Læge hjalp til ved selvmord: Nu strømmer henvendelserne ind

Siden den pensionerede overlæge Svend Lings stod frem og sagde, at han har hjulpet patienter med at dø, har både patienter og læger taget kontakt.

Overlæge Svend Lings' tilståelse om, at han har hjulpet flere end 10 patienter med at dø, har koster ham autorisationen som læge, en politianmeldelse og måske en straffesag.  

Men det har ikke kostet ham opbakningen. Siden han stod frem i radio 24syv tidligere på ugen, har han fået mellem 10 og 20 henvendelser fra patienter. 

- Så mange plejer vi godt nok ikke at få. Det viser jo bare, at behovet er der, og at det er stort, siger han fredag til TV 2.

Hævder også at læger har spurgt

TV 2 har ikke kunnet verificere, at Svend Lings har fået de omtalte henvendelser, men ifølge den pensionerede overlæge kommer de ind med stor hyppighed, og han fortæller desuden, at han har hørt fra tre lægekolleger.

Er det, fordi de også vil til at yde assisteret selvmord?

- Hvorfor skulle de ellers spørge, svarer han retorisk.

Svend Lings' metode er, at han udskriver recepter til sig selv og derefter udleverer de dødelige piller til patienter, der ønsker at dø. Hvis hans grænse for at udskrive medicin til sig selv er nået, får han kolleger til at hjælpe ham.

Svend Lings oplyser desuden, at det selskab han er med i, hvor der ifølge ham er otte yderligere læger, der ikke ønsker at stå frem, måske bliver lidt mindre. To af kollegerne er ikke så glade for den megen medieomtale.

- De andre er meget skræmte. De er jo stadig erhvervsaktive.

- Vi snakker sammen næsten hver dag, men vi er ikke aktive med at hjælpe lige nu. Men vi er aktive i medierne med at få aktiv dødshjælp udbredt, siger han.

Urimeligt valg at stille folk over for

Svend Lings' udmelding har for alvor sat gang i debatten om aktiv dødshjælp. Der er lavet en Facebookgruppe, der støtter ham, mens andre er meget kritiske. Det gælder blandt andet gruppen 'Ikke død endnu', som er stiftet af fem personer med forskellige sygdomme, der kæmper imod aktiv dødshjælp. 

- Det er en dårlig idé, fordi man går ind og vurderer, hvornår et liv er værd at leve. Det kan man ikke, siger en af stifterne, Ditte Guldbrand Christensen, der selv lider af muskelsvind.

Hun understreger, at man ikke kan bede folk, der netop har fået en meget alvorlig diagnose eller på anden måde er i krise, om at tage stilling til, om de vil leve videre.

- I den situation kan man ikke træffe den beslutning. Når døden bliver en mulighed, tvinger man folk til at overveje det. Folk, der måske er deprimerede eller i chok.

- Når man er i så forfærdelig en situation, er det vigtigt, at samfundet siger, at dit liv er værd at leve. Når det forsvinder, stiller man folk over for et helt urimeligt valg, siger Ditte Guldbrand Christensen.

Oversigt

    Oversigt