Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
SF’eren Karsten Hønge regner med en kontant reaktion fra vælgerne efter affæren om Europa-mandatet.
Den fynske folketingspolitiker Karsten Hønge (SF) blev 26. maj valgt ind i Europa-Parlamentet med næsten 20.000 personlige stemmer. Men han meddelte kort efter, at han overlod sit mandat til sin blot 21-årige partifælle Kira Marie Peter-Hansen.
Hønge foretrækker nemlig at forblive i Folketinget, og det er ikke muligt at sidde begge steder.
SF'eren har sidenhen flere gange undskyldt sin ageren i sagen, men han regner alligevel med, at der kommer en reaktion fra de fynske vælgere, når stemmerne efter onsdagens folketingsvalg skal tælles op.
- Ja, det tror jeg faktisk. Jeg kan godt forstå, at der er folk, der er sure og knurrer noget over forløbet. Så det vil da være mærkeligt, hvis det ikke fik en konsekvens, siger Karsten Hønge.
Den eventuelle vælgerlussing tager SF’eren med helt oprejst pande.
- Og så er mit glade budskab, at den konsekvens er jeg så også villig til at tage. Hvis man har gjort sig fortjent til en røvfuld, så skal man ikke klynke, når man får den, siger Karsten Hønge.
Otte ud af ti vælgere: Hønges EU-afbud er ikke i orden
Karsten Hønge kan se frem til en afklapsning ved valget, efter at han trak sig fra EU, vurderer Hans Engell.
19.687 vælgere satte krydset ud for SF'eren Karsten Hønge ved europaparlamentsvalget. Han valgte at give sit mandat videre til en partikollega for at søge vælgernes stemmer til folketingsvalget, men den beslutning møder modstand hos vælgerne.
Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau.
I undersøgelsen svarer 81,4 procent af de adspurgte, at det ikke er i orden at trække sig og give sit mandat til en anden, efter at man er blevet valgt.
Karsten Hønge stiller op i Fyns Storkreds, og ifølge politisk kommentator Hans Engell er nogle vælgere, der har stemt på Hønge, skuffet over hans beslutningen. Men alligevel overrasker undersøgelsens resultat Engell.
- Det nummer tilgiver vælgerne ikke sådan uden videre, siger Engell.
- Jeg tror, at han skal indstille sig på, at der kommer en afklapsning ved folketingsvalget.
Men Hans Engell forventer ikke et scenarie, hvor det går så galt, at Hønge mister sit mandat og ikke skal sidde i Folketinget længere. Ligesom han vurderer, at slaget til SF ikke vil kunne måles direkte.
Men reaktionerne og en eventuel vælgerlussing skal tages som en lærerstreg både for SF og for andre partier, der har dobbeltopstillinger i tankerne.
- Dobbeltopstillinger er ikke noget, der er godt. Uanset hvad de siger inden valget, kan man tydeligvis ikke regne med det efter valget, siger Hans Engell.
Karsten Hønge er ikke overrasket over, hvad undersøgelsen viser, og han holder sig fra at gætte på, om sagen får konsekvenser for hans personlige valgresultat.
- Det får vi at se. Jeg venter spændt, siger han.
Tidligere har Hønge i et opslag på Facebook undskyldt for det, han selv kaldte "sin valgbrøler".
- En fortjent røvfuld skal man lære af, skrev han blandt andet på Facebook.
Deltagerne i undersøgelsen er også blevet spurgt, hvilket parti de stemmer på. Og SF-vælgerne skiller sig ud. 62 procent af SF-vælgerne mener, at Hønges beslutning ikke er i orden.
Spidskandidat Margrete Auken (SF) fik knap 200.000 stemmer, hvilket er tredjeflest blandt alle danske kandidater til EU-Parlamentet, og det endte med at sikre Hønges mandat.
Karsten Hønges mandat er givet videre til den 21-årige økonomistuderende Kira Marie Peter-Hansen (SF).
Han erkender, at forløbet omkring mandatet, der kom og gik, langt fra har været kønt.
- Det har været noget rod. Det er ærgerligt at se på – både for SF og for mig personligt. At vi ikke kunne finde ud af at håndtere det bedre, det må jeg sige. Det er ikke det mest elegante, vi har lavet, siger Karsten Hønge.
Håber på flot SF-valg
Nu er mere end fire ugers dobbeltvalgkamp overstået for SF’eren, og tilbage er nu blot at afvente vælgernes vurdering. Karsten Hønge kommer dog ikke til at kede sig, mens han venter på de endelige stemmetal.
- Jeg har simpelthen sparet op derhjemme. Græsset har jeg med vilje ladet vokse ret højt. Så det skal klippes i dag. Så kommer jeg af med noget energi, siger Karsten Hønge.
Spændt fynsk minister:
- Det er en eksamensdag for mig
Den fynske venstreminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig til at få vælgernes vurdering af VLAK-regeringens arbejde.
Efter en lang valgkamp har de fleste af folketingskandidaterne nu indstillet valgkampen og lader det være op til vælgerne, hvem der skal sidde på regeringsmagten i Danmark i de kommende op til fire år.
Den fynske venstreminister Lars Chr. Lilleholt afgav onsdag morgen sin stemme på Skt. Knuds Gymnasium i Odense – og faktisk var skolen en ganske passende ramme for den følelse, han stod med i maven efter at have været en tur i stemmeboksen.
- Jeg har set frem til det meget, meget længe. Faktisk er det jo en form for eksamensdag for mig. Jeg har været minister i næsten fire år, og på valgdagen skal vælgerne vurdere, om vi har gjort det godt nok, og om vores planer for den kommende valgperiode er gode nok, siger Lars Chr. Lilleholt, der udover at være folketingskandidat for Venstre også er energi-, forsynings- og klimaminister i den regering, der har haft magten i de seneste fire år.
God mavefornemmelse
Selv om meningsmålingerne siden valgets udskrivelse har tippet flertallet over mod den røde blok med socialdemokraternes Mette Frederiksen i spidsen, så har den fynske minister en god følelse forud for dagens valg.
- Mavefornemmelsen er faktisk rigtig god. Vi har ført en supergod valgkamp her på Fyn med masser af VU’ere (medlemmer af Venstres Ungdom, red.) og venstrefolk. Vi har været rundt på gaderne og til vælgermøder, vi har delt brochurer ud, haft radiospots og gjort alt, hvad vi overhovedet kunne. Nu er det op til vælgerne at afgøre, siger en spændt Lars Chr. Lilleholt.
Fynboen har siddet i Folketinget siden 2001, og han har derfor set og prøvet lidt af hvert, når det kommer til valgkamp. Derfor lader han sig ikke slå ud af en dårlig meningsmåling eller to.
- Nu er det jo sådan med meningsmålinger, at man jo til EU-valget kunne se, at de ikke helt holdt stik. Og det, der for alvor gælder, er jo de krydser, der kommer i stemmeboksen i dag, siger Lars Chr. Lilleholt.
I tvivl?
Er du endnu i tvivl om, hvem der skal have din stemme, kan du tage TV 2/Fyns kandidattest og blive klogere på, hvem du skal stemme på.
Det har flere end 21.500 allerede gjort.
Svar på spørgsmålene i vores kandidattest og find den politiker, du er mest enig med.
Han håber meget på, at der for SF bliver noget at fejre i aften.
- Det ser jo fornuftigt ud på to fronter. Hvis vi skal tro på målingerne, ser det jo ud til, at vi får et af de mest venstreorienterede valg i årtier i Danmark. Det bliver en fest. Og så er der jo også meget, der tyder på, at SF får en større folketingsgruppe, siger Karsten Hønge, der dog ikke tør fejre noget som helst endnu.
- Nu skal vi jo ikke pelse bjørnen, før den er skudt, for det giver dybe rifter og bidemærker. Men det er svært at holde humøret nede på en dag som i dag. Det tegner godt for Danmark, siger Karsten Hønge, der torsdag formiddag selv stemte i TPI-hallen i Odense.