Hvor er kvinderne på Tinderbox?

Kun 2 af 101 optrædende på Tinderbox er kvinder. Men selvom musikbooking er en svær øvelse, kan det gøres meget bedre, mener lektor i rytmisk musik.

Dryp for dryp er kunstnerne blevet offentliggjort til årets Tinderbox festival.
Rammstein, David Guetta. Lukas Graham, Volbeat.

Ganske langsomt begyndte der at tegne sig et mønster. Et mønster uden kvinder.
Og i januar kunne TV 2/FYN fortælle om en billetkøber, der overhovedet ikke brød sig om dét mønster.

Siden da er der kommet flere navne til programmet, noget der kun har skubbet yderligere til den skæve kønsfordeling. Og det har i dag fået musiker Nana Jacobi og eventforsker Fabian Holt op af stolen og kritiseret Tinderbox i Politiken. Avisen har foretaget en optælling, der viser at der optræder 99 mandlige kunstnere på årets Tinderbox mod kun to kvinder.

Også sanger Stine Bramsen lufter sin fortørnelse på Twitter i dag med kommentaren "2 kvinder og 99 mænd til Tinderbox!Syg statistik"

Men det er slet ikke et bevidst valg, ifølge festivalchef Brian Nielsen, der tidligere har udtalt sig til TV 2/FYN. Det er tilfældigt, hvem det er lykkedes at booke.

Vi booker det bedste musikprogram. Mænd eller kvinder eller mixed. 

- Vi booker det bedste musikprogram. Mænd eller kvinder eller mixed. Det har vi slet ikke fokus på. Vi ønsker som udgangspunkt ikke at være med i en værdikamp her.

Men festivalen burde tage emnet alvorligt, ifølge Henrik Marstal, der er lektor på Rytmisk Musikkonservatorium i København. Han er selv producer og musiker og ved, at det kan være en svær øvelse at booke kunstnere. Store stjerners kalendere og turneplaner skal gå op med Tinderbox-dagene i Odense. Men ifølge ham er det ikke en undskyldning for at lave et så skævt musikprogram.

- De er nødt til at forholde sig til, at der har foregået en debat i Danmark i de sidste 4-5 år om kønsrepræsentation i moderne musik. Den debat kan de ikke bare tillade sig at ignorere.

 

Henrik Marstal er lektor på Rytmisk Musikkonservatorium i København.
Henrik Marstal er lektor på Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Tinderbox er drevet af private investorer. De har til formål at afholde en festival, der kan sælge så mange billetter som muligt og løbe rundt økonomisk. Selvom der er kommunale støttekroner i festivalen, kan man altså ikke kræve kønspolitiske hensyn. Men Henrik Marstal mener alligevel, at festivalen burde have opmærksomhed på problemet i stedet for at ignorere det.

De er nødt til at lægge hovedet i blød for at få noget til at ske. 

- De er nødt til at lægge hovedet i blød for at få noget til at ske. Kunne de hive en overraskelse op af hatten med en dansk eller svensk kvindelig artist? Historien om, at det ikke kunne lade sig gøre, den køber jeg ikke helt. Publikum vil lægge mærke til det, når de kigger på Tinderbox' festivalplakat og sammenligner med alle mulige andre. Og dermed vil de misse at få sig et brand som en progressiv festival.

Tinderbox mangler stadig at offentliggøre en håndfuld navne. Festivalen foregår 23.-25 juni i Tusindårsskoven i Odense.

Mere om Henrik Marstals kritik af Tinderbox og svar fra Tinderbox' pressetalsmand, Morten Hopballe herunder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt