Lange ventetider på OUH: Karl Aage skal endelig opereres efter et år i smerter
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ventetiderne på ortopædkirurgisk afdeling på OUH stiger. Karl Aage Grumstrup har efter et år med smerter endelig fået en tid til operation.
Overlæge Martin Lindberg-Larsen skriver og tegner på venstre knæ af pensionist Karl Aage Grumstrup.
Han er patient på Odense Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling O i Svendborg, og om lidt skal han - efter et års ventetid - endelig ind på operationsstuen.
- Det er slidt - fuldstændig. Knoglerne støder sammen, og jeg har haft en periode, hvor jeg ikke kunne sove om natten, fordi jeg havde så ond i knæet, siger Karl Aage Grumstrup.
Han har haft smerter det seneste års tid, men har måttet bide det i sig. For ventetiden på en behandling på netop afdeling O på OUH er i mange tilfælde længere end et år.
- Det bliver fantastisk at kunne begynde at gøre nogle ting igen uden at være hæmmet af det dumme ben, fortæller Karl Aage Grumstrup
Så skal man ligesom Karl Aage Grumstrup have opereret sin skulder, ordnet håndleddet eller skiftet knæet, så skal man væbne sig med tålmodighed.
De nyeste tal fra OUH viser nemlig, at der er op mod 60 ugers ventetid på nogle af operationerne.
Faktisk er ventetiden på de 20 typer af behandlinger på afdelingen, som OUH har offentliggjort måltal på, steget på 15 af dem siden 24. januar.
Den er dog ikke faldet på nogen af dem.
Corona og konflikt forlængede ventetider
På ortopædkirurgisk afdeling i Svendborg er de ellers blandt landets bedste til at få knæopererede patienter hurtigt igennem systemet.
Men en epidemi og konflikt gik ifølge den ledende overlæge ud over ventetiden.
- Det er vi selvfølgelig rigtig ærgerlige over. Én af grundene er blandt andet, at vi har haft corona, og det betød, at vi skulle lukke ned for alt ikke-akut aktivitet. Det har vi selvfølgelig gjort. Efter coronaen kom sygeplejerskekonflikten, og da den var overstået, så skulle sygeplejerskerne afvikle ferie. Det betød igen, at vi skulle lukke ned for alt det planlagte kirurgi, siger Lonnie Froberg, der er ledende overlæge.
Er der noget I kan gøre bedre, for at indhente det her efterslæb?
- Vi kan altid blive bedre, og i det hele taget gøre vores forløb bedre. Det arbejder vi kontinuerligt på. Et af de her tiltage med at sende folk hjem samme dag, som de bliver opereret, er jo med til at give luft i systemet.
Men det er altså ikke nok til at undgå lange ventetider for patienter som Karl Aage Grumstrup.
Hjemme samme dag
Operationen er nu veloverstået, og Karl Aage Grumstrup er en meget tilfreds mand.
- Jeg har det godt - fantastisk. Der er ikke noget at være bange for overhovedet. Du mærker intet, siger han, mens han kommer til kræfter med en brikjuice.
For Martin Lindberg-Larsen forløb operationen uden komplikationer. Og knæoperationen på Karl Aage Grumstrup er et eksempel på, hvor langt man er nået på området.
- For 20 år siden der var man indlagt i ni dage efter sådan en type operation, som den Karl Aage har fået lavet. Det er så gået stille og roligt ned, og nu er gennemsnittet efter sådan en operation én dag på landsplan, forklarer Martin Lindberg-Larsen.
- Det naturlige næste skridt er så, om man ikke kan komme hjem samme dag.
Og det kan de ofte på Afdeling O i Svendborg. Det er i hvert fald tilfældet for Karl Aage Grumstrup, der nu ser lyst på fremtiden.
- Jeg slipper for smerter hver dag og kan gøre de ting, som jeg normalt altid har gjort.