Færre danskere spiser rygeost, og den fynske specialitet er truet.
Rygeosten er en del af fynboernes identitet, og det har den været siden 1800-tallet. Den er blevet fremstillet på Fyn i århundreder, og halvdelen af al dansk rygeost sælges på øen.
Fynboerne smører den gerne på et stykke frisk rugbrød og pynter sirligt med radiser og purløg, eller vender den svampede ost rundt i en gang cremefraiche og serverer rygeostsalat for middagsgæsterne.
Fordi den er ved at uddø, har TV 2/Fyn bedt fynboerne om at sende deres opskrifter på rygeost ind i håb om at redde den fynske egnsret.
Herunder har vi samlet et udvalg fra læserne og seerne.
Susanne Mårtensson, Holte
Rygeost er genialt i kyllinge- og hønsesalat:
Lav en dressing af 1 dl cremefraiche, 4 spsk mayonnaise, 2 spsk rygeost, 1 tsk dijonsennep, smag til med karry, salt og peber.
Det er også fantastisk i spidskålssalat:
Bland 2 dl skyr med 1 dl rygeost, og smag til med dijonsennep, salt og peber. Vend i snittet spidskål.
Og så er rygeost også skønt i en kartoffelsalat eller bare på et godt stykke hjemmebagt brød.
Jane Lilian Jensen, Ullerslev
Både som den er som ‘pålæg’ på rugbrød eller franskbrød iført lidt mayonnaise, salt, ristede løg og en asie (eller purløg, radiser, karse, osv.) - eller som rørt rygeostsalat. Det vil sige rørt med lidt mayonnaise eller cremefraiche, salt, peber, hakkede rødløg, hakkede radiser og purløg. Pyntet med purløg og skiver af radiser. Spises på brød, kiks osv. og er især en sommerspise her i huset. Elsker også rygeostcreme til fx laks.
Hanne Rasmussen
Ristet brød med hamburgerryg, rygeost, tomater og purløg. Jeg har altid været vild med rygeost.
Dorete Hansen, Verninge
Jeg kan godt lide rygeosten på et stykke franskbrød, men foretrækker rygeost rørt op med skyr eller let cremefraiche, lidt mayonnaise, salt og så pyntet med purløg. I øvrigt så er rygeost superlækkert oven på et stykke trestjernet salami.
Jette Godtmark, Kerteminde
Rygeostsalat som dressing i kartoffelsalat (uhm med nye kartofler) rørt op med flødeskum og et låg af appelsinmarmelade som låg til brunch og bare lige, som den er på brød.
Elin Westdorf, Vester Skerninge
På rugbrød, med radiser, purløg eller tomat/agurk. En skøn spise.
Jørgen Ellyton
Lige stor del rygeost og hytteost suppleret med radiser i tern, lidt finthakket løg, salt og peber samt pyntet med friskklippet purløg lige inden serveringen. Det er ganske enkelt en himmerigsmundfuld, som kan serveres på et stykke rugbrød med smør, et stykke grovbrød eller som forret i en halv avokado.
Poul Nielsen, Broby
En god rygeostsalat som "far" laver er altid populær i vores familie og her er opskriften
1/4 rygeost
3 spiseskeer mayonnaise
1 bundt radiser, som hakkedes fint i små tern
1 agurk, hvor kernerne i midten fjernes med en teske og hakkes fint i små tern
1 bundt purløg klippes fint
Evt. lidt meget finthakket løg
Det hele blandes og smages til med salt og peber.
Niels Nielsen
Det er skønt at få et stykke franskbrød med rygeost og sennep, derpå purløg-radisser eller agurk. Der kan også bruges knækbrør eller ristet brød. Det bør altid være sødmælksrygeost.
Johnnie Knudsen
Smørrebrød med æbleflæsk og rygeost
1 stk. rugbrød
Hjemmelavet æbleflæsk
Sødmælksrygeost placeres ovenpå
Bacondrys på toppen
Salt og peber efter behag.
Jan Erik Helweg-Mikkelsen
Rygeost på et stykke rugbrød med salt og peber, mums, kan eventuelt krydres med purløg. Min kones rygeost med radiser, mayonnaise, cremefraiche, purløg og hvad der ellers skal til mums, og hun er fra Sjælland, men ved, hvordan man tilbereder den fynske nationalspise.
Anette Bangsgaard
Anette Bangsgaard har indsendt en opskrift på hjemmelavet fedtfattig rygeost. Du kan læse, hvordan du gør, hvis du selv vil i gang med at ryge ost.
Kurt Bøgh
Prøv groft, hvidt brød med smør, sødmælksrygeost toppet med solbærmarmelade.
Frank Eistrup
Rygeost, det laver man da selv.
2 l letmælk/sødmælk
1/4 l økologisk kærnemælk
1 tsk. fuld salt
evt. 2 dråber osteløbe (ikke nødvendigvis)
Alt røres sammen i en skål, afdækkes og står lunt i 36 timer.
Læg derefter et klæde i et dørslag, og vallen filtreres fra.
Det tager ca. 24 timer i køleskabet.
Osten lægges på et sold, med ikke alt for små huller, ca. 19 cm i diameter, jeg bruger en gammel grill starter til rygningen.
Til rygneningen anvendes rughalm eller hvedehalm, og om muligt tilsættes brændenælder.
Osten ryges i ca. 7-10 minutter.
De er så nemt, og så er der ikke noget som et stykke brød, med nyrøget lun rygeost.
Johnny Puggaard, Gamby
Tilføj et lille jysk strejf toppen til alle de dejlige forslag til røgeostens anvendelse: Før ostemaden pyntes med purløg og rodis, kom en teskefuld cognac hen over osten. Nyd så alle smagene i lange baner. Er du heldig, kan du så høre engle synge.
Alice Sachse
Jeg kan anbefale smørdampet spidskål i kvarter med indstik af hvidløgs-splitter. Lun på tallerkenen med en spiseskefuld sødmælksrygeost ovenpå. Kål og røget går godt sammen.