Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Socialdemokraterne i Region Syddanmark vil nu bryde aftalen om Nyt OUH og bevare fødsler i Svendborg.
Forberedelserne med Nyt OUH er godt i gang. Når supersygehuset står færdigt i 2022, så skal fødeafdelingen i Svendborg lukke, og alle fynboer skal derfor føde i Odense.
Men nu vil Socialdemokratiet lave om på det. Hvis det står til dem, skal en del af fødslerne fremover også foregå i Svendborg.
Lose lun på fødsler i Svendborg
Venstre er klar til at undersøge muligheden for at bevare fødeafdelingen på Svendborg Sygehus efter 2022.
Socialdemokratiets forslag om, at alle de sydfynske kvinder, som forventes at få en ukompliceret fødsel, også efter 2022 kan føde i Svendborg, bliver vel modtaget af reginsrådsformand Stephanie Lose (V).
Men det er ifølge hende en udfordring, at beslutningen om at lukke fødeafdelingen i Svendborg er en del af aftalen omkring Nyt OUH.
- Oprindeligt var beslutningen om, at der ikke skal være fødsler længere i Svendborg, når Nyt OUH står færdigt, en del af beslutningen fra staten om, at der ikke må være akutsygehus i Svendborg. Det var fordi, at fødslerne hænger uløseligt sammen med akutsygehuset. Så jeg har lidt svært ved at se, at der er ændret noget på præmisserne, siden den beslutning som socialdemokraterne selv var med til at træffe, siger Stephanie Lose.
- Omvendt så er det også sådan, at hvis der er noget nyt, der gør, at der er mulighed for at træffe andre beslutninger i dag, end der var dengang, så er vi selvfølgelig altid med på at undersøge det. Det ville da være det helt naturlige at gøre, siger regionsrådformanden.
Den socialdemokratiske næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen, mener, at der er sket en faglig udvikling, siden beslutningen om at lukke fødeafdelingen blev truffet for godt 10 år siden. Og Jordemoderforeningen mener også, at det giver god mening.
- Man har erfaring for, at jo større en fødeafdeling er, jo flere tidspunkter og perioder bliver der, hvor familierne ikke får den omsorg og faglighed som de har brug for, siger Birgitte Valeur, formand for Jordemoderforeningen i Syddanmark.
Stephanie Lose venter derfor også med spænding på nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.
- Sundhedsstyrelsen er ved at revidere de nuværende retingslinjer for fødsler og omsorg for gravide. Og dukker der noget op i den forbindelse, som giver mulighed for at fortsætte med fødsler uden for Nyt OUH, så er vi meget åbne for det, siger Stephanie Lose.
- Vi har en fødeafdeling på Svendborg Sygehus, og det må kunne tænkes ind i en sammenhæng og fungere i samarbejde med Nyt OUH, siger Poul-Erik Svendsen, næstformand i Region Syddanmark og spidskandidat for Socialdemokratiet til efterårets regionsrådsvalg.
- Det lidt besynderligt, at man siger, at der kun må være de store fødegange, samtidig med at der fra statens side lægges op til at hjemmefødsler er i orden. Så må man også kunne tænke andre enheder ind, og det er den faglige debat, der kører nu. Og derfor vil vi i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018 have undersøgt muligheden for, at der også fremadrettet kan være fødsler i det sydfynske.
Poul-Erik Svendsen og Socialdemokratiet lægger op til, at alle de sydfynske kvinder, som forventes at få en ukompliceret fødsel, også efter 2022 kan føde i Svendborg.
- Svendborg Sygehus er en del af universitetshospitalet (OUH), og den afstand på 35 kilometer, som der bliver mellem Svendborg Sygehus og Nyt OUH, bør ikke være en hindring. Det kan godt komme til at fungere, og så bevarer vi samtidig et fødselstilbud i det sydfynske.
Lukningen i Svendborg sikrede penge til Nyt OUH
Problemet er, at beslutningen om at samle alle fødsler i Odense er en del af den aftale, som sikrede Regionen penge til at bygge det nye supersygehus.
Hvordan vil du komme ud af den aftale?
- Den aftale skal vi ikke ud af, og vi skal overholde de betingelser, der er. Men der er sket en faglig udvikling og der er en diskussion nu, der har åbnet op for, at man andre steder føder uden for de store hospitaler. På Sjælland opererer man med fødeklinikker, der ligger spredt i mindre enheder, og man har i dag hjemmefødselsordninger, siger Poul-Erik Svendsen og fortsætter.
- Så må man også kunne lave en ordning, hvor man kan føde (i Svendborg, red.). Det er visiterede fødsler, fødsler der er planlagt sådan, at man forventer, at der ikke er nogle komplikationer ved dem.