En gammel, meget rusten og 60 ton tung kampvogn fra 1950’erne skal restaureres på Fyns Militærhistoriske Samling i Odense.
Herefter skal den udstilles på museet på Søndre Boulevard, til minde om dengang Fynske Livregiment var et panserregiment.
- Den skal stilles ud på vores frilandsmuseum i kasernegården til almindelig beskuelse, siger daglig leder O.V. Pedersen.
Brugt under Den Kolde Krig
Kampvognen kan i dag hverken køre eller starte, for motorrummet er blevet fyldt med beton, så den ikke kan bruges i krig.
Den var dog i brug fra 1950’erne til 1990’erne, fortæller Claus Raakilde Jakobsen, der er forhenværende kampvognsfører fra Odense, og som tidligere har kørt netop sådan en Centurion-kampvogn.
- Det kræver lidt manuel kraft at starte den. Der er ikke så meget elektronik i den, siger Claus Raakilde Jakobsen.
- Den har en kobling, der kræver 40 kilo at trykke ned, fortæller han.
Kampvognen har en 12-cylinders Royal Royce-flymotor, og der er plads til fire mand inde i den.
Brugt mod østtyskere og russere
Da Claus Raakilde Jakobsen kørte rundt i den under koldkrigstiden, blev den brugt til øvelser i Danmark og Vesttyskland, blandt andet i den tyske by Braunschweig.
- Vi skulle lige markere over for østtyskerne og russerne, at vi var på den anden side, fortæller Claus Raakilde Jakobsen.
- Under 1.000 meter kunne vi ramme alt på første eller andet skud, forklarer han.
Gamle kampvognsfolk skal sætte den i stand
Fyns Militærhistoriske Samling har fået kampvognen fra Flyvestation Karup, hvor den var blevet kasseret.
Det næste halve års tid eller mere skal den klargøres, så besøgende på museet kan dykke ned i historien og få glæde af den.
- Vi har fået lovning på, at nogle tidligere kampvognsfolk kommer og hjælper os med at sætte den i stand, siger Claus Raakilde Jakobsen.
Museet drømmer om at udvide parken af knap så køreklare køretøjer med en pansret mandskabsvogn, men det er endnu ikke faldet på plads.