Fynsk whisky klar efter flere år: Derfor er den fynske muld vigtig for smagen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I Oure producerer Jes Mosgaard 100 procent økologisk maltwhisky. Den fede, fynske muld har afgørende betydning for smagen, fortæller han.
Hvis whiskyen skal være helt ren og blød i smagen, skal den være økologisk, og den skal laves på hårdt, fynsk vand.
Destilleri får hjælp: Gin, rom og whisky giver røde tal
Nyborg Destilleri i minus med seks millioner kroner. Ørbæk Bryggeri skæppede dog i kassen med 17 millioner kroner.
Det tager tid og koster penge at fremstille gin, rom og whisky.
Det ved man hos Nyborg Destilleri, der for andet år i træk kommer ud med røde tal.
Destilleriet, der åbnede restaurant og destilleri for publikum i juni sidste år, gav et underskud på godt 6 millioner kroner før skat i 2017.
Året før var underskuddet på godt to millioner kroner.
Egenkapitalen er dermed i minus med 6,6 millioner kroner.
Ejerne, familien Rømer og kapitalfonden Triodos OGF Luxco, kalder dog underskuddet "som forventet" og oplyser, at ejerselskabet Natufrisk Group Holding, vil tilføre selskabet den nødvendige kapital.
Selskabet indeholder også familien Rømers turskib Fionia. Det er dog ikke oplyst, hvordan tur-aktiviteterne påvirker regnskabet.
Hvad ejerne har sat til på destilleri-aktiviteter, tjener man dog rigeligt hjem på Ørbæk Bryggeri, der sidste år gav 17 millioner kroner i overskud før skat - cirka tre par millioner kroner dårligere end året i forvejen.
Bryggeriet fremstiller økologiske øl og sodavand og ejes af Naturfrisk Group Holding, som ejes 80 procent af Niels Rømer og sønnen Nocolai Rømer. De sidste 20 procent ejes som nævnt af Triodos OGF Luxco.
Far og søn har sammen holdingselskabet NN Holding Aps, der endnu ikke har afleveret regnskab, men som i 2016 havde en egenkapital på 80 millioner kroner.
Det mener den tidligere civilingeniør Jes Mosgaard, der for tre et halvt år siden slog sig ned i Oure for at lave 100 procent økologisk maltwhisky.
- Der er hårdt vand mange steder i Danmark, men på Sydfyn er det ekstremt mineralsk på grund af den fede, fynske muld. Jo hårdere og mere mineralsk vandet kan blive, desto blødere bliver smagen i det færdige produkt, siger Jes Mosgaard til TV 2/Fyn.
Derfor er whiskyen økologisk
Nu er ventetiden ovre, og den første whisky er klar til at blive hældt på flasker, så forbrugerne snart kan købe produktet.
- Det bliver spændende. Det er dem, der skal vurdere det, og det er vigtigt for os at blive vurderet på smagen, forklarer Jes Moesgaard.
Der er en hel særlig grund til, at whiskyen skal være økologisk.
- Alle sprøjtemidler indeholder sporstoffer, der også er smagsstoffer. Det sætter sig i malten. Hvis man laver en ren alkohol på økologisk malt, smager den simpelthen mere rent, siger Jes Mosgaard.
Whiskyen forventes i handlen i løbet af de næste uger.