Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Nu kommer Madsamling også til Svendborg. De lokale kan bestille maden på nettet og en gang om ugen hente det og snakke med producenterne.
Det kan være bekvemt at sidde hjemme i stuen ved computeren om aftenen, og lægge en bestilling ind på nogle lokale råvarer. Især når hverdagen hurtig kan blive travl.
Konceptet Madsamling kom i februar til Ringe, og onsdag åbner der endnu et i Svendborg.
- Mange har en udfordring med logistik i en travl hverdag. Men nu får man mulighed for at handle døgnet rundt på nettet, og jeg håber på, at vi ved at gøre det lettere kommer til at se endnu flere handle lokalt. Og at flere får øjnene op for, at vi har rigtig mange lokale dagligvarer og ikke kun specialiteter, fortæller Anne Hjortenberg, der er daglig leder for Byens Gårdbutik, hvor Madsamlingen i Svendborg finder sted.
Konceptet går ud på, at lokale forbrugere skal have lettere adgang til lokale fødevarer én gang om ugen. Men ikke nok med det får forbrugerne også lidt mere at vide om maden, end de måske ellers ville få.
- Her kommer forbrugerne helt tæt på og får en snak med producenterne og kan høre, at den her pølse, den er lavet af en ko, der hedder Katja. Og så får de historien om fødevarerne som er rigtig fine og giver et nærvær, fortæller Anne Hjortenberg til TV 2/Fyn.
Nyt koncept skal sikre nem adgang til lokale fødevarer
I Ringe får forbrugerne lettere ved at købe lokale fødevarer én gang om ugen.
Konceptet Madsamling er kommet til Ringe, og det går ud på, at lokale forbrugere skal have lettere adgang til lokale fødevarer én gang om ugen.
- Vi prøver at åbne vores gård for lokalsamfundet og styrke lokalområdet. Nu er det så fødevarer, og det kan blive den nye måde at handle fødevarer på i fremtiden, siger vært Henrik Kildegaard fra Fuglegården.
Det er lokale producenter, der leverer maden til markedspladsen i Ringe.
Mindre forurening
Kunderne bestiller varerne i forvejen på internettet, så de bare skal møde op og hente dem.
- Det er en god idé, fordi de kan få nogle bedre produkter til en lille merpris. Samtidig sparer vi på CO2-regnskabet, så folk ikke skal køre rundt til hver en gårdbutik på Fyn og handle lokale varer, forklarer Henrik Kildegaard.
På markedspladsen kan kunderne købe et bredt udvalg bestående af blandt andet æg, kød, vin, chokolade og grøntsager.
Der er dog tale om varer, de ikke kan købe til hverdag i Ringe.
- Her kan du få de varer, som du ikke kan få i den lokale brugs. Det er nogle specielle, lokalproducerede varer, hvor der er kræset lidt ekstra for det, siger Henrik Kildegaard.
Se hele interviewet herunder:
Lokalt samlingssted
Kunderne bestiller varerne i forvejen på internettet. På den måde er der faktisk ikke megen kontakt mellem forbuger og producenter.
Men én dag om ugen skal man efter at have bestilt sine varer møde op og hente dem i butikken.
Og det er dér, at Byens Gårdbutik fra klokken 15.30 til 17.30 om onsdagen skal agere som samlingssted.
- Vi tror på, at det er vigtigt med et tættere forhold mellem forbrugerne og producenterne, og Madsamling skaber en rigtig god ramme om det, så det bliver hyggeligt og nemt at tage ungerne med, der kan opleve, hvor maden kommer fra, siger Anne Hjortenberg.
- Hver uge, når der er opsamling, så er det producenterne selv, der står og udleverer varerne.
For Lise Rasmussen, der sammen med sin mand driver Høkildegård, som leverer grise, får og køer til Madsamlingen, handler det også om en nemmere måde at få solgt sine varer på.
- Det betyder faktisk, at jeg får en digital platform, hvor jeg kan sælge mine varer fra, som jeg ikke har fået tidligere, siger hun.