Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På fyn er der gang i boligmarkedet. Assens har den tredjehøjeste stigning i boligsalg i Danmark.
Der er gang i boligmarkedet i hele landet, hvor der i gennemsnit blev solgt 5 procent flere huse i 2021 end i 2020.
Den tendens kan man også mærke på fyn. Her er der ikke en enste kommune der har haft tilbagegang i hussalget.
Det største hop er sket i Assens. Her er der solgt mere end 25 procent flere huse i 2021 end i 2020.
- Boligpriserne i Odense stiger, og det kommer yderkommuner til gavn, siger Bo Verner Hansen, chef for boliger ved ejendomsmæglerfirmaet Augustinus Assens.
Og der er flere grunde til, at netop Assens er attraktiv for boligsøgende, mener mægleren.
17 gode råd til at undgå rekordhøje elregninger
Hvis du kan sætte opvaskemaskinen i gang efter klokken 21 og vaskemaskinen i gang tidligt om morgenen, er du godt på vej til at undgå en ekstra regning på flere tusinde kroner.
Jo, jo, du kan selvfølgelig altid slukke lyset derhjemme eller spise hos vennerne, men hvis du vil spare på elforbruget, kan du sagtens leve uden at gå på kompromis med hverdagsluksus.
2021 har budt på rekordhøje elpriser, og det fortsætter i 2022. Elregningen ventes at stige med flere tusinde kroner - afhængig af hvordan du bor, og hvordan du varmer hjemmet op.
Ifølge Energi Fyn er priserne på elektricitet rekordhøje på grund af manglende blæst og nedbør i Norge og Sverige, som sender elektricitet via kabler til Danmark.
Elpriserne er næsten ti gange højere end for et år siden.
TV 2 Fyn har derfor samlet en liste med gode råd, der guider dig til at spare på strømmen.
Artiklen blev oprindeligt udgivet 5. januar.
17 gode råde til at spare på elregningen
Brug strøm om natten
Hvis du kan vente med at sætte opvaskemaskinen i gang eller vaske tøj til sent om aftenen, om natten eller tidligt om morgenen, så er det billigere. Vent gerne til efter klokken 21, og hvis du står tidligt op, så lad maskinerne køre før klokken 7.
Undgå højt strømforbrug i primetime
Det er i vinterhalvåret dyrest at bruge elektricitet mellem klokken 17 og 20, så undgå disse tidspunkter til ting, der kan vente. Det er her, at hr. og fru Danmark laver mad og ser TV 2 Fyn og andre gode tv-udsendelser.
Brug forvarmen i ovnen
I opskriften står der, at du skal vente med at sætte det ildfaste fad i ovnen, til ovnen er forvarmet til 200 grader. Det er dog ikke nødvendigt, hvis din ret skal have mere end 15 minutter, og derfor kan du spare på elforbruget ved at varme din mad i ovnen, allerede fra når du tænder den.
Træk gardiner for - og fra igen
Sørg for at lade solen varme dine rum op i løbet af dagtimerne, så træk gardinerne fra om dagen. Om aftenen kan du omvendt trække gardinerne for, så holder du bedre på varmen og sparer mere på elforbruget.
Spar på det varme vand
En kubikmeter koldt vand koster cirka 70 kroner. Prisen for varmt vand er dog cirka 70 procent højere, for det koster mellem 40 og 60 kroner at varme vandet op.
Fyld mere tøj i vaskemaskinen
De fleste vaskemaskiner kan klare mellem fem og otte kilo, men alligevel fylder danskerne i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj i maskinen ad gangen. Mere tøj og dermed færre vaske kan mærkes på elforbruget.
Vask ved lave temperaturer
Hvis du vasker ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 grader, kan du spare en del på elforbruget - op mod 55 procent.
Sænk temperaturen
Hvis du sænker temperaturen én grad i dit hus eller din lejlighed, sparer du fem procent på varmeregningen. Hold dog temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt.
Indstil termostaterne ens
Dine radiatorer er mest effektive, hvis termostaterne er indstillet ens. Det gælder især, hvis du har rum med åbne døre imellem.
Luk døren mellem varme og kolde rum
Hvis du ønsker en lavere temperaturer i eksempelvis soveværelset eller et bryggers, så luk døren ind til stuen eller køkkenet.
Tø mad op i køleskabet
Står den på spaghetti bolognese eller lasagne i aften, så tag oksekødet op allerede dagen før eller om morgenen, og sæt det i køleskabet. På den måde udnytter du kulden fra den frosne mad og sparer på strømmen.
Smid ikke varm mad i fryseren
Når lasagnen skal gemmes til en travl hverdag, så vent med at sætte den direkte i fryseren. Lad den køle af inden, for ellers kommer din fryser på overarbejde og bruger mere strøm.
Hold rette temperatur i dit køleskab
Dit køleskab skal selvfølgelig være koldt, men ikke alt for koldt. For hver grad temperaturen sænkes under fem grader, stiger elforbruget med cirka to-tre procent. Det samme gælder din fryser. Temperaturen bør ligge på -18 grader. For hver grad temperaturen sænkes under -18 grader, stiger dit elforbrug med cirka to-tre procent.
Brug stikdåser med afbrydere til elektronik
Når fjernsynet, telefonopladeren eller andet elektronik kører på standby, bruger de fortsat strøm. Køb nogle stikdåser med afbrydere, og sluk så vidt muligt for apparaterne, når du ikke bruger dem.
Læg låg på gryden
Når du laver mad, så læg låg på gryden. På den måde sparer du strøm, næste gang du koger kartofler eller pasta.
Drop tørretumbleren
Hvis vejret tillader det, kan du hænge tøjet op udenfor i stedet for at tørre det i tumbleren.
Skift til LED-pærer
LED-pærer er ganske vist dyrere at købe, men der kan hurtigt blive tale om en investering, for de bruger langt mindre strøm end traditionelle pærer.
Kilde: Energi Fyn og Energistyrelsen. Fotos: Ritzau/Scanpix, HBO Nordic, Sune Jørgensen
Assens' gode beliggenhed tæt på naturområder med skov og strand er nogle af de ting, Bo Verner Hansen peger på.
- Vi har stort set udsolgt. Vi mangler boliger at sælge. Lige nu har vi 15 skrevet op som allerede er godkendt til køb, siger han.
Nye muligheder
Begejstringen kan også spores helt ind på rådhuset.
Dan Gørtz (V) er formand for Miljø, Teknik og Plan i Assens, og han ser den stigende interesse for boliger i Assens som en stor mulighed.
- Det styrker virkelig vores økonomi, så vi kan lave nogle nye investeringer. Det gør vi ved på et tidspunkt at kigge på at lave flere pasningsmuligheder, børnehaver, vuggestuer og dagplejere, siger han.
Endnu ingen købere til Valdemars Slot:
- Der er masser af fremvisninger
Valdermars Slot på Tåsinge er stadig til salg for svimlende 165 millioner kroner. Ejendomsmægler Asger Olsen fortæller dog, at der er stor interesse i de mange kvadratmeter slot og jord.
Hvis du altid har drømt om at eje et slot, og hvis du samtidig har 165 millioner, som du ikke ved, hvad du skal bruge på, har du stadig mulighed for at købe Valdemars Slot på Tåsinge.
Slottet kom til salg i november, efter at søstrene Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus, der hver ejer 50 procent af slottet, ikke kunne nå til enighed om at godkende regnskabet.
Selvom det endnu ikke er lykkes at sikre Valdemars Slot en ny ejer, så er interessen for slottet dog stor, lyder det fra ejendomsmægler Asger Olsen, der står for salget.
- Der er masser af fremvisninger og masser af interesserede.
- Der kommer hele tiden folk dernede, der skal se på ejendomme, fortæller Asger Olsen.
Det er da heller ikke småting man får for de mange millioner, som slottet er udbudt til.
Boligarealet er på 6.000 kvadratmeter fordelt på den historiske hovedbygning og flere udlejningsboliger, og derudover hører der også 418 hektar landbrugsjord og skov til, som er velegnet til jagt.
Ejendomsmægler Asger Olsen vurderer, at jorden alene har en værdi på 100 millioner kroner.
Det er dog ikke de mange millioner, man skal lægge for at blive slotsejer, der spænder ben for salget.
- Der er mange, der har pengene, men udfordringen er arbejdet og kreativiteten.
- Det er ikke nok at have pengene, man skal også have lysten, siger Asger Olsen.
Ejendomsmægleren fortæller, at der er stor variation i, hvem der er interessede i at købe slottet. Nogle er historisk interessede personer, der vil bevare den kulturarv, som Valdemars Slot repræsenterer.
Andre er virksomhedsejere, der kan se muligheder i at bruge slottet i forretningsøjemed til for eksempel ferieboliger, stutteri eller medarbejderarrangementer vist interesse.
Solgt inden sommer
Derudover omfatter de potentielle købere en helt anden gruppe mennesker, der endnu ikke har haft mulighed for at se Valdemars Slot.
- Der er mange udenlandsdanskere, der ikke lider under janteloven, og som ikke mangler penge, men de har svært ved at komme hjem og se ejendommen i øjeblikket, fortæller Asger Olsen.
I dag drives Valdemars Slot som en sammensat virksomhed med driftsområder inden for landbrug, skovbrug, udlejning, turisme, hotel og restauration.
Hovedbygningen er åbent for publikum i sommersæsonen og er en af Fyns største turistattraktioner. Det er dog helt op til den kommende ejer, om slottet og driften af det, forbliver som hidtil.
Ejendomsmægler Asger Olsen forventer at Valdemars Slot er solgt inden sommeren.
Den store interesse for boliger gør også, at der skal kigges på, om der skal laves flere byggegrunde i kommunen.
- Vi har rigtig mange planer, vi kommer til at lave mange byggegrunde, både kommunal, men også de private. Det er helt unikt. Vi ser private investorer, der vil lave parcelhusudstykninger, så der er stor interesse, siger Dan Gørtz (V).
Find din kommune på listen
Her på listen kan du se, hvor mange huse der er solgt i din kommune i årene 2020 og 2021 samt forskellen mellem de to.
Så mange boliger er der solgt:
Assens
Sum 2020 - 646
Sum 2021 - 809
Ændring - 25,2%
Kerteminde
Sum 2020 - 389
Sum 2021 - 465
Ændring - 19,5%
Nordfyns
Sum 2020 - 616
Sum 2021 - 690
Ændring - 12%
Middelfart
Sum 2020 -794
Sum 2021 - 882
Ændring - 11,1%
Nyborg
Sum 2020 - 469
Sum 2021 - 505
Ændring - 7,7%
Odense
Sum 2020 - 2650
Sum 2021 - 2832
Ændring - 7%
Faaborg-Midtfyn
Sum 2020 - 1013
Sum 2021 - 1077
Ændring - 6,3%
Langeland
Sum 2020 - 491
Sum 2021 - 520
Ændring - 5,9%
Ærø
Sum 2020 - 183
Sum 2021 - 191
Ændring - 4,4%
Svendborg
Sum 2020 -961
Sum 2021 - 991
Ændring - 3,1%
kilde: boligsiden.dk