællingen og desuden Odense Kommune læringskonsulent. Siden 2019 har Joakim Rasmussen været med til at klæde kommunens pædagoger på til at give de mindste børn i dagtilbud digital dannelse og teknologiforståelse.

Ken Petersen

Indsatsen er en del af Odense Kommunes strategi om være verdens bedste robotby.

- Vi bruger skærmen som legetøj, når det giver mening. Nogle dage er det en halv time, nogle dage længere tid og andre dage slet ikke, forklarer Joakim Rasmussen.

Danielle Lohmann er mor til til Maria og formand for forældrerådet i vuggestuen Ællingen.  Hun er begejstret for, at Maria tidligt introduceres til skærmen af pædagogerne. 

- Hun lærer at få et naturligt forhold til skærmen. Og får tidligt lært nogle gode spilleregler, for eksempel at give plads til de andre og acceptere, når der bliver sagt nej til skærm, siger  Danielle Lohmann.

Udover at bruge Ipaden til styring af robot-bolden bruger vuggestuen blandet andet appen My Town til at tale om ting, som børnene genkender hjemmefra. Et digitalt forstørrelsesglas koblet til Ipaden er også flittigt i brug.

Og så tages der billeder af børnenes leg, som de små selv er med til at lægge op på Aula til deres forældre.

- Det er rigtig godt. Så kan vi derhjemme snakke om hendes dag ud fra billederne, siger Danielle Lohmann. 

Ken Petersen

Er du ikke bekymret for, om hun får for meget skærmtid ?

- Nej, hun er faktisk ikke særligt interesseret i skærmene derhjemme.

Skærmforbud på vej?

Men måske er skærmene på vej væk i vuggestuen. Et skærmforbud i landets dagtilbud kan nemlig være på vej.

I begyndelsen af juni 2023 varslede børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) en lovændring for brug skærme i børnehaver og vuggestuer. Ministeren henviste til børnenes kraftigt sigende skærmforbrug de seneste år og til at flere forskere peger på, at det ikke er sundt:

- Jeg synes ikke, der er nogen grund til, at det skærmforbrug stiger, mens de er i vuggestue eller børnehave, sagde Mattias Tesfaye til Ritzau tilbage i juni.

“”Væk med de skærme. Frem med legoklodser og skovle og ud i sandkassen.”'”

— Mattias Tesfaye, børne-og undervisningsminister

Og på TV 2 samme dag sagde Mattias Tesfaye:

 - Væk med de skærme. Frem med legoklodser og skovle og ud i sandkassen.”

Så sent som i weekenden på Socialdemokratiets årlige landsmøde påpegede statsminister Mette Frederiksen et behov for politisk handling. 

- Vi bliver nødt til at få gjort noget ved de underliggende problemer, som mange børn og unge oplever. Barndommen er blevet kortere, og de voksne autoriteter fylder mindre, skærmene til gengæld alt for meget, sagde hun.

Et egentlig politisk udspil ventes dog først at komme efter Sundhedsstyrelsen kommer med sine nye anbefalinger til skærmbrug for småbørn.

Et muligt forbud mod brug af skærme i Odenses vuggestuer falder ikke i god jord hos  Odenses radikale børn-og ungerådmand, Susanne Crawley Ursula Larsen.

- Det vil være rigtig ærgerligt, fordi det simpelthen er en del af den verden, børnene lever i. Og  skærmene bruges jo kun i begrænset omfang, siger hun.

Alex Syrik

Stor fokus på de mindstes skærmbrug

De mindste børns skærmbrug får netop nu stor opmærksomhed.

I sidste uge kom Børns Vilkår med en skærmguide med anbefalinger rettet mod børn i forskellige aldre

I følge Børn Vilkårs skærmguide bør små børn under to år slet ikke bruge skærm: 

 ”Børn under to år lærer at forstå verden gennem fysisk kontakt med både ting og mennesker. De har brug for at røre, lugte, lytte og smage samt at spejle sig i voksne. Det kan de digitale medier ikke tilbyde"

Onsdag fortalte TV 2 Fyn, at en ekspertgruppe under Sundhedsstyrelsen er på trapperne med deres vurdering af den seneste viden om skærmes påvirkning af de 0-2 årige. Det sker med henblik på at lave nye danske anbefalinger. 

Flere nye udenlandske studier har blandt andet vist hjernepåvirkninger og kognitive og emotionelle forstyrrelser hos børn under to år, som har et højt skærmbrug.

Ken Petersen

Hvorfor ikke omfavne skærmene?

I Odense er der ikke planer om at fjerne skærmene i kommunens dagtilbud.

- Det er klart at, hvis der er forskning, der viser, at det er skadeligt, det vi gør, så holder vi jo op med det. Men igen vil jeg understrege, at det er noget, vi bruger meget begrænset i vuggestuerne. Og det er jo ikke sådan, at børnene sidder alene med en Ipad, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Ursula Larsen.

I vuggestuen Ællingen i Odense håber pædagog Joakim Rasmussen ikke, at det digitale legetøj skal pakkes helt væk. 

Men hvorfor er det vigtigt at inddrage skærmen så tidligt - hvorfor kan det ikke vente, til de når skolealderen? 

-  Vi oplever, at mange børn allerede kender en skærm, når de begynder her i ti måneders-alderen. Når vi læser bøger med dem, sidder de og swiper med fingrene henover bogen. Så hvorfor ikke bare omfavne skærmen og lære børnene at bruge den kritisk og kreativt allerede fra vuggestuen, lyder det fra Joakim Rasmussen.

   

TV 2 FYN PLAY | Mobilfri: Når skærmen går i sort

2023 September 20, 2023

Social uden SoMe (1)

Nye venskaber er på spil, når eleverne på Faaborgegnens Efterskole møder ind til den første skoledag. Derfor får de taget deres mobiltelefoner i tre uger, og det er ikke lige nemt for alle.

13. dec. 2024 kl. 11:13
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nu bliver det billigere at køre over Storebæltsbroen - men kun for nogle

LYT
Del
Link
kopieret!

Fra årsskiftet bliver det 45 kroner billigere at krydse Storebæltsbroen for både person- og varebiler - hvis du betaler i betalingsanlægget.

Det vil fortsat være billigst at bruge de automatiske løsninger med nummerplade eller brobizz, men forskellen bliver fra årsskiftet mindre.

- Det er godt nyt for dem, der kun sjældent skal over broen i bil og derfor ikke har en automatisk betalingsløsning, siger transportminister Thomas Danielsen i en pressemeddelelse.

Nedsættelsen af kontantpriserne vil forlænge tilbagebetalingstiden på gælden i A/S Storebælt med omkring et år, så Storebæltsforbindelsen forventes at være gældfri i 2035.

13. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Unge mænd lavede vanvittig manøvreStorebæltsbroen med politibil i bakspejlet

LYT
Del
Link
kopieret!

Tre unge mænd skal fredag stå ret foran en dommer i Svendborg efter en manøvre, der udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.

Retssagen finder sted mandag den 16. december, mens den hensynsløse kørsel fandt sted i sommeren 2022.

Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.

Derfor orkestrerede han noget, der minder om et spil twister i en bil, der kørte med 110 kilometer i timen.

Byttede plads

Den 18-årige fik manden på passagersædet til at holde rettet, mens han selv kravlede om på bagsædet og fik passageren på bagsædet til at overtage førersædet.

Alt dette foregik, mens bilen fortsatte ganske slingrende med de 110 kilometer i timen.

Alle tre mænd i bilen er tiltalt for særlig hensynsløs kørsel, da de på den ene eller den anden måde medvirkede, fremgår det af et anklageskrift, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Bilen blev stoppet, og en blodprøve viste, at den oprindelige fører var påvirket af THC, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at føreren blev nervøs over politiets tilstedeværelse. Desuden havde han ikke medbragt sit kørekort.

Går efter fængsel

Anklagemyndigheden løfter i anklageskriftet sløret for, at man vil gå efter bøder og fængselsstraffe til de tiltalte. Desuden ønsker anklageren, at alle tre i bilen frakendes retten til at køre bil ubetinget.

Det betyder, at byretten kommer til at behandle sagen som en domsmandssag, hvor to civile skal hjælpe dommeren med at komme frem til en afgørelse.

Det er endnu uvist, hvordan de tiltalte forholder sig til anklagerne mod dem.

13. dec. 2024 kl. 14:35

OB-koryfæer snakker om storhedstiden

LYT
Del
Link
kopieret!

Podcasten Stemmer fra Ådalen sendte torsdag live fra Storms Pakhus i Odense.

Miraklet i Madrid og andre anekdoter fra OBs storhedstid i 80’erne, 90’er og 00’erne var på programmet, da vært Martin Davidsen havde besøg af den tidligere træner og sportsdirektør Kim Brink og spilleren Carsten Hemmingsen.

Du kan se og høre hele liveudsendelsen her

13. dec. 2024 kl. 13:17
TV 2

Supermarked bruger fiktiv gård til at sælge grisekød

LYT
Del
Link
kopieret!

Supermarkedskæden Lidl markedsfører sit svinekød under navnet Vilstrupgård.

Men selvom Vilstrupgård faktisk findes, har gården slet ikke nogen dyr og har ikke haft det i mange år. Det skriver TV 2.

Det kød, der ligger i Lidls montrer, kommer altså slet ikke fra Vilstrupgård nær Kolding - og har aldrig gjort det. I stedet stammer kødet fra flere andre gårde.

Ifølge Lidls presseansvarlige, Thomas Sejersen, er navnet Vilstrupgård er et private label. Altså en betegnelse for en supermarkedskædes eget produkt.

- Navnet er et brandnavn - ligesom alle mulige andre brandnavne i hele verden, skriver den presseansvarlige til TV 2.

13. dec. 2024 kl. 12:24

Årets ord er netop kåret - og på Fyn har vi sagt det meget

LYT
Del
Link
kopieret!

'Fedtemøg' er kåret som Årets ord og er det, der bedst karakteriserer 2024. Det skriver Dansk Sprognævn på sin hjemmeside. Det er et særdeles velkendt ord, som vi mange gange i løbet af året har nævnt her på TV 2 Fyn i forbindelse med historier om tilstanden i blandt andet Det Sydfynske Øhav.

I år har danskerne indstillet cirka 150 forskellige ord til Dansk Sprognævn.

borger.dk

Fynsk by får millioner til kystsikring

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er millioner af kroner på vej til Faaborg-Midtfyn Kommune til gavn for kystsikring og sikring mod stormflod i fremtiden.

Staten sender 11,1 millioner kroner til Sydvestfyn som en del af Statens Kystpulje. Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

Pengene skal blandt andet gå til en højvandsmur og stormflodsporte, skriver TV 2.

I alt har otte projekter fået del af puljen og er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Flere af projekterne kræver dog en langt højere pris for at blive etableret, end hvad staten kan give.

13. dec. 2024 kl. 10:59

Mistænker social dumping i seks ud af otte virksomheder

LYT
Del
Link
kopieret!

Seks virksomheder i Odense har pådraget sig Skattestyrelsens opmærksomhed, da der er mistanke om social dumping. I alt besøgte styrelsen og Arbejdstilsynet otte virksomheder i Odense. Kun i to ud af de i alt otte besøg blev der ikke fundet indikation på snyd.

Kontrollerne er sket i forbindelse med Skattestyrelsens og Arbejdstilsynets landsdækkende aktion. Det er den ottende i år.

Skattestyrelsen har i forbindelse med kontrollerne fokus på, at især udenlandske virksomheder og ansatte afregner korrekt skat og moms til Danmark.

Yderligere kontrol

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger om dem indikerer, at der kan være problemer med social dumping. I Odense fandt vi problemer i seks af de otte virksomheder, vi besøgte. Og dermed seks virksomheder, der potentielt er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

De seks virksomheder kan alle se frem til yderligere kontrol, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på seks virksomheder i Odense, skyldes det, at vi enten denne gang eller ved tidligere kontroller har oplevet uregelmæssigheder i lønregnskabet, som vi skal have set nærmere på. Samtidigt er der indikationer på manglende indbetaling af arbejdsudlejeskat, ligesom der skal kigges nærmere på skattepligtsforhold, siger Ernst O. Nielsen.

Alle seks virksomheder er i byggebranchen.

13. dec. 2024 kl. 10:18

Nu skal omstridt sag om dyrebeskyttelse i landsretten

LYT
Del
Link
kopieret!

Er et tidligere olieberedskabslager i Strib yngle- og rasteområde for vandsalamander og flagermus?

Det mener Arno Kristiansen, der er formand for foreningen BioBevar, at have beviser for.

Omvendt mener Planklagenævnet ikke, at der er nogen oplysninger, der støtter op om det.

Sagen blev afgjort i Odense Byret. Her fik BioBevar byrettens ord for, at nævnet havde tilsidesat undersøgelsespligter, da lokalplanen skulle godkendes.

Planklagenævnet har nu anket dommen til Østre Landsret.

13. dec. 2024 kl. 8:50

Kommune svarer på kritik om problematisk asfaltering

LYT
Del
Link
kopieret!

Skovhusevej i Assens Kommune kom i fokus, da Erik Hjælm Hultquist, der har hus på vejen, kunne fortælle om problemer med den nye asfaltbelægning.

Men der er ikke fejet noget ind under asfalten, hvis man spørger Jane Christine Willander, der er afdelingsleder for Vej og Trafik i Assens Kommune.

Læs også: Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?
Gå tilbage Del
12. dec. 2024 kl. 7:03

Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?

På Skovhusevej i Aarup i Assens kommune er der lagt ny asfalt - vel og mærke uden beboerne på vejen er blevet informeret.

En af dem er Erik Hjælm Hultquist, som nu bor på en grund, der er lavere beliggende end vejen. Det skaber blandt andet problemer, når der kommer vand.

- Jeg er nødt til at lægge noget ekstra på min grund for at få vandet til at løbe ud og ikke ind i huset, fortæller han.

Erik Hjælm Hultquist forklarer videre, at han ikke mener, vejen fejlede noget som helst, inden det nye lag asfalt blev lagt ovenpå.

Beboerne skal selv betale for eventuelle skader eller omlægninger på deres grund.

TV 2 Fyn arbejder på en kommentar fra Assens Kommune.

Erik Hjælm Hultquists problem er blandt andet, at kommunen har lagt fem centimeter ekstra asfalt ovenpå den gamle asfalt, hvilket betyder, der kommer en højdeforskel mellem vej og hus.

En højdeforskel, der betyder, at vand løber ind i blandt andet hans hus.

Jane Christine Willander forsikrer dog om, at Assens Kommune vil afhjælpe problemet ved at filføje kantopfyldning.

13. dec. 2024 kl. 8:20
Local Eyes

Politi rykkede massivt ind i villakvarter

LYT
Del
Link
kopieret!

En anmeldelse om skydevåben fik Fyns Politi til at rykke massivt ind i et villakvarter i Munkebo torsdag aften.

Det skriver fyens.dk.

Fredag morgen fortæller vagtchefen ved Fyns Politi til mediet, at anmeldelsen gik på, at en mand i Rosendalen skulle være i besiddelse af våben. Ifølge vagtchefen blev der sendt “et passende antal ressourcer for at løse sådan en slags opgave”.

På adressen mødte de fremmødte betjente og hundepatruljer manden, der angiveligt skulle være i besiddelse af våben. Vagtchefen ønsker ikke at bekræfte, om der rent faktisk blev fundet et våben.

Manden blev løsladt kort tid efter.

Det har fredag morgen ikke været muligt for TV 2 Fyn at få en kommentar fra Fyns Politi.

Local Eyes
13. dec. 2024 kl. 7:41
Fyn
Malene Marie Oldenborg

TV 2 Vejret tror på hvid jul - DMI gør ikke

LYT
Del
Link
kopieret!

På manges ønskelister op til jul står sne øverst.

Snakken om de små hvide fnug, der enten romantisk daler fra himlen og lyser landet op eller hvirvler alt ind i et inferno af dårlig sigtbarhed, er ikke til at komme uden om i juletiden - hvad enten man håber eller ikke håber på hvid jul.

Vi er nu over halvvejs mod juleaften, og TV 2 Vejret og Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har hvert deres bud på, om vi får hvid jul i år.

Temperaturene stiger

Ifølge DMI svinder chancerne for hvid jul betydeligt ind efter weekenden, hvor temperaturene stiger.

Vagthavende meteorolog Mette Wagner kan se vejrforholdene frem til 20. december. Hun kan man andre ord ikke 100 procent udelukke hvid jul i år.

- Men idet jeg kan se temperaturer mellem seks og ti grader, ser det på nuværende tidspunkt ikke ud til det, siger hun til Ritzau.

Anderledes optimistiske er TV 2 Vejret.

Chance for hvid jul

Her kigger man nemlig på den amerikanske model GFS, og den lader lige nu til at sende et lavtryk med sne hen over Danmark den 23./24. december.

- Med prognoser, der viser hvid jul, holder vi humøret oppe på TV 2 Vejret og sætter hvidjulsbarometeret et procentpoint op til 12 procent chance for landsdækkende hvid jul, skriver TV 2 Vejret.

Chancen for lokal hvid jul er dog højere, erkender meteorologerne på TV 2 Vejret.

Det er 24 år siden, at Danmark senest havde landsdækkende hvid jul. Det kræver, at minimum 90 procent af landet har hvidt underlag under fødderne.

Helt så længe siden er det dog ikke siden, fynboerne senest kunne fejre jul i hvide klæder. Det lod sig gøre i 2021, hvor 75 procent af danskerne oplevede hvid jul.

13. dec. 2024 kl. 6:14

Ventetid til udredning på sygehusene er igen som før corona

LYT
Del
Link
kopieret!

Ventetiden for udredning på sygehusene er tilbage på et niveau som før coronapandemien.

Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet baseret på nye tal for udredning af patienter på sygehusene.

Knap otte ud af ti patienter - 79 procent - bliver nu udredt inden for udredelsesretten, der giver patienter ret til at få undersøgt, hvad de fejler inden for 30 dage.

Til sammenligning var det tilfældet for 71 procent af patienterne ved udgangen af 2022.

Under corona voksede ventetiderne til udredning på sygehuset, og det er blandt andet den pukkel, sygehusene nu ser ud til at være kommet ud på den anden side af.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her