Nyborg Slot: Ombudsmand afviser klage

Miljø- og Fødevareklagenævnet fulgte reglerne, da man afviste aktindsigt i første afgørelse om Nyborg Slot, mener Folketingets ombudmand. Det viser en aktindsigt til TV 2 Fyn.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er i vælten for tiden.

Torsdag stoppede klagenævnet millard-projektet Baltic Pipe, og tidligere har man sat en stopper for Motorsport Center Fyn i Odense på grund af en fredet vandsalamander-bestand.

Og det er en 4-3 afgørelse i klagenævnet, der har sat Nyborgs 350 millioner kroner dyre slotsprojekt på stand-by.

Det sidste har fået Nyborg på den anden ende, og Østfyns Museer til at klage til Ombudsmanden over nævnets afgørelse og lukkethed.

Men torsdag besluttede Folketingets ombudsmand, at nævnet har fulgt reglerne, da nævnet gav Østfyns Museer afslag på aktindsigt i den omstridte afgørelse om Nyborg Slot.

Det viser en aktindsigt til TV 2 Fyn.

- Efter at jeg har gennemgået Østfyns Museers klage af 5. marts 2021 med bilag, har jeg besluttet ikke at indlede en nærmere undersøgelse. Jeg foretager mig derfor ikke mere, skriver Ombudsmanden.

Den endelige votering

Humlen i klagen fra Østfyns Museer er, at man ville have aktindsigt i den "endelige votering", som klagenævnet foretog efter en besigtigelse af slotsprojektet den 23. juni 2020.

Det var tilsyneladende en votering, der faldt anderledes ud end det afslag på udvidelse, der blev den endelig beslutning i december 2020.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har senere beklaget, at man kaldte voteringen endelig. For det var det ikke.

- På baggrund af min gennemgang af sagen, herunder den undtagne voteringsprotokol, har jeg besluttet ikke at foretage mig mere. Jeg mener således ikke, at jeg ved at indlede en egentlig undersøgelse af sagen vil kunne hjælpe Østfyns Museer med at få aktindsigt i det pågældende dokument.  Uanset om voteringen dannede grundlag for den endelige afgørelse eller ej, har dokumentet efter min opfattelse karakter af en voteringsprotokol, som ikke er omfattet af retten til aktindsigt efter paragraf 8, nr. 1, i 1985-offentlighedsloven, hedder det i svaret fra Ombudsmanden.

Nyborg kæmper videre

Kampen om at få lov til at gennemføre slotsprojektet er dog ikke afsluttet.

Torsdag i næste uge tager Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V), Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) og Kertemindes borgmester Kasper Ejsing (S) på besøg i Folketingets kulturudvalg.

Det sker for at få genstartet slotsprojektet.

I april skrev samtlige fynske borgmestre til kulturminister Joy Mogensen for at få gennemført en anlægslov eller ændret museumsloven, så projektet kan komme tilbage på sporet.

Henvendelsen kom efter, at Slots- og Kulturstyrelsen havde udarbejdet en række alternative projekter, der i værste fald vil forsinke projektet til 2028 eller 2030.

Oversigt

    Oversigt