Bandeopgør: Sådan sikres akutmodtagelsen mod voldsmænd

Hvis der er et bandemedlem på skadestuen eller optøjer i byen, skal akutmodtagelsen kunne arbejde videre. Det hjælper en særlig skalsikring med.

En akutmodtagelse skal kunne håndtere mange situationer. Så når ofre for bandeopgør bliver fragtet til OUH's akutmodtagelse, skal de kunne behandles uden at bringe hverken personale, andre patienter eller dem selv er i fare. 

Så sent som torsdag blev to personer kørt til OUH's Fælles Akutmodtagelse (FAM) efter et knivoverfald. 

Selvom det var et internt opgør mellem tre mænd, valgte politiet stadig at gøre brug af et særligt værktøj til at sikre FAM, der hedder skalsikring

Den særlige skalsikring af FAM blev udviklet i samarbejde med Fyns Politi, OUH og Arbejdstilsynet. 

Hvordan fungerer det?

Skalsikringen findes i to lag. Der er den ydre skal og den indre skal. 

Skallerne fungere sådan, at man ved at trykke på en knap kan lukke og låse alle døre, skallen tilhøre. Så hvis man aktiverer den ydre skal, lukker det for alle døre ind og ud af FAM. 

Hvis man aktiverer den indre skal, lukker og låses døre, så man kan isolere omkring venteværelserne i FAM. 

- Når vi lukker dørene, kan vi koncentrere os om vores kerneopgave nemlig at passe patienterne. Så det giver os ro, men også sikkerhed, forklare Trine Peterson, arbejdsmiljøkoordinator.  

Hvornår bruges det?

Skalsikringen kan aktiveres i to tilfælde.

Et scenarie kan være, hvis personalet kan se, at der foregår noget rundt om huset. 

- Det kan være noget tumult eller optøjer på parkeringspladsen. Så har vi mulighed for at lave en ydre skal lukning, siger Trine Peterson.   

Det kan også være, hvis politiet vurderer, at der er et øget trusselsbillede i byen. Så kan de aktivere den ydre skal. 

Et scenarie med en lukket kan vare fra få minutter til flere timer.  

Ulemper

At komme til en lukket dør, er ikke det mest optimale, hvis man skal på FAM. Men det kan ske, hvis den ydre skal er låst. 

- Vi gør os umage med at sætte skilte ud, og vi kan også have personale til at tage imod, hvis der kommer patienter til lægevagten, siger Trine Peterson. 

Personalet kan så hjælpe patienter ind ad en anden indgang. 

OUH's overlæge på akutmodtagelsen Poul Henning Madsen har tidligere forsikret, at det ikke  begrænser dem, der skal ind, i at komme det.




Oversigt

    Oversigt