Massive vandskader efter pludselig uvejr:
- Det var en syndflod
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mindst 70 sydfynboer har anmeldt skader efter det voldsomme uvejr fredag aften.
Fredag aften blev Sydfyn ramt af et voldsomt uvejr, der har skabt store problemer for mange fynboer.
En af dem, der blev hårdt ramt, er Halvor A.P., som bor i en lejlighed i et byhus på Egensevej. Hos ham løb vandet direkte fra vejen og ned i kælderen under huset.
- Min kælder er fyldt fuldstændig op med vand. Det stod 1.70 meter op. De sagde, dem der pumpede ud, at det var fem centimeter fra at nå gulvet ovenpå. Det er voldsomt, siger Halvor A.P.
Dobbelt skybrud rammer Svendborg
Torden, hagl og slud ramte Svendborg først på aftenen. Hovedvej og motorvejsafkørsel blev lukket på grund af nedbør.
Kraftigt nedbør ramte først på aftenen Svendborg med sådan en kraft, at blandt andet Sundbrovejen mellem Svendborgsundbroen og Johannes Jørgensens Vej blev lukket.
Billeder fra Svendborg viser, at himlen åbnede sluserne for både hagl og slud, og en læser melder, at vandet stod tre centimeter op ad husets sokkel.
- Svendborg er ved at drukne i slud! Haglene er nogle steder på størrelse med ærter, skriver en læser fra Svendborg til TV 2 Fyn.
Allerede tidligt på dagen blev der fra flere sider advaret om risiko for skybrud flere steder på Fyn.
Således blev det til tider flotte fredagsvejr med sol, skyer og temperaturer omkring 18 grader afbrudt af nedbør.
Vi udvider afspærringen i Svendborg. Nu afspærres der op til Svendborg Nord, da der er for meget vand på kørebanen. Se kort og find andre køreveje. #politidk pic.twitter.com/ESQJLYr9Qr
— Fyns Politi (@FynsPoliti) May 28, 2021
Glat på vejbanen
Kort før klokken otte meddelte Fyns Politi på Twitter, at man havde spærret afkørsel 15 (Kirkeby) på Svendborgmotorvejen.
Spærringen skete på grund af et færdselsuheld forårsaget af nedbøren.
- Der er meget glat på vejbanen på grund af hagl. Kør forsigtigt derude, skriver Fyns Politi på Twitter.
Herefter gik man i gang med at pumpe vand væk fra Sundbrovej i Svendborg.
Ifølge DMI blev der målt dobbelt skybrud med 32,6 millimeter nedbør på 30 minutter i Svendborg, og i alt er der faldet over 70 millimeter.
Han var lige kommet hjem, da den kraftige hagl- og regnbyge ramte Sydfyn. Han sad derfor i sin bil og ville ikke gå ud, fordi det haglede.
- Da syndfloden så kom, blev jeg nødt til det. Jeg steg ud af bilen og ned i 20 centimeter vand og måtte gå ind i strømpesokker, siger Halvor A.P.
70 anmeldelser
SSG, der arbejder for forsikringsselskaberne i tilfælde som disse, har siden fredag aften modtaget 70 anmeldelser om skader efter det meget voldsomme regn- og haglvejr.
- Der er meget vand. Det stod blankt i gader, haver og kældre. Noget af det løber væk selv, men rigtig meget skal pumpes og suges væk, fortæller Kurt Hove, som er direktør for Kunder og Salg i SSG Danmark.
SSG sendte fredag aften ti hold til Sydfyn, hvor de endte med at arbejde det meste af natten. Lørdag morgen har de genoptaget arbejdet, og de ti hold er nu blevet suppleret yderligere med mandskab fra både Jylland og Sjælland.
- Udover vores hold fra Odense får vi hjælp fra Aarhus, Vejle, Rødekro og Holbæk, siger Kurt Hove.
Chikane: Bilist forfulgte ambulance under udrykning
En ambulance med fuld udrykning og med en hjertepatient ombord fik torsdag morgen ufrivilligt følgeskab af en bilist. Ambulance Syd kalder episoden for chikane og et sikkerhedsproblem.
En ambulance i udrykning på vej fra Svendborg til Odense ad Svendborgmotorvejen fik følgeskab af en Kia Ceed.
Med en akut hjertepatient ombord overskred ambulancen hastighedsbegrænsningen og kørte omkring 150 kilometer i timen på motorvejen.
Bilisten udnyttede pladsen og lagde sig lige bag udrykningskøretøjet på store dele af den 50 kilometer lange tur til Odense Universitetshospital.
Det fik en ambulancefører til at kontakte politiet.
- Vi får en henvendelse om en bilist, der ligger sig lige bag ambulancen, og så sender vi en patruljevogn ud på motorvejen, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Kenneth Taanquist.
Hos Ambulance Syd oplever man en gang imellem, at bilister lægger sig lige bag udrykningskøretøjer.
- Det er chikane og udgør et sikkerhedsproblem for vores ambulancer, siger Allan Mose, der er driftschef hos Ambulance Syd.
Bilisten i den grå Kia var forsvundet, inden politiet fik kontakt med ambulancen.
Fyns Politi har fået registreringsnummeret på den uønskede følgebil, men vil ikke umiddelbart gøre mere ved sagen.
- Vi har ingen chance for at bevise, at bilisten faktisk kørte 150 kilometer i timen, så vi gør ikke mere ved sagen. Og da hastighedsgrænsen var 130 kilometer i timen, er det jo heller ikke verdens største forbrydelse at køre 150 kilometer i timen, lyder det fra vagtchefen.
Ifølge Ambulance Syd sker det ikke ofte, at bilister lægger sig lige bag udrykningskøretøjer, men det sker dog en gang imellem.
- Vi kører ofte meget stærkere end det tilladte for andre bilister, og derfor skal vi være ekstra agtpågivende.
- Farten betyder nemlig, at vi også kan komme ud for at skulle reagere meget hurtigt. Og hvis der ligger en anden bilist lige bag ved os med samme hastighed, så øger det risikoen for alvorlige ulykker, siger Allan Mose, der er driftchef i Ambulance Syd.
Opgaven for SSG består i lørdag fortsat i det, som direktøren kalder det akutte skadesstop.
- Vi suger vandet op, desinficerer hvis der er kloakvand i, redder indbo og sætter affugtere op, så vi får sænket luftfugtigheden efterfølgende. Dermed skulle vi gerne kunne forhindre skimmelsvamp i flere af de ramte bygninger.
- De kommende dage skal vi vurdere skaderne, og hvis det er nødvendigt hugge gulve op og rive vægge ned, og så skal vi vurdere indboet, der er blevet skadet. Efterfølgende skal vi så i gang med at genopbygge, hvis der er bygningsdele, der er fjernet for at få fugten ud, siger Kurt Hove.
Uvist om noget kan reddes
For Halvor A.P. handler det lørdag om at få gang i det fjernvarmeanlæg, som også står i kælderen, og som kortsluttede, da vandet væltede ind fredag aften.
- Der kommer elektriker i dag og får varmen til at køre igen. Jeg afventer en taksator, men der er nok kø efter det her. Så jeg lader det ligge, og så må jeg jo tage alle delene en for en og se, om noget kan reddes, siger han.
Ifølge DMI blev der målt dobbelt skybrud med 32,6 millimeter nedbør på 30 minutter i Svendborg, og i alt er der faldet over 70 millimeter.