Frustration i Svendborg: Regeringen dropper krav om udflytning af velfærdsuddannelser

I det nye regeringsgrundlag fremgår det, at regeringen har annulleret den aftale, der blev indgået i 2021, der krævede at store velfærdsuddannelser skulle flyttes ud af de store byer.

Store velfærdsuddannelser skal alligevel ikke flyttes til de mindre byer.

Og det skaber frustration og tvivl i Svendborg Kommune, hvor der skal åbnes en ny læreruddannelse.

Tilbage i 2021 blev der nemlig aftalt, at over 60 procent af studiepladserne på de større velfærdsuddannelser skulle være udenfor de store byer. 

Men nu står der sort på hvidt i regeringsgrundlaget, at det ikke længere er et krav.

- Vi har lavet en helt ny byplanlægning og vi har brugt rigtig mange penge. Vi lytter faktisk til det, der bliver sagt.

- Det er enormt ærgerligt, at man baglæns begynder at rejse en form for tvivl. Jeg kan faktisk slet ikke forstå den kommunikation politikerne kommer med, siger Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune.

Panikhandling

Det ligner en panikhandling, når regeringen vælger at droppe udflytning af de største velfærdsuddannelser til de mindre byer.

Det mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det her er langsigtede initiativer, siger han til Ritzau.

I stedet for at droppe udflytningerne med henvisning til lavt studieoptag, bør man ifølge ham have is i maven, fordi han tror, udflytningen vil have effekt på sigt.

Bo Hansen udtrykte sin utilfredshed i et opslag på Facebook, hvor han kaldte regeringens kovending for en omgang "kluddermor".
Bo Hansen udtrykte sin utilfredshed i et opslag på Facebook, hvor han kaldte regeringens kovending for en omgang "kluddermor".

Og det er Bo Hansen ikke helt uenig med ham i.

- Hvis man bare fortsætter som man har gjort indtil nu, så tænker jeg ikke, at optaget vil ændre sig, siger han.

Ifølge borgmesteren kan mindre byer tilbyde stærke studiemiljøer for de studerende, fordi byerne gør sig mere umage for deres studerende.

Det er i hvert fald den vision, Svendborg Kommune har, når det gælder deres uddannelser.

- Vi har alle et kæmpe ansvar for at uddanne pædagoger, sygeplejersker og lærer. Jeg har lige kigget på en valgkamp, hvor man hele tiden snakkede om bekymringen om rekrutteringsproblemer i det offentlige. Og vores bud på det problem er at skabe et så attraktivt studiemiljø, der skaber et rekrutteringsgrundlag for det lokale sygehus, siger Bo Hansen.

En aftale er en aftale

Ifølge folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S) er annulleringen af aftalen ikke en panikhandling, men blot en formalitet.

- Jeg kan godt forstå forvirringen, og jeg kan også godt forstå at Svendborgs borgmester er skide irriteret over det her. Men de lokale aftaler, der allerede er lavet sidste forår, ja de aftaler gælder jo sådan set stadigvæk, siger han.

Han lover desuden, at merøkonomien, som den gamle socialdemokratiske regering dengang lovede ville følge med udflytningerne, også stadig gælder.

quote Vi har alle et kæmpe ansvar for at uddanne pædagoger, sygeplejersker og lærer.

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune

Inden læreruddannelsen kan blive en realitet i Svendborg, mangler UCL fortsat at godkende byggeriet af de bygninger, der skal huse den nye uddannelse, ved deres næste bestyrelsesmøde i juni 2023.

Men det tror Bo Hansen alligevel ikke vil komme til at rykke ved den aftale, UCL har indgået med dem i kommunen, selvom åbningen nu ikke længere er et krav fra regeringens side.

- Forudsætningerne for finansieringen bag det projekt vi har lavet, kommer ikke til at blive lavet om.

- Alt er sådan set klar, vi mangler bare et ”go” på byggeriet, forklarer borgmesteren.

Læreruddannelsen i Svendborg kommer til at skille sig ud, fordi UCL har indgået et samarbejde med skolerne i kommunen, der tilbyder alle studerende på tredje og fjerde år en trainee-stilling, der skal være med til at give et mere praksisnært uddannelsesforløb

I Odense har 4. Maj Kollegiet fået 73 millioner kroner til istandsættelse af bygningerne.

Oversigt

    Oversigt