Ærøfærgen mister millioner
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Svendborg Kommune har besluttet at trække sit årlige tilskud på to millioner kroner til Ærøfærgen tilbage fra nytår.
I forbindelse med budgetforliget i Svendborg har byrådet besluttet at trække det årlige tilskud på to millioner kroner til Ærøfærgen tilbage og i stedet bruge pengene på velfærd, skriver Fyns Amts Avis.
- Vi har valgt at stoppe tilskuddet til Ærø Kommune, fordi vi har været nødt til at stramme op i budgettet. Vi har en kabale, som skal gå op, og hvis vi ikke gik ud og fandt besparelser, ville det komme til at gå ud over normeringen i daginstitutionerne og lukning af dagcentre, fortæller Lars Erik Hornemann (V) til avisen.
Tilskuddet blev indført i 2013, da færgerne blev samlet på ruten mellem Ærøskøbing og Svendborg. Det var delt op i 1,3 millioner kroner i direkte tilskud til færgerne og cirka 700.000 til at friholde færgerne for havneafgift.
Glæde på Ærø: Landevejspricippet virker
De nedsatte færgepriser som følge af landevejsprincippet har øget færgetrafikken til og fra Ærø markant.
Den 1. juni vedtog Folketinget at give flere penge til ø-kommunerne, så de kan sænke færgepriserne til de danske øer i 2017, 2018 og 2019. Tilskuddet kaldes også landevejsprincippet, og det betyder, at priserne for at rejse ad vandvvejen skal ligestilles med de udgifter, man har til at køre på vejene.
Statens tilskud til ø-kommunerne er på 68,4 millioner kroner i 2017, 74,3 millioner kroner i 2018 og 80,1 millioner kroner årligt fra 2019.
Landevejsprincippet virker
At landevejspricippet allerede virker, kan man se på antallet af solgte billetter for Ærøfærgerne. Indtil nu har 17.165 flere passagerer benyttet Ærøfærgerne end på samme tidspunkt sidste år, og antallet af biler er øget med 6279 i forhold til sidste år. Det er en stigning på 8,5 procent for passagerer og 10, 9 procent for biler.
Det svarer til 200 fuldt proppede Ærøfærger ekstra de første fem måneder af året, og det glæder borgmester Jens Otto Jørgensen (A), der kalder det en af de vigtigste og bedste ting, der er sket for Ærø i mange år.
- Det betyder jo utrolig meget for os, og det kan man jo også se på de første tal, der viser at mange flere tager hertil. Det betyder øget omsætning på Ærø, for det er jo en helt anden pris at kommer hertil nu, og det giver et bedre grundlag for at drive virksomhed her på øen, siger borgmesteren.
Øget turisme
Jens Otto Jørgensen mener desuden, at det styrker familierelationerne, når det er billigere at rejse til eller fra øen for at besøge sin famile.
Han spår også, at det vil få en positiv effekt på turismeerhvervet, når man kan komme langt billigere til Ærø.
- Ja, jeg er sikker på, at det gavner turismen, for nu koster det 80 kroner at komme herover, og vi har jo gratisbusser, der kan fragte dig fra den ene ende af øen til den anden, så jeg tror, der er flere, der vil komme herover for at opleve Ærø, siger han.
Chok på Ærø
Beslutningen i Svendborg kommer bag på Ærøs borgmester, Jørgen Otto Jørgensen (S), som er dybt skuffet.
– Det kommer som et lyn fra en klar himmel for mig. Jeg vidste slet ikke, at det var i spil, og at besparelsen allerede træder i kraft 1. januar 2018 er et problem. Jeg så gerne, at vi havde fået et år til at tilpasse os. Vores budget for 2018 ser fornuftigt ud, men overslagsårene kan blive vanskelige, siger Jørgen Otto Jørgensen til Fyns Amts Avis.
Økonomiudvalget i Ærø Kommune har besluttet ikke at genåbne budgettet, men at lægge den ekstra udgift ind under færgeområdet.
Ærøfærgen billigere
Ærø vil gerne have flere besøgende hele året. Derfor sænker Ærøfærgerne nu prisen for en returbillet med helt op til 35%.
Ærøboerne mener, deres ø har masser at tilbyde gæster også udenfor sommersæsonen.
I et forsøg på at lokke flere gæster til øen efterår og vinter sænker Ærøfærgerne prisen på personbilletter med op til 35%.
Samtidig har en række overnatningssteder sammensat pakker med overnatning, forplejning og transport til nedsatte priser, oplyser Carl Kørgen Heide, Ærø Turist & Erhverskontor.