Brostrøm varsler ændret fokus: Smittetal er ikke længere centrale
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er særligt to ting, der bekymrer Søren Brostrøm, når vi går ind i et efterår uden restriktioner, men med koldere vejr.
Selvom mange danskere efterhånden er fuldt vaccinerede, skal vi til efteråret forvente stigende smittetal.
Men det er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Nu skal Ida i skole uden skrappe coronaregler:
- Jeg har set frem til det hele sommerferien
Sommerferien er ovre, og eleverne er på vej tilbage til gymnasierne. Det er en hverdag tæt på normalen, der venter, efter nye lempelser er trådt i kraft.
Efter halvandet år med coronanedlukninger i varierende grad kan landets gymnasier i denne uge lukke eleverne ind uden de store tanker på corona.
I hvert fald er en del af de restriktioner, der gjaldt før sommerferien, nu blevet sløjfet. Det betyder, at det er en stort set normal skoledag, eleverne kan vende tilbage til.
- Det er det, jeg har set frem til hele sommerferien. At det hele bliver, som det plejer. Det bliver, som vi husker det. Dem, der går i 2.g. nu, har jo kun gået i gymnasiet, mens der har været restriktioner. Vi ved også, hvordan det er at gå "ordentligt i skole" med en normal hverdag. Det glæder jeg mig virkelig meget til, siger Ida Brejnholt, som går i 3.g på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg.
I det seneste skoleår har eleverne skulle vænne sig til fjernundervisning, jævnlige coronatest og mundbind, men det kan de nu vinke farvel til.
- Jeg glæder mig til de store fester, hvor der bliver gået til den, og vi kan være sammen som et stort fællesskab i stedet for i små grupperinger, siger Mathias Gregersen, der også går i 3.g på gymnasiet.
På grund af coronanedlukningerne missede de nuværende 3.g'ere deres studietur sidste år, men efter der igen er lempet, kan de komme afsted i foråret.
Bedre for elever og lærere
Hos Søren Hjelholt Hansen, der er rektor på Glamsbjerg-gymnasiet, er lempelserne også velkomne.
- Det er en bedre oplevelse for eleverne, og det er også en bedre oplevelse at være lærer, siger han.
- Især når vi får nye 1.g'ere ind, så er det rart, at vi kan være sammen med dem, siger Søren Hjelholt Hansen.
Blandt de nye regler er, at elever, der er nærkontakt til smittede, ikke længere per definition skal i isolation.
Hvis man er færdigvaccineret for mindst 14 dage siden, kan man nemlig få lov fortsat at møde i skole, men det anbefales stadig, at man får foretaget en test på fjerdedagen og sjettedagen, efter man har været i nærkontakt med en smittet.
Førhen talte hele klassen til en smittet også per automatik som nær kontakt, hvilket heller ikke gælder længere.
Mindre nedlukningsfare
Med de nye regler er faren for at hele klasser bliver lukket ned er ikke længere overhængende. For eksempel blev Vestfyns Gymnasium fredag aften kontaktet af en elev, som var testet positiv.
Selvom eleven havde 12 nære kontakter, var det kun fem af dem, som skulle i isolation, da de ikke var færdigvaccinerede endnu.
- Det bliver ikke hele klasser, der bliver lukket ned, som det ser ud lige nu. Og det er vi i hvert fald glade for; at vi kan have almindelig undervisning i klasserne i stedet for, siger Søren Hjelholt Hansen.
Skulle et større udbrud alligevel lukke en eller flere klasser ned, føler rektoren sig forberedt.
- Så er vi jo klar med virtuel undervisning, men vi er rigtig glade for at se eleverne i virkeligheden i stedet for. Det er der ingen tvivl om, siger Simon Hjelholt Hansen.
Fremover vil styrelsens fokus nemlig ikke være på smittetal, men snarere på sygdom og indlæggelser.
Det siger Søren Brostrøm til Politiken.
- Vi har vænnet os til at se meget på de daglige smittetal. Fremover skal vi mere op i helikopteren, og i Sundhedsstyrelsen kommer vi til at fokusere mest på, hvor mange der bliver syge. Særligt blandt de vaccinerede, siger Søren Brostrøm til Politiken.
Et restriktionsløst efterår
Udmeldingen kommer, som vi ser ind i et efterår, hvor de sidste coronarestriktioner bortfalder til oktober, hvis alt går efter planen.
Det betyder, at danskerne atter må klemme sig nærmest lige så mange mennesker sammen på trængte og svedige steder, som de ønsker.
Flere billetter til salg: Kendte journalister bliver værtspar på Høgh og Falchs musikfestival
Det bliver journalistparret Josefine Høgh og Lasse Sjørslev, der skal være værter på Nu Festival, som er arrangeret af Lars Høgh og Michael Falch. Samtidig bliver der sat flere billetter til salg.
Der kommer yderligere kendte ansigter i forgrunden for musikfestivalen Nu Festival, som afvikles på Lundsgaard Gods ved Kerteminde i september.
På et pressemøde tirsdag kan arrangørerne – fodboldlegenden Lars Høgh, musikeren Michael Falch og den erfarne koncertarrangør Hans Thomsen – afsløre, at det bliver Lars Høghs datter og svigersøn, tv-journalisterne Josefine Høgh og Lasse Sjørslev fra henholdsvis DR og TV 2, som skal være værtspar på festivalen.
Og det er ikke helt tilfældigt, at det bliver i familien.
- Det har været vigtigt fra starten for både Lars og Michael, at deres børn (Josefine Høgh og Mathilde Falch, red.) også er involverede i det her, så det er nærmest et familieforetagende, fortæller Hans Thomsen til TV 2 Fyn.
Og det hele kommer da også til at gå op i en højere enhed, når Josefine Høgh fra scenen kommer til at præsentere Mathilde Falch som kunstner på festivalen, der løber af stablen 10. og 11. september.
Hjertebarn
For Hans Thomsen har arbejdet med Nu Festival, der er en velgørenhedsfestival, hvor al overskuddet går til kræftforskning, været noget ganske specielt.
- Jeg har arrangeret et hav af koncerter, men det er første gang, hvor det ikke handler om at lave en egentlig profit. De eneste, der får et honorar, er kunstnerne, og nogle lyd- og scenefolk, for de har også været enormt pressede det seneste halvandet år.
- Det har været sjovt at arrangere det her, fordi Lars og Michael er kommet med deres bud på, hvordan det skulle skrues sammen. For eksempel har Michael fra dag et været optaget af, hvordan den her festival opleves som kunstner, og Lars har sit take på det, så det har virkelig været sjovt. Det er mit hjertebarn lige for tiden, siger Hans Thomsen.
Derfor er han også rigtig glad for, at arrangørerne onsdag kan sætte flere billetter til salg. Da billetterne blev sat til salg i februar, blev de udsolgt på meget kort tid.
- Vi sætter nogle ekstra billetter til salg nu, fordi vi nu får mulighed for det, men du får mig ikke til at sige hvor mange. Det vigtigste er stadig, at det skal være en god oplevelse for dem, der har købt billet til festivalen, forklarer Hans Thomsen.
Overraskelse venter
På programmet til festivalen, der fokuserer på singer-songwritere, er Sebastian, Annika Aakjær, Mads Langer, Mathilde Falch, Hjalmer, Kjartan Arngrim og Signe Svendsen, mens også arrangøren Michael Falch skal optræde.
Derudover kommer der et navn yderligere, efter Søren Huss fra Nyborg har meldt afbud på grund af sygdom. Og så er der faktisk endnu flere kort i ærmet, teaser Hans Thomsen.
- Der kommer også en overraskelse for dem, der kommer, men det vil jeg heller ikke afsløre. Det er tanken, at man betaler for noget, men i virkeligheden får noget mere, siger Hans Thomsen.
De yderligere billetter sættes til salg onsdag 11. august klokken 10. Nu Festival foregår på Lundsgaard Gods den 10. og 11. september.
Det falder sammen med den koldere tid, hvor influenza, luftvejsinfektioner og covid-19 får bedre forudsætninger for at spredes, og derfor må vi "alt andet lige" forvente, at coronasmittetallene i Danmark vil stige, har Søren Brostrøm tidligere sagt til Berlingske.
To bekymringer
I forbindelse med stigende smittetal er Brostrøm bekymret for, at epidemien kan blusse op blandt uvaccinerede, eksempelvis børn eller folk der har valgt ikke at lade sig vaccinere. Smitteudbrud i disse grupper kan nemlig "skvulpe over" og give sygdom hos ældre og sårbare.
Dernæst er der udfordringen med gennembrudsinfektioner, som SSI tidligere har fastslået, at Delta-varianten har medført en øget risiko for. Det er infektioner, der indtræffer hos mennesker, der ellers er fuldt vaccinerede.
Ingen af vaccinerne beskytter 100 procent mod smitte, sygdom eller videresmitte, men flere studier har vist, at vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech, der er de mest udbredte i Danmark, beskytter mod langt de fleste tilfælde af alvorlig sygdom.