De ånder lettet op i Svendborg: Brandskolen har ikke forurenet alvorligt med PFOS
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Brandskummet fra brandskolen i Svendborg har ikke medført alvorlig forurening med det frygtede PFOS til nærområdet. Det viser de indledende undersøgelser, som kommunen har fået lavet.
- Vi er meget lettede og rigtig glade for, at der ikke har vist sig at være nogen alvorlig forurening i området omkring brandskolen.
Sådan lyder det fra formanden for Svendborgs Natur-og Miljøudvalg, Bruno Hansen, SF.
De indledende undersøgelser af en mulig PFOS forurening i nærområdet ved brandskolen på Poul Smeds Vej 20 i Svendborg, kom i stand efter naboer havde udtrykt deres bekymring. Men PFOS- sagen fra Korsør, hvor 187 børn og voksne har fået målt forhøjet kolesterol og nyretal efter at have spist kød fra græssende køer nær en brandskole, får altså ikke ny aflægger i Svendborg.
- Vi har allerede givet borgerne besked om, at der ikke er grund til at tro, at håndtering af brandskum på brandskolen har givet anledning til forurening af det omkringliggende område, siger Bruno Hansen.
Bekymret nabo er beroliget
En af de bekymrede naboer til brandskolen har været Else Lindhard. Undersøgelsen og beskeden fra kommunen har gjort hende mere rolig.
- Vi føler os hørt. Svendborg kommune har taget os alvorligt i den her sag. Det er mit indtryk, at de har været grundige i deres undersøgelser, så jeg føler mig beroliget nu.
PFOS langt under grænseværdien
Der er taget fem jordprøver i området omkring brandskolen. I to af dem er fundet spor af PFOS. Men i begge tilfælde ligger de langt under grænseværdien.
Der er også foretaget to prøver fra det nærliggende vandløb, én vandprøve før og én efter brandskolen.
I begge vandprøver er var der to miljøfremmede stoffer, som ikke var PFOS.
”Niveauet af de miljøfremmede stoffer er i begge prøver under grænseværdien og næsten ens i begge prøver, hvilket tyder på at der ikke er tale om en forurening der kommer fra brandskolen”, lyder det i orienteringen til kommunens Natur- og Miljøudvalg.
Stigende smitte på Fyn: Vælgerne opfordres til at brevstemme
Med den stigende smitte og det forestående valg har KL anbefalet, at man brevstemmer, så man undgår for mange mennesker, der står tæt i kø på valgdagen.
Med kommunal- og regionsrådsvalget lige om hjørnet er der udsigt til lange køer på stemmestederne og blyanter, der skal sætte krydser for mange vælgere.
Samtidig stiger smitten i hele landet, og Fyn er ingen undtagelse, hvor det samlede antal smittede er kraftigt de seneste uger. I otte ud af ti fynske kommuner er incidenstallet nu over 100.
Derfor afholdt Kommunernes Landsforening (KL) tirsdag eftermiddag et møde for alle kommuner, hvor der var valg og corona på dagsordenen.
- Hos KL og i kommunerne er vi meget optagede af, at corona ikke skal forhindre, at folk stemmer. Vi har derfor i dag været i dialog med kommunerne om, hvordan de bedst skaber en tryg valgdeltagelse for borgerne, så de stadig opretholder den høje valgdeltagelse, siger kommunikationschef i KL Ida Thuesen Nielsen.
På mødet blev kommunerne blandt andet opfordret til at gøre vælgerne opmærksomme på, at det er muligt at brevstemme for at undgå trængsel ved valgurnerne.
- Vi anbefaler, at man udnytter hele stemmeafgivningsperioden ved for eksempel at brevstemme. Derudover opfordrer vi til, at man på valgdagen kommer på de mindre travle tidspunkter, hvis det er muligt, siger Ida Thuesen Nielsen.
På valgdagen den 16. november har valgstederne åbent fra klokken 08.00 til klokken 20.00. Her er det særligt om morgenen, sidst på eftermiddagen og først på aftenen, at der ofte er kø.
Sæt kryds med din egen kuglepen
Siden 5. oktober har der været åbent for at brevstemme, og sidste frist for at afgive sin stemme per brev er den 12. november.
Når du brevstemmer, foregår det lidt anderledes, end hvis du stemmer på valgdagen. Du får nemlig ikke en traditionel stemmeseddel med partiernes og kandidaternes navne, men derimod to små brevstemmesedler, hvor du skriver enten partinavnet, partibogstavet eller navnet på den kandidat, du vil stemme på.
Du kan se, hvor du har mulighed for at brevstemme, på din kommunes hjemmeside.
Det er også muligt at tage sit eget skriveredskab med i stedet for at bruge den blyant eller kuglepen, der ligger i stemmeboksen. Her er det dog vigtigt, at dit skriveredskab ikke giver stemmesedlen særpræg, da det vil gøre din stemme ugyldig. Det er derfor bedst at lade farvede kuglepenne og glimmertuscher blive hjemme.
Af samme notat fremgår det, at Region Syddanmark har tilkendegivet, at de ikke vil prioritere brandskolen for yderligere undersøgelser, da resultaterne fra de indledende undersøgelser ikke giver anledning til bekymring.
- Vi frygtede jo det værste. Derfor er det glædeligt, at der ikke er grund til bekymring for alvorlig PFOS-forurening i Svendborg, lyder det fra udvalgsformand Bruno Hansen, SF.
DMR anbefaler flere undersøgelser
Trods den umiddelbare frikendelse for alvorlig PFOS-forurening i nærområdet omkring brandskolen, anbefaler DMR, Dansk Miljørådgivning, som har lavet undersøgelserne, at der laves yderligere undersøgelser.
Enhedslisten vil speede grøn omstilling op: Bureaukrati forhaler lukning af affaldsforbrænding i Svendborg
Svendborgs kæmpe varmepumpe er klar til at levere billigere og klimavenlig fjernvarme til borgerne i Svendborg. Men absurde krav forsinker processen, mener Enhedslisten.
Efter planen skal det kæmpestore varmepumpe-anlæg på Bodøvej i Svendborg overtage produktion af al varme til byens borgerne senest ved årsskiftet 2022/23.
Men selvom varmepumpen allerede nu er klar til opgaven, og der er lokalt såvel som landpolitisk er flertal for at stoppe affaldsafbrændingen på kraftvarmeværket i Svendborg – så kan planlægningen ikke komme i gang.
Energistyrelsen laver nemlig benspænd for processen, mener Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten i Svendborg.
- Energistyrelsen forlanger, at der udarbejdes en såkaldt samfundsmæssig økonomisk beregning, som viser, at der er en positiv effekt ved at lukke affaldsforbrændingen. Det er jo absurd. Det er en unødvendig undersøgelse af et tiltag, som alle ved gavner den grønne omstilling. Den vil både koste os penge og dyrebar tid, lyder det fra Jesper Kiel.
Et flertal i byrådet besluttede for et år siden, at kraftvarmeværket skal være lukket i årsskiftet 2022/23. På tirsdagens byrådsmøde vil Jesper Kiel forslå, at kommunen allerede nu forbereder en dispensation til at lukke kraftvarmeværket - uanset hvad en samfundsøkonomisk beregning måtte vise.
- Det er vigtigt at sende et signal om reglerne åbentlyst ikke passer med de politiske intentioner om at reducere affaldsafbrænding rundt om i landet, siger Jesper Kiel.
Beregninger er ikke relevant
Tidligere har Svendborgs kraftvarmeværks bestyrelse selv lavet en samfundsøkonomisk beregning, der viste en gevinst ved at opretholde affaldsforbrændningen.
Men det har de jo også en egen interesse i at fremføre, mener Jesper Kiel, der ikke giver meget for beregningerne. De laves ud fra forudsætninger og kriterier, man selv udvælger, men som ingen i realiteten kan vide noget om, f. eks gaspriserne om 10-20 år, mener han.
- Når alt kommer til alt , handler det om ønsket om grøn omstilling til gavn for klimaet. Svendborg kan både se frem til billigere, grøn varme og til at betale mindre for at komme af med affald fremover, fordi det ikke længere skal indgå i kraftvarme-produktionen lokalt. Det er det, som tæller, siger Enhedslisten spidskandidat i Svendborg.
Dispensation til at lukke kraftvarmeværket
Derfor håber Enhedslisten i Svendborg også, at klima- og energiminister Dan Jørgensen helt vil fjerne Energistyrelsens krav om yderligere beregninger for lukning af kraftvarmeværker.
Hidtil har ministeren henvist til, at Svendborg kan søge dispensation til at slukke og lukke for affaldsforbrændingen. Men i Energistyrelsen fastholder man stadig, at der først skal laves en samfundsøkonomisk beregning - før en dispensation kan komme på tale.
Det vil koste kommunen mindst 100.000 kroner til en konsulentrapport, som derefter skal ud i høring. Det vil skabe ny usikkerhed og forsinke planlægningen af den allerede vedtagne lukning af kraftvarmeværket med udgangen af 2022, mener Jesper Kiel.
- Der er medarbejdere, som afventer deres fremtidige jobsituation. Og ikke mindst skal vi afklare, hvad der skal ske med Svendborgs affald og det affald fra Faaborg-Midtfyn og Ærø, som værket i Svendborg i dag brænder af. Vi har ikke mange måneder at løbe på, siger Jesper Kiel, der sidder bestyrelsen for det kommunale selskab Vand og Affald.
Liste Ø: Minister må på banen
Mandag var Mai Villadsen, Enhedslisten ordfører i Folketinget sammen med blandt andre og partifællen om MF Victoria Velásques på rundvisning på Svendborg fjernvarmes store varmepumpeanlæg.
Og ordføreren var også klar med opbakning til at speede Svendborgs overgang fra affaldsforbrænding til varmepumpeanlæg op.
- Det er et stykke pioner arbejde, Svendborg er i gang med og helt i tråd med den grønne omstilling, som et stort flertal af partierne på Christiansborg står bag.
At regler besværliggør processen, må vi selvfølgelig se på. Det vil jeg tage en snak med klima- og energiminister Dan Jørgensen om, siger Mai Villadsen til TV2 Fyn.
Foreløbig er det dog byrådet i Svendborg, der tirsdag aften skal tage stilling til, om kommunen allerede nu skal lave en dispensation til at lukke affaldsforbrændingsanlægget som planlagt. Men de skal også tage stilling til en opfordring til ministeren.
- Jeg håber, at vi også kan blive enige om at opfordre ministeren til at få lempet reglerne om samfundsøkonomiske beregninger ved projekter, som er afgørende for at nedsætte Danmarks CO2-udslip, slutter Jesper Kiel.
DMR anbefaler at selve brandøvelsespladsen undersøges for at afklare, om der her er højere indhold af PFAS-forbindelser, som er årsag til den afsmitning, der ses i de udtagne jordprøver.
Det anbefales også, at der laves boringer i det terrænnære grundvand i søen og at lave jordprøver længere væk fra brandskolen for at få en indikation af, hvad den generelle baggrundsværdi i området er.
Kommunens Natur- og Miljøudvalg behandler sagen på sit førstkommende udvalgsmøde, torsdag den 9. november.