Ærøs borgmester håber på 'elastik' i stormflodspulje
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Med stormflodsskader for op mod 50 millioner kroner har man på Ærø i den grad holdt øje med stormflodspuljen, som er en del af finansloven for 2024.
- Vi har jo henvendt os til finansministeren og miljøministeren med breve, og egentlig havde jeg håbet på, at de rykkede ud med en pakke til Ærø. Men det er klart, at når der også er andre, der har brug for hjælp, er man nødt til at se det i en helhed, lyder det fra Ærøs borgmester, Peter Hansted (S).
- Jeg er glad for, at man overhovedet har blik for det.
Fra puljens 125 millioner kan kommuner søge om dækning af 25 procent af udgifterne til udbedring af skader. Og er det svært at dække resten af beløbet selv, kan kommuner søge om et lån fra en lånepulje på 375 millioner kroner.
- Mit håb vil være, at man vil kigge lidt individuelt på det. Vi er en af de mindste kommuner med største skader. Så jeg håber, der ligger lidt elastik i de 25 procent.
De 50 millioner kroner svarer til omtrent en tiendedel af kommunens budget.
Stormflod raserede Ærø for kæmpe millionbeløb - kan ikke betale regningen
Stormflodens rasen efterlod Ærø med smadrede veje og havneanlæg for et stort millionbeløb. Nu beder kommunen om hjælp til at betale den regning, der står tilbage.
- Umiddelbart lyder prisen på mindst 50 millioner kroner for reparationer. Det omhandler havneanlæg, fire veje, der er skyllet væk, og dæmningen og infrastrukturen mellem Marstal og Ærøskøbing.
Ordene er Peter Hansteds. Som borgmester på Ærø står han og kommunen med en uforudset regning, der er langt over, hvad de før har prøvet.
Natten mellem den 20. og 21. oktober rasede et voldsomt uvejr over det meste af landet. De medførte vandmasser gik især ud over Ærø med store ødelæggelse til følge, som skal udbedres. Ingeniørfirmaet Niras har regnet på, hvad den samlede regning vil løbe op i og netop præsenteret vurderingen for Peter Hansted. Og for nuværende er det kommunen selv, der hænger på regningen.
Men det er ifølge borgmesteren fuldstændig umuligt for kommunekassen at betale.
- Jeg tænker, at det er penge, vi simpelthen ikke har nogen som helst jordisk chance for at skaffe. Til havne har vi lånemuligheder, men til al vejføring, som er den væsentligste udgift, er det et beløb, vi ingen chance har for at stable på benene, siger borgmesteren.
Beder staten om hjælp
Borgmesteren råber derfor om hjælp til at løfte den økonomiske byrde.
- Der er nogle af tingene, hvor vi må og skal lave noget akut - det er vi nødt til. Hvis det bliver højvande og storm inden længe, ryger Drejet (område på Ærø, red.) simpelthen helt, siger han og forklarer:
- Flere steder på vores havne er stensætninger og broer helt revet fra hinanden. Det er vi også nødt til at gå i gang med. Så det gør vi, og så dokumenterer vi skaderne og prøver at holde styr på udgifterne.
Kommunen har netop vedtaget et budgetforlig, hvor der skal spares 6,5 millioner kroner på driften i kommunen. Øens samlede kommunale budget er på knapt 540 millioner kroner, og de 50 millioner til reparationer svarer altså dermed til omkring en tiendedel af Ærøs budget.
De lokale Ærø-politikere har nu sat sig sammen for at skrive et brev til kollegaerne på Christiansborg, hvori de vil forklare, at kommunens penge ingenlunde slår til, når skaderne skal udbedres.
- Vi er ved at udfærdige et brev til Nicolai Wammen (finansminister, S, red.) og Magnus Heunicke (miljøminister, S, red.), og så prøver vi at se, om vi kan få statslig bistand på den ene eller anden måde. Alle private er i en eller anden grad sikret, men vi har ikke vores veje forsikret, så der er vi simpelthen nødt til at bede om hjælp, og det fornemmer jeg også, at der er muligheder for.
Borgmesteren mener nemlig, at skaderne er langt ud over, hvad man kunne have forestillet sig og forventet kunne ske. Han tør dog ikke spå om, hvordan kommunen skal komme videre, hvis ikke staten vil komme med økonomisk hjælp.
- Tingene skal laves, men vi kan simpelthen ikke finansiere det selv. Det kan sagtens blive meget mere end 50 millioner, og det er helt udenfor vores rækkevidde. Det er almindeligt kendt, at kommunerne har nok at gøre, og at vi sparer i forvejen, konstaterer Peter Hansted.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Erhvervsministeriet, men ministeriet henviser til Miljøministeriet. Miljøministeriet har ikke haft mulighed for at stille op til interview om sagen.