Børn på ti år tilbydes ulovlige puffbars på flere skoler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Når forældre sender deres børn i skole, er der risiko for, at de bliver tilbudt ulovlige puffbars. Det foregår overalt, lyder det fra Svendborg Kommune, der advarer forældre i nyt brev.
Ulovlige puffbars er en del af hverdagen på flere skoler i Svendborg.
Det viser et brev fra kommunen sendt ud til elevernes forældre, hvor de advarer mod, at børn ned til tiårsalderen tilbydes puffbars. TV 2 Fyn er i besiddelse af brevet.
Otte myter florerer: Er der glasskår i snus?
Giver snus kræft? Er det overhovedet farligt? Er der små stykker glasskår i snus? Myterne om det svenske nydelsesmiddel er mange. Se, hvad der er sandt og falsk.
Snart kan det være slut med at bruge snus i løbet af arbejdstiden i Odense Kommune.
Det skal byens politikere diskutere på et kommende udvalgsmøde, og der tegner sig et flertal til forslaget.
Der florerer dog en del rygter om, hvad snus er, og hvor farligt det i virkeligheden er.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Region Syddanmark, Klar livet - uden røg og rusmidler, Tandlægeforeningen
Snus og tyggetobak er tobak, som man får i små portionsposer, der placeres direkte i munden.
Når man tager snus, optager man indholdet i snusposerne gennem sine slimhinder, og på den måde kommer det ud i blodet og hele kroppen.
Tandlæger advarer
Det er skadeligt på flere måder, blandt andet går det ud over tænderne, advarer Tandlægeforeningen.
- Det er en meget bekymrende udvikling, som jeg genkender fra min egen klinik. Flere unge kommer ind med skader i tænder og mund, fordi de jævnligt bruger snuslignende produkter. De risikerer desværre at få alvorlige skader, der kan være uoprettelige, siger formand Susanne Kleist.
Snus kan misfarve tænderne og skade slimhinderne i munden. Det kan også få dit tandkød til at trække sig tilbage, så man kan se mere af dine tænder. Det kan som udgangspunkt ikke fikses af en tandlæge.
Antallet af fynboer, der tager snus, har været stigende de seneste år. Ifølge forslaget i Odense er det ikke kun snus, men alle nikotinprodukter, der vil blive gjort forbudt.
- Det er en bekymring, for vi kan se, der er ved at udvikle sig en trend med puffbars, siger Hanne Klit (S), der er formand for Senior-, Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune, som er afsender på brevet til forældrene.
- Det foregår både i skolen og i fritiden. Det er overalt, fastslår hun.
Virker uskyldige
Puffbars er en form for e-cigaretter, der indeholder store mængder nikotin. De er små elektroniske apparater, som man suger på, hvorefter nikotinen frigives.
De kan ligne en tusch eller en læbestift, så de er lette at skjule i et penalhus, men med den kan man inhalere damp, der kan have forskellige smage af frugt eller slik.
- Det er bekymrende, for det skaber en afhængighed, der er stærkere, end vi har set tidligere, og det virker uskyldigt, for det smager af tyggegummi, siger Hanne Klit.
- Vi har et ansvar for børnene, når de er i skole, og det er dér, de danner deres sociale fællesskaber.
SSP tager fat i forældrene
Det er typisk de ældre elever på skolerne, der ad omveje skaffer de ulovlige puffbars, som altså ikke - på lovlig vis - kan købes i butikker. Nogle kiosker sælger dem alligevel til børn og unge, og de handles også på sociale medier som Snapchat og Tiktok.
Ifølge SSP Svendborg, der er et samarbejde mellem skolerne, sociale myndigheder og politiet, er det svært at sætte konkrete tal på, hvor udbredt puffbars er på skolerne.
- Alle skoler i Svendborg Kommune flyder ikke med puffbars, men der er unge børn, som overdrager og benytter puffbars, mens de er i skole, siger SSP-leder Anne Marie Nyborg.
- Når skolen opdager børn med puffbars, kontakter man forældrene, og SSP tager en snak med de unge og forældrene om, hvad der så skal ske, forklarer hun.
Politiet er en del af samarbejdet og bevidst om, hvad der foregår på skolerne, men der er ikke eksempler på, at politiet bliver direkte inddraget, når de ulovlige puffbars opdages på skolerne.
Hvad skal forældrene gøre?
Kommunen håber med brevet, at forældrene og børnene bliver gjort opmærksomme på den farlige tendens.
- Vi gør det for at henlede forældrenes opmærksom på det, så børnene ikke ender med at blive afhængige af det, siger Hanne Klit.
Hvad skal bekymrede forældre gøre?
- De skal tale med deres børn, og de er altid velkomne til at henvende sig til skolen eller klasselæreren. Forældrene bør dog tale med børnene om de farer og udfordringer, der er, når de bliver ældre, siger Hanne Klit.
Sundhedsstyrelsen: Så farlige er puffbars
Det er ikke kun i Svendborg, hvor puffbars er blevet en del af skoledagen. Tidligere er elever og forældre på samtlige skoler i Odense blevet advaret om puffbars, der appellerer til børn på grund af deres udseende.
Og det er farligt, fastslår Sundhedstyrelsen, der også oplever en stigning i brugen af nikotinprodukter som puffbars blandt børn og unge.
- Nikotin kan påvirke den unge hjerne og øge risikoen for angst og depression, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
- Nikotin er yderst afhængighedsskabende, og det er meget svært at stoppe med at bruge nikotin, når man først er startet.
Derfor skal forældrene aktiveres
Selv om skolerne også er i dialog med de ældre elever, der sælger puffbars på skolerne, er det helt rigtigt set af Svendborg Kommune, at det også er nødvendigt at tage dialogen med forældrene også.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er dialogen med forældrene vigtig, hvis der skal sættes ind over for de unges forbrug.
- Vi ved, at når forældrene går aktivt ind og tager stilling, så mindsker det de unges brug af rusmidler, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.
Brug af puffbars kan føre til, at flere børn begynder at ryge. Ifølge Kræftens Bekæmpelse ryger omkring fem procent af de 13-årige hver dag eller en gang imellem.