Patienter, som i årevis har ventet på at få foretaget komplicerede operationer i det offentlige, skal kunne komme hurtigere til.
Det er i hvert fald ambitionen i en ny aftale mellem regeringen, Danske Regioner og Sundhed Danmark – privathospitalernes brancheorganisation.
Og det vækker håb hos flere af de patienter, TV 2 har talt med.
En af dem er 19-årige Marie-Louise Rasmussen, der lider af hoftedysplasi. Som TV 2 også tidligere har beskrevet, venter hun lige nu på den hofteoperation, der skal give hende livet med venner, studier og fritidsarbejde tilbage.
- Jeg synes, det er meget positivt, at regeringen endelig har fået øjnene op for, hvor stort et problem det er med lange ventetider. Det giver trods alt lys for enden af tunnelen, selvom man næsten ikke tør håbe længere, siger hun.
En lettelse
Marie-Louise Rasmussen fik sin diagnose i 2021 efter en længere periode med voldsomme hoftesmerter.
En tid til udredning kunne godt nok først lade sig gøre i 2025 på Odense Universitetshospital, men Region Syddanmarks behandlingsgaranti sikrede hende på daværende tidspunkt en aftale på et privathospital, der altså fire år tidligere kunne stille hende den rette diagnose.
Siden fulgte en række måneder med indhentning af nye henvisninger og en privat pengeindsamling til den første hofteoperation, som blev foretaget i november.
På grund af forundersøgelsen i det private var Marie-Louise Rasmussen nemlig rykket bag i køen og måtte se sig nødsaget til selv at betale de 120.000 kroner per hofte, operationen ville koste.
Nu venter hofteoperation nummer to i det private i juli, men inden da håber Marie-Louise Rasmussen, at den nye aftale vil betyde, at det offentlige vælger at betale for den.
- Jeg er kun 19 år og studerende, så jeg har ikke lige 240.000 kroner liggende. Derfor ville det være en stor lettelse for både mig og min familie, hvis det offentlige nu går ind og siger, at de vil betale hofte nummer to, siger hun.
Giver håb
Selv hvis aftalen ikke er ensbetydende med, at hun får dækket sin hofteoperation til sommer, er Marie-Louise Rasmussen glad for, at hun har været med til at sætte fokus på området i blandt andet medierne.
- Det burde ikke komme bag på sundhedsvæsenet, at der er den her form for problematik, men det er der.
Også Brian Schulz har fulgt særligt interesseret med i præsentationen af den nye aftale mellem regeringen og sundhedsparterne.
Han er lige nu sygemeldt med flere diskusprolapser og har ventet i mere end to år en rygoperation, som han endnu ikke ved, hvornår han kan få.
- Den nye aftale giver mig virkelig håb. Forhåbentlig betyder den, at os, der har komplicerede lidelser, måske kan komme lidt hurtigere til, siger han til TV 2.
Rabatordning i 2023
Den nye aftale, der skal komme de lange ventetider til livs er indgået mellem regeringen, Danske Regioner og privathospitalernes brancheorganisation, Sundhed Danmark.
Den vil blandt andet give privathospitalerne mulighed for at udføre specialoperationer, de ikke tidligere havde lov til at udføre.
Og så indebærer den for privathospitalerne, at de i 2023 skal give det offentlige en rabat på 12 procent for behandling. I 2024 falder den rabat så til 10 procent.