Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sundhedsøkonom fremhæver satsning på det nære sundhedsvæsen i længe udskudt sundhedsreform.
Der skal mere fokus på lægerne ude i landet og ikke kun på de store sygehuse. Det fremgår af regeringens nye udspil til en sundhedsreform.
Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er positiv over for, at man med udspillet kan komme et lille skridt nærmere på at udbygge det nære sundhedsvæsen.
Det bliver dyrt at handle og spise: Fem gode råd til at spare på madbudgettet
Der er prisstigninger på en lang række områder for tiden så som på mad, gas og benzin. Her er fem gode råd til at spare de rigtig steder.
Næste gang du handler, kan der stå et større beløb på bonen, elregningen er blevet dyrere og bagerbrødet koster lige lidt mere en vanligt.
Der er nemlig høje prisstigninger på en lang række område, som kun ser ud til at blive værre som følge af krigen i Ukraine.
For nogen vil det bliver omkring ti procent dyrere at leve, og et husholdningsbudget på 2.000 kroner vil pludselig i stedet være 2.200 kroner om måneden. Det er 2.400 kroner mere om året, bare på indkøb - altså for de samme varer.
Oven i det kommer gas, benzin og andre områder, der også kun stiger stødt.
Cheføkonomi hos Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, kommer derfor med fem råd til, hvordan man sparer på dagligdagens udgifter, der vil stige inden længe. Selvom det ikke kan isoleres til mad at lave kæmpe besparelser, er der noget at hende på en række områder.
Fem råd til at spare i dagligdagen
Lav en madplan
Det er en fordel at lave en madplan, som giver et overblik over hele ugen. En god idé er at lave den efter, at man kan have råvarer eller rester tilovers fra den ene dag, der kan bruges dagen efter.
En madplan kan lave en besparelse på en femtedel af madbudgettet om året.
Kig tilbudsaviser
Forsøg at være prisbevidst og se, om man kan finde de produkter, man bruger meget, i andre butikker. Brug eventuelt søndagen på at løbe ugens tilbudsaviser igennem.
Lav en sammenhængende indkøbsseddel
Inden indkøbsturen er det en god idé at skrive en liste over de varer, der skal købes. På den måde undgår man de helt store impulskøb.
Medbring selv mad og kaffe
Køb kaffe i butikker og tag en termokande med i stedet for at købe en dyr café latte i en kaffebar. Det kan hurtigt løbe op.
Det samme gælder for mad - medbring en madpakke i stedet for at købe i kantinen på arbejde eller i skolen.
Lav storindkøb
I stedet for at handle sporadisk, er det en god idé at tage på indkøbstur én eller to gange om ugen og lave hele indkøbet. På den måde bliver man ikke fristet på samme måde til at købe ting, man ikke har brug for.
- Det er simpelt hen helt afgørende, at vi får udviklet sundhedstilbuddene uden for sygehusene. Det har vi i virkeligheden ventet på i fem-seks år nu, siger han.
Han er positiv over for planerne om en kvalitetsplan, som fremgår af regeringens udspil. En kvalitetsplan skal ensarte sundhedstilbuddene i kommunerne.
- Det er ligesom det, der blokerer for den videre udvikling lige nu. Man har ikke de her regler og planer for, hvilke tilbud der kan glide ud af sygehusene og over til det kommunale og de praktiserende læger, siger han.
Når man taler om det nære sundhedsvæsen, er det for eksempel udspillets forslag om bedre sundhedstilbud i kommunerne langt fra de store byer frem for på de store supersygehuse.
Udbygningen af det nære sundhedsvæsen har været længe undervejs. Både under den nuværende og forrige regering.
Problem med udskydelse
Den tidligere regering fremlagde sit udspil før valget i 2019, men efter valget var der ikke længere flertal. Det er lidt problematisk, at udspillet er udskudt flere gange, mener Jes Søgaard.
- Dels fordi befolkningen har behov for et sammenhængende sundhedstilbud, men også fordi at sygehusene virkelig er ved at sande til i patienter, som egentlig slet ikke behøvede at komme ind på sygehuset, siger han.
Omvendt mener Jes Søgaard ikke, at der er nok fokus på indsatsen i psykiatrien i regeringens udspil.
Han mener heller ikke, at der er nok fokus på uligheden i sundhedsvæsenet.
Jes Søgaard stiller også spørgsmål ved, om der med planen, bliver gjort nok for at skaffe hænder til sundhedsvæsenet.
OUH-entreprenør betaler millioner i forlig
Portugisisk entreprenør på Nyt OUH erkender at have krævet løn tilbagebetalt af deres medarbejdere. Nu skal de betale 4,5 millioner kroner for at have brudt overenskomsten.
Den portugisiske underentreprenør Vilaplano Construction har i et forlig med fagforbundet 3F erkendt, at selskabet lavede dobbelt lønregnskab mens det arbejdede på opførelsen af Nyt OUH.
Vilaplano Construction krævede ifølge Fagbladet 3F løn tilbage fra deres medarbejdere, når de kom hjem til Portugal.
Portugiserne har med forliget forpligtet sig til at betale 3,5 millioner kroner i erstatning for systematisk løndumping af 49 ansatte.
Underbetalingen er foregået i forbindelse med opførelsen af det nye Universitetshospital i Odense, Nyt OUH, hvor et stort antal udenlandske firmaer og arbejdere er i gang med byggeriet for Region Syddanmark.
En af de portugisiske bygningsarbejdere fortæller til Fagbladet 3F, at han, mens han arbejdede på Fyn, blev aflønnet med omkring 127 kroner i timen for, at få det til at se ud som om, at overenskomsten blev overholdt.
Men ved hjemkomsten til Portugal blev han og kollegerne mødt med et krav om at tilbagebetale en stor del af lønnen.
Inden afrejsen til Danmark havde han indgået en aftale om en timeløn på 14 euro svarende til 104 kroner. Han blev derfor mødt med at krav om alt tilbagebetale 6.680 euro (knap 50.000 kroner, red.) til Vilaplano Construction.
Beløbet var en nøje udregning af differencen på de 127 kroner, han havde fået i timeløn i de 18 måneder, han var i Danmark, og de 14 euro, som Vilaplano Construction havde lovet ham hjemmefra.
Ud over 3,5 millioner kroner i erstatning for underbetaling på Nyt OUH skal det portugisiske entreprenørselskab også betale en million kroner til 3F for at have snydt et stort antal ansatte for feriepenge på opførelsen af Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund i perioden 2017-2019, skriver Fagbladet 3F.
Altså en samlet regning på 4,5 millioner kroner til portugiserne.
Vilaplano Construction er hyret af det italienske entreprenørselskab Itinera, som sidder på en stor del af milliardkontrakterne på både Nyt OUH og Sjællands Universitetshospital.