Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I tre uger har landets efterskoleelever været hjemsendt på grund af coronasituationen, men lørdag kunne de atter vende tilbage til deres skoler.
Der blev danset, sunget og spillet musik, da eleverne på Viby Efterskole lørdag kunne vende tilbage den Nordvestfynske efterskole.
Siden 18. december 2021 har eleverne været hjemsendt, og det var derfor også med stor begejstring, at eleverne indfandt sig på skolen, efter at have undværet hinanden i tre uger.
- Jeg synes, at det er vildt fedt at være tilbage og se alle, siger Mai Kramer.
Og det er hun ikke alene om at synes.
- Det er så dejligt, jeg har bare gået og talt dagene. Det er meget federe at være her og møde mennesker og være sammen med alle dem, som man virkelig godt kan lide at være sammen med, siger Rebecca Kristensen.
Flere ønsker lempede restriktioner - men de fejlfortolker Omikron, advarer professor
Mange mistolker effekten af Omikron, og det er ikke forsvarligt at lempe på restriktioner, før vi har set den toppe, lyder det.
Der er noget, de ikke er opmærksomme på, når flere udtrykker, der skal ske lempelse i restriktionerne.
Sådan lyder det fra professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield.
- Man fejlfortolker, at Omikron er mildere end Delta. Det er den nok, men den er også meget mere smitsom, så vi ser ti gange flere smittede, og derfor også mange flere indlagte, siger han til TV 2.
Og han oplever, der sker en mistolkning.
Blandt andet i forhold til udsagnet om, at julen og nytåret var rolige perioder - det var det kun, fordi man havde frygtet noget meget værre, mener Benfield.
Og det er ikke det eneste, der misforstås. For lige nu ligner det, at kurvene er stagnerende. Men der er sket en masse - blandt andet genåbning af skolerne - som vi ikke har set konsekvensen af endnu, siger professoren.
- Vi har ikke set det toppe, og ind til vi har set en top og et vedvarende fald, er det for tidligt at lempe på de restriktioner, der er på plads lige nu, siger Thomas Benfield.
De skal gennemgås restriktion for restriktion
Flere udtrykker deres uenighed, efter regeringen har besluttet ikke at lempe på restriktionerne. Det gælder blandt andet Dansk Erhverv og Venstre.
Hvis det står til Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, kan vi ikke blive ved med at åbne og lukke samfundet ned.
- Det er drønhamrende ærgerligt, man ikke beslutter at åbne kulturlivet op, siger Brian Mikkelsen.
Han efterlyser en åbning af biografer, museer og teatre. Kulturinstitutioner, hvor man passer på hinanden, som giver kvalitet og værdi i en svær tid.
Martin Geertsen, som er sundhedsordfører fra Venstre, deler hans holdning.
- Det, jeg ærgrer mig over, er, at man ikke er gået mere fleksibelt og pragmatisk til værks i forhold til at vurdere de enkelte restriktioner hver for sig, siger Martin Geertsen.
Han mener, restriktionerne skal gennemgås en for en, og det kræver forklaringer, hvorfor restriktioner, der berører eksempelvis biografer og højskoler, ikke kan lempes.
Men på nuværende tidspunkt mener Thomas Benfield ikke, det giver mening at lempe på restriktionerne, da vi ikke har set epidemien toppe endnu. Restriktionerne har kun været på plads nogle uger, der har været ferie og vi har ikke set effekten af de for nyligt åbnede skoler endnu, påpeger han.
- Så jeg synes, det er for farefuldt at tænke på at åbne mere op, end vi har gjort, lyder det.
Det vil ramme ventelister
Han mener, at der fortsat er plads til flere indlagte på landets sygehuse, hvis det skulle blive nødvendigt.
Men han forklarer, at med det skrabede mandskab, vil det kræve, at man lukker for andre funktioner. Det kan for eksempel være ikke akutte operationer eller at se ambulante patienter, hvis det kan vente.
Det vil alt sammen blive udskudt for at frigøre ressourcer til at hjælpe på covid-afdelingerne.
- Det er selvfølgelig en udfordring. Vi har sengene, og vi har personalet. De laver bare noget andet lige i øjeblikket, siger Thomas Benfield.
Han tilføjer, at det vil forsinke ventelisterne. Blandt andet for dem der venter på hofte-, knæ- eller øjenoperationer, der i forvejen er blevet udsat de seneste år.
Forstander Réne Holm Hansen er også enig, og han har glædet sig til at eleverne kunne vende tilbage.
- Vi er superglade. Det vigtigste i verden, det er at have eleverne på en skole. En skole uden elever er jo en død skole, lyder det fra forstanderen.
Spillede musik over Zoom
Det var ikke kun glæden over at vende tilbage til efterskolen i Nørre Aaby, der fik eleverne til at bryde ud i sang og dans. De næste mange uger står i musicalens tegn, og der skal derfor syes kostumer, trænes koreografi og øves replikker, så eleverne er klar til spille musicalen ”9 to 5” der er fyldt med Dolly Partons musik i februar.
Mens folkeskoleeleverne allerede kunne vende tilbage til klasseværelserne onsdag den 5. januar, så har efterskoleeleverne altså måttet vente lidt. Musicaløvningen har derfor foregået online den seneste uge, og det er ikke helt optimalt.
- Man kan jo ikke rigtig spille sammen over Zoom, fordi der er tidsforskydning, fortæller Christian Skyum, der spiller bas i musicalbandet.
Test på skoleskemaet
Selvom efterskoleelever atter er tilbage på skolen og kan få fysisk undervisning, så er hverdagen ikke helt som før, de tog på juleferie.
Skolen har nemlig besluttet, at alle elever skal testes for corona med en selvtest to gange om ugen.
- Vi synes, at det er det bedst mulige man har lige nu fra samfundets side til at screene og finde de elever, der smitter mest, lyder det fra forstander Réne Holm Hansen.
De høje smittetal har også betydet, at Efterskolernes Aften i år er lavet om til besøgsdage.
Endnu ingen købere til Valdemars Slot:
- Der er masser af fremvisninger
Valdermars Slot på Tåsinge er stadig til salg for svimlende 165 millioner kroner. Ejendomsmægler Asger Olsen fortæller dog, at der er stor interesse i de mange kvadratmeter slot og jord.
Hvis du altid har drømt om at eje et slot, og hvis du samtidig har 165 millioner, som du ikke ved, hvad du skal bruge på, har du stadig mulighed for at købe Valdemars Slot på Tåsinge.
Slottet kom til salg i november, efter at søstrene Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus, der hver ejer 50 procent af slottet, ikke kunne nå til enighed om at godkende regnskabet.
Selvom det endnu ikke er lykkes at sikre Valdemars Slot en ny ejer, så er interessen for slottet dog stor, lyder det fra ejendomsmægler Asger Olsen, der står for salget.
- Der er masser af fremvisninger og masser af interesserede.
- Der kommer hele tiden folk dernede, der skal se på ejendomme, fortæller Asger Olsen.
Det er da heller ikke småting man får for de mange millioner, som slottet er udbudt til.
Boligarealet er på 6.000 kvadratmeter fordelt på den historiske hovedbygning og flere udlejningsboliger, og derudover hører der også 418 hektar landbrugsjord og skov til, som er velegnet til jagt.
Ejendomsmægler Asger Olsen vurderer, at jorden alene har en værdi på 100 millioner kroner.
Det er dog ikke de mange millioner, man skal lægge for at blive slotsejer, der spænder ben for salget.
- Der er mange, der har pengene, men udfordringen er arbejdet og kreativiteten.
- Det er ikke nok at have pengene, man skal også have lysten, siger Asger Olsen.
Ejendomsmægleren fortæller, at der er stor variation i, hvem der er interessede i at købe slottet. Nogle er historisk interessede personer, der vil bevare den kulturarv, som Valdemars Slot repræsenterer.
Andre er virksomhedsejere, der kan se muligheder i at bruge slottet i forretningsøjemed til for eksempel ferieboliger, stutteri eller medarbejderarrangementer vist interesse.
Solgt inden sommer
Derudover omfatter de potentielle købere en helt anden gruppe mennesker, der endnu ikke har haft mulighed for at se Valdemars Slot.
- Der er mange udenlandsdanskere, der ikke lider under janteloven, og som ikke mangler penge, men de har svært ved at komme hjem og se ejendommen i øjeblikket, fortæller Asger Olsen.
I dag drives Valdemars Slot som en sammensat virksomhed med driftsområder inden for landbrug, skovbrug, udlejning, turisme, hotel og restauration.
Hovedbygningen er åbent for publikum i sommersæsonen og er en af Fyns største turistattraktioner. Det er dog helt op til den kommende ejer, om slottet og driften af det, forbliver som hidtil.
Ejendomsmægler Asger Olsen forventer at Valdemars Slot er solgt inden sommeren.
Den regelmæssige testning er dog ikke noget, som generer eleverne, der bare er glade for at få lov at komme tilbage på efterskolen.
Under coronapandemien har der endnu ikke været et eneste smittetilfælde på selve Viby Efterskole.