Kampvogn står klar i Odense - men den kan hverken køre eller starte
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En 60 ton tung kampvogn fra 1950’erne skal vises frem på Fyns Militærhistoriske Samling i Odense, når den er blevet restaureret.
En gammel, meget rusten og 60 ton tung kampvogn fra 1950’erne skal restaureres på Fyns Militærhistoriske Samling i Odense.
Fynsk ø solgt for stort millionbeløb
Den fynske ø Langø er blevet solgt for ti millioner kroner efter meget kort tid på markedet.
Der er fuld fart på boligmarkedet - ikke bare for lejligheder og villaer. Det gælder også for øer.
I hvert fald er den sydfynske ø Langø blevet solgt efter blot to uger på markedet.
Det skriver boligmediet Boliga.dk.
- Der var stor efterspørgsel efter Langø, fordi det er et vidunderligt, personligt sted med stilhed og skønhed, siger ejendomsmægler Pernille Sams fra ejendomsmæglerfirmaet Pernille Sams til Boliga.dk.
Langø er landfast med området Kædeby Haver på Langeland via en dæmning, og ifølge salgsopstillingen er ejendommen på øen en landbrugsejendom med et stuehus på 156 kvadratmeter.
Stuehuset et opført i 1894 og om- og tilbygget i 1930. Stald og lade giver plads til hobbyformål, værksted, dyrehold, opbevaring med videre.
Måske vigtigst af alt er øen kuperet, hvilket giver mulighed for udsigt ud i alle fire verdenshjørner. Samtidig er der garanti for, at man bliver fri for naboer, hvis det er det, man ønsker.
Og det var der altså en køber, der var meget interesseret i. I hvert fald blev den otte hektar store ø i i Det Sydfynske Øhav solgt til udbudsprisen - ti millioner kroner - på altså meget kort tid.
Herefter skal den udstilles på museet på Søndre Boulevard, til minde om dengang Fynske Livregiment var et panserregiment.
- Den skal stilles ud på vores frilandsmuseum i kasernegården til almindelig beskuelse, siger daglig leder O.V. Pedersen.
Brugt under Den Kolde Krig
Kampvognen kan i dag hverken køre eller starte, for motorrummet er blevet fyldt med beton, så den ikke kan bruges i krig.
Den var dog i brug fra 1950’erne til 1990’erne, fortæller Claus Raakilde Jakobsen, der er forhenværende kampvognsfører fra Odense, og som tidligere har kørt netop sådan en Centurion-kampvogn.
- Det kræver lidt manuel kraft at starte den. Der er ikke så meget elektronik i den, siger Claus Raakilde Jakobsen.
- Den har en kobling, der kræver 40 kilo at trykke ned, fortæller han.
Kampvognen har en 12-cylinders Royal Royce-flymotor, og der er plads til fire mand inde i den.
Brugt mod østtyskere og russere
Da Claus Raakilde Jakobsen kørte rundt i den under koldkrigstiden, blev den brugt til øvelser i Danmark og Vesttyskland, blandt andet i den tyske by Braunschweig.
- Vi skulle lige markere over for østtyskerne og russerne, at vi var på den anden side, fortæller Claus Raakilde Jakobsen.
- Under 1.000 meter kunne vi ramme alt på første eller andet skud, forklarer han.
Overvågning under vand: Fynsk virksomhed skal styrke Forsvaret til søs
Danish Aerospace Company får millioner i støtte til at udvikle udstyr til militære dykkere i hele EU.
Den fynske virksomhed Danish Aerospace Company (DAC) skal de næste tre år stå for udviklingen af militært overvågningsudstyr, der skal styrke EU's forsvar til søs.
Derfor er virksomheden blevet tildelt i alt 2,7 millioner fra EU's forsvarsfond. Det skriver DAC, der har base i Odense, i en pressemeddelelse.
Den administrerende direktør Thomas Andersen er meget stolt over at være udvalgt.
- Vi håber, at vi med dette projekt kan være med til at skabe et værktøj og en sensorpakke, som vil være til gavn for militære dykkere i hele EU, men specifikt også her i Danmark hos for eksempel Frømandskorpset, siger direktøren, der har været en del af virksomheden i mere end 30 år, i meddelelsen.
Kan bruge erfaring fra rummet
Ifølge Thomas Andersen vil DAC kunne trække på sin store erfaring inden for rumfartsteknologi.
- Her kan vi for første gang udnytte vores store rumfartserfaring og vores teknologier inden for et helt andet område og i et ekstremt miljø på Jorden. Der er en masse paralleller mellem overvågning af astronauter i rummet og dykkere under vandet, siger han.
Støtten er tildelt den fynske virksomhed med det formål, at den kan deltage i det såkaldte CUIIS-projekt (Comprehensive Underwater Intervention Information System, red.), der skal styrke modstandsdygtigheden til søs.
Det er et samarbejde mellem firmaer og forskningsinstitutioner fra seks andre lande. Og DAC skal stå for systemet og sensorerne i undervandsteknologien til overvågning og helbredsmonitorering af dykkerne.
Teknologi kan komme private til gode
På den lange bane er det ikke kun planen, at det er militære dykkere, der skal have gavn af teknologien, fortæller den administrerende direktør.
- Udover de militære applikationer vil sådanne sensorer og denne teknologi også kunne bruges på længere sigt af erhvervsdykkere og med tiden måske også engang af fritidsdykkere, siger han.
Projektet forventes at starte i efteråret 2021 og løbe i tre år. På den tid skal den fynske virksomhed nå at udvikle, designe, bygge prototyper og teste dem.
Gamle kampvognsfolk skal sætte den i stand
Fyns Militærhistoriske Samling har fået kampvognen fra Flyvestation Karup, hvor den var blevet kasseret.
Det næste halve års tid eller mere skal den klargøres, så besøgende på museet kan dykke ned i historien og få glæde af den.
- Vi har fået lovning på, at nogle tidligere kampvognsfolk kommer og hjælper os med at sætte den i stand, siger Claus Raakilde Jakobsen.
Museet drømmer om at udvide parken af knap så køreklare køretøjer med en pansret mandskabsvogn, men det er endnu ikke faldet på plads.