Advarsel: Artiklen indeholder billeder, der kan virke stødende.
Lugten af død er overraskende fraværende i Kim Højlands værksted. Det er de døde dyr til gengæld ikke.
Blandt hundredevis af udstoppede dyr ligger Olde. Verdens ældste æselpingvin, der i begyndelsen af maj døde af alderdom i Odense Zoo kort før dens 43-års fødselsdag.
Konservator Kim Højland sætter kniven i den kolde pingvin og deler den hvide fjerdragt i to langs brystbenet. Et døgn forinden lå den i en af værkstedets 28 kummefrysere, der er stillet på rad og række fyldt med døde dyr.
- Mange folk tror, man vælter rundt i blod og tarme, men der er dårligt blod på mine fingre. Det er ikke særlig makabert, siger Kim Højland, inden han knækker halshvirvlen med en orange bidetang fra værktøjskassen.
Fuglen flås
Kim Højland har været konservator i mere end 30 år. Han har udstoppet flere tusinde dyr.
Alligevel er der noget særligt over Olde.
- Pingviner er for mig lidt specielle. Dem får vi ikke ret tit, og det er nogle helt specielle fugle, siger han.
Han løsner forsigtigt skindet fra kødet med den kirurgiske skalpel, inden han flår den sort-hvide smoking af fuglen - præcis som når fiskeskindet rives af kølediskens laksefilet.
- For nogle folk vil det se voldsomt ud, når man flår sådan en her, men jeg har gjort det så mange gange, at jeg ved lige, hvor hårdt jeg kan hive i tingene, uden det går i stykker, forklarer Kim Højland.
Kim Højland troede som ung, at han skulle arbejde med levende dyr som dyrlæge, men så ventede først tre år i gymnasiet og efterfølgende fem år på dyrlægestudiet. Så han søgte læreplads som zoologisk konservator efter folkeskolen - en uddannelse, der dengang kun optog én elev hvert andet år.
Nu har han udstoppet alt fra danske blåmejser til den sjældne suleiman markhor-ged fra Pakistan.
- Det startede med, at jeg sad derhjemme og prøvede at udstoppe noget, fordi det var min interesse. Nu er min interesse blevet mit arbejde. Jeg kan stadig gå og glæde mig til at skulle udstoppe en fugl. Ni ud af ti dage glæder jeg mig til at gå på arbejde, fortæller Kim Højland.
Svupper øjet ud
Oldes fjerdragt er vendt på vrangen, mens Kim Højland nænsomt klipper kød og fedt af skindet. En langsommelig proces, konservatoren bruger seks timer på.
Han krænger skindet ud over kraniet, skærer hals og tunge ud, så kun kranieskallen er tilbage, inden han med den skarpe skalpel skraber kødet af. Han måler afstanden fra næbspidsen til øjet, inden han med en pincet svupper det gummiagtige øje ud.
Det skal gemmes. Når den langvarige renselsesproces er overstået, og når konserveringen af Olde fortsætter, sættes det tilbage i det kridhvide, rene kranie. Først om nogle dage kan Kim Højland fortsætte arbejdet på verdens ældste æselpingvin - og så er TV 2 Fyn med igen.
Da Olde i 2020 var 41 år, 4 måneder og 29 dage blev den optaget i Guinness World Records som verdens ældste pingvin.