Frygtede det værste: Lokale jubler efter salg af Valdemars Slot
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det vækker stor glæde hos de lokale på Sydfyn, at Valdemars Slot fortsat ejes af Iuel-slægten. De frygtede nemlig det værste.
Der er brede smil og håb for fremtiden hos de lokale borgere på Sydfyn, efter det mandag kom frem, at Valdemars Slot nu er købt af Louise Iuel Albinus.
Mange har nemlig fulgt spændt med i sagen om Valdemars Slot, og hvem der mon blev den nye ejer.
Valdemars Slot solgt: Det bliver i familiens eje
Stridigheder mellem de to søskende Caroline Fleming og Louise Albinus betød, at Valdemars Slot blev sat til salg. Nu har den ene søster købt slottet.
Valdemars Slot på Tåsinge er fortsat ejet af den samme slægt.
Louise Albinus, der sammen med sin søster, Caroline Fleming, ejede slottet indtil det blev sat til salg sidst på året i 2021, har nemlig købt slottet. Det skriver Fyns Amts Avis.
- Jeg overtager det på min fars (Niels Krabbe Iuel-Brockdorffs, red.) og min datter Elisabeths fødselsdag 15. maj, siger Louise Albinus til avisen.
Hun afviser overfor Fyns Amt Avis at oplyse prisen for slottet, men fortæller, at hun skrev under på kontrakten fredag den 22. april.
Søstrene Caroline Fleming og Louise Albinus blev enige om at sælge Valdemars Slot på Tåsinge efter uenigheder.
Da det blev sat til salg lød vurderingen på 165 millioner kroner.
Stridighederne mellem de to søstre, der hver især ejede 50 procent af slottet, startede da de ikke nåede til enighed om at godkende regnskabet for selskabet, som ejer Valdemars Slot.
Slægten har ejet Valdemars Slot i 344 år - og det ejerskab vil nu fortsætte fremover.
Det gælder ikke mindst Knud Helles, der er bestyrelsesmedlem for Troense Beboerforening på Tåsinge.
- Det glæder mig. Det kan vi da ikke andet end at se på med stor tilfredshed, for det har været en meget usikker periode de seneste par år, siger Knud Helles.
- Det er jo da mere tilfredsstillende, at det er i familien, som også selv har en forbindelse her til området.
Samme glæde finder man også hos den nye ejer.
- Familien er evig taknemmelig over den opbakning, vi har fået. Både i forhold til at de lokale, der har håbet på os og så også de mange glade beskeder, vi har fået her efterfølgende, fortæller Louise Iuel Albinus til TV 2 Fyn.
Hos Esben Hedegaard, der er museumschef på Svendborg Museum, er der også stor lettelse over, at ejeren fortsat tilhører Iuel-slægten.
- Jeg havde slet ikke troet, det var en mulighed. Så det var en af forårets rigtig gode overraskelser. Så på kulturarvens vegne er jeg rigtig glad, fortæller han.
Frygtede det værste
Da Valdemars Slot sidst på året i 2021 blev sat til salg på grund af familiestridigheder mellem de to søstre Louise Iuel Albinus og Caroline Fleming, var museumschefen nemlig meget bekymret for, hvad det ville betyde for fremtiden.
- Jeg kunne jo se for mig, at nogen ville bygge et mondænt hotel. Det ville forandre bygningerne radikalt, sagde Esben Hedegaard til TV 2 Fyn 24 november 2021.
Han frygtede også, at slottet ville bliver mere skærmet for offentligheden, end det hidtil havde været.
Men han ser ud til at slippe med skrækken.
- Foreløbigt er slottet ikke åbent. Vi vil finde en hensigtsmæssig måde at bruge det på. Vi har masser af planer. Dem vil vi melde mere ud om, efterhånden som de kan realiseres, siger Louise Iuel Albinus.
Fra Christian IV til kendisbaronesse: Se tidslinjen over Valdemars Slot
Valdemars Slot er opkaldt efter Christian den fjerdes søn, som dog aldrig rigtig nåede at bo på slottet. Her kan du få hele historien om det kendte og omtalte slot på Tåsinge.
Fredag den 22. april kom der endelig afklaring på, hvem der overtager Valdemars Slot på Tåsinge, efter at de historiske bygninger blev sat til salg i efteråret.
Slottet bliver i familien, da køberen er Louise Albinus, der sammen med sin søster, Caroline Fleming, ejede slottet inden salget.
Louise Albinus og Caroline Fleming er 12. generation af Iuel-slægten, der har ejet slottet siden 1678, men faktisk kan Valdemars Slot spores helt tilbage til slutningen af 1.200-tallet.
Cirka to kilometer fra Valdemars Slot lå nemlig en middelalderborg, som blev kaldt Kærstrup. I 1639 besluttede Christian den 4. at bygge et nyt slot på øen, og her blev Kærstrup nedbrudt, og resterne indgik i byggeriet af det nye slot.
Her kan du få hele historien om Valdemars Slot frem til i dag:
Derudover er der 14 udlejningsboliger, som hører til slottet.
- De, der ikke er lejet ud nu, bliver løbende sat i stand. Så skal de lejes ud, siger Louise Iuel Albinus.
For Knud Helles er der en historisk og miljømæssig sammenhæng og sammenknytning, som han meget gerne vil fortsætte.
- Vi håber, vi kan fortsætte det gode samarbejde, som vi har haft gennem mange år. For det er vigtigt for Troense.
Iuel-slægten har ejet Valdemars Slot i 344 år.