Kovending: S vil bevare fødsler i Svendborg

Socialdemokraterne i Region Syddanmark vil nu bryde aftalen om Nyt OUH og bevare fødsler i Svendborg.

Forberedelserne med Nyt OUH er godt i gang. Når supersygehuset står færdigt i 2022, så skal fødeafdelingen i Svendborg lukke, og alle fynboer skal derfor føde i Odense. 

Men nu vil Socialdemokratiet lave om på det. Hvis det står til dem, skal en del af fødslerne fremover også foregå i Svendborg. 

- Vi har en fødeafdeling på Svendborg Sygehus, og det må kunne tænkes ind i en sammenhæng og fungere i samarbejde med Nyt OUH, siger Poul-Erik Svendsen, næstformand i Region Syddanmark og spidskandidat for Socialdemokratiet til efterårets regionsrådsvalg. 

- Det lidt besynderligt, at man siger, at der kun må være de store fødegange, samtidig med at der fra statens side lægges op til at hjemmefødsler er i orden. Så må man også kunne tænke andre enheder ind, og det er den faglige debat, der kører nu. Og derfor vil vi i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018 have undersøgt muligheden for, at der også fremadrettet kan være fødsler i det sydfynske. 

Poul-Erik Svendsen og Socialdemokratiet lægger op til, at alle de sydfynske kvinder, som forventes at få en ukompliceret fødsel, også efter 2022 kan føde i  Svendborg. 

- Svendborg Sygehus er en del af universitetshospitalet (OUH), og den afstand på 35 kilometer, som der bliver mellem Svendborg Sygehus og Nyt OUH, bør ikke være en hindring. Det kan godt komme til at fungere, og så bevarer vi samtidig et fødselstilbud i det sydfynske. 

Lukningen i Svendborg sikrede penge til Nyt OUH 

Problemet er, at beslutningen om at samle alle fødsler i Odense er en del af den aftale, som sikrede Regionen penge til at bygge det nye supersygehus. 

Hvordan vil du komme ud af den aftale?

- Den aftale skal vi ikke ud af, og vi skal overholde de betingelser, der er. Men der er sket en faglig udvikling og der er en diskussion nu, der har åbnet op for, at man andre steder føder uden for de store hospitaler. På Sjælland opererer man med fødeklinikker, der ligger spredt i mindre enheder, og man har i dag hjemmefødselsordninger, siger Poul-Erik Svendsen og fortsætter. 

- Så må man også kunne lave en ordning, hvor man kan føde (i Svendborg, red.). Det er visiterede fødsler, fødsler der er planlagt sådan, at man forventer, at der ikke er nogle komplikationer ved dem. 

Svendsen: Vi skal ikke ud af Nyt OUH-aftale
Indslag om S' planer for fødeafdelingen i Svendborg

Oversigt

    Oversigt