Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I Ringe får forbrugerne lettere ved at købe lokale fødevarer én gang om ugen.
Konceptet Madsamling er kommet til Ringe, og det går ud på, at lokale forbrugere skal have lettere adgang til lokale fødevarer én gang om ugen.
- Vi prøver at åbne vores gård for lokalsamfundet og styrke lokalområdet. Nu er det så fødevarer, og det kan blive den nye måde at handle fødevarer på i fremtiden, siger vært Henrik Kildegaard fra Fuglegården.
Det er lokale producenter, der leverer maden til markedspladsen i Ringe.
Diætist: - Rygeosten er overhovedet ikke usund
Rygeosten er et sundt alternativ til mange andre pålægstyper. Derfor anbefaler diætist Mette Lilliendahl også, at den kommer tilbage på frokostbordet igen.
Mette Lilliendahl kigger ned over skærebrættet. På brættet er fem forskellige pålægstyper anrettet. Leverpostej, spegepølse, skiveost, hytteost og rygeost. Hun løfter spegepølsen op for at dobbelttjekke fedtprocenten.
Så bliver dommen sat. Spegepølsen er den mest kalorierige, og rygeosten er det sundeste på brættet.
- Rygeosten er et rigtig godt, sundt alternativ til mange fede pålægstyper. Så det er overhovedet ikke usundt, forklarer diætist Mette Lilliendahl.
Tilbage på frokostbordet
Rygeosten består hovedsageligt af mælk, og det er det, der er med til at gøre rygeosten sund. For mælk tilfører en masse kalk, som man normalt ikke får gennem eksempelvis kødpålæg.
Derfor mener Mette Lilliendahl også, at rygeosten med fordel kan komme tilbage på frokostbordet igen.
- Den har absolut sin berettigelse på frokostbordet. Få den ind igen. Den smager af noget andet end det, vi er vant til, siger hun.
Er rygeosten lavet på skummetmælk, er den også meget kalorielet. Det er med til at gøre den til et sundt alternativ.
- Fedtindholdet i rygeost viser sig faktisk at være lavere end mange andre ostetyper. For eksempel er fedtindholdet i rygeosten lavere, end det er i den almindelige skæreost på 30-45+, fortæller Mette Lilliendahl.
Udover kalktilførslen indeholder rygeost også en del protein, der er med til at gøre den ekstra sund.
- Når man vælger de lette ostetyper, som rygeosten, så får man ikke så mange kalorier, men man får stadigvæk protein og ikke så meget fedt. Fedtet trækker rigtig mange kalorier med sig, forklarer Mette Lilliendahl.
Ifølge Mette Lilliendahl er det derfor en god ide at vælge en pålægstype som rygeost, hvis man gerne vil tabe sig eller bare ønsker at passe lidt på vægten.
Tips til brug af rygeost
Mette Lilliendahl anbefaler at bruge rygeosten både på rugbrød med laks til frokost, men den kan også nemt bruges på knækbrød som mellemmåltid.
- Kom noget på, der pifter det lidt op. Det kunne være purløg eller rødløg, foreslår hun.
Mindre forurening
Kunderne bestiller varerne i forvejen på internettet, så de bare skal møde op og hente dem.
- Det er en god idé, fordi de kan få nogle bedre produkter til en lille merpris. Samtidig sparer vi på CO2-regnskabet, så folk ikke skal køre rundt til hver en gårdbutik på Fyn og handle lokale varer, forklarer Henrik Kildegaard.
På markedspladsen kan kunderne købe et bredt udvalg bestående af blandt andet æg, kød, vin, chokolade og grøntsager.
Der er dog tale om varer, de ikke kan købe til hverdag i Ringe.
- Her kan du få de varer, som du ikke kan få i den lokale brugs. Det er nogle specielle, lokalproducerede varer, hvor der er kræset lidt ekstra for det, siger Henrik Kildegaard.
Se hele interviewet herunder: