Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fjernvarmekunderne i Assens risikerer at skulle betale 1.700 kroner mere om året for varme, hvis et lovforslag stemmes igennem i folketinget.
Assens Fjernvarme har siden det blev opført fået et årligt tilskud fra staten, fordi de bruger biomasse i stedet for kul eller gas. Men det tilskud vil blive fjernet med den nye lov, og regningen ender hos de godt 3.000 varmeforbrugere.
- Der er kun en ting at gøre, og det er at hæve varmepriserne, siger administrerende direktør i Assens Fjernvarme Marc Roar Hintze.
Priserne kommer til at stige, fordi Assens Fjernvarme står til at miste et tilskud, der årligt svarer til 4,5 millioner kroner.
Grøn energi: Middelfart i superligaen
Middelfart Kommune er kommet med i et nyt EU-projekt - og skal være med til at lære andre europæiske kommuner om at være grøn og bæredygtig. Oven i pakken får Middelfart 1½ mio. kr.
Middelfart Kommune har rigtig mange års erfaring med at arbejde med energiplanlægning. Sammen med partnerne fra de andre lande får Middelfart byråd nu EU-midler til at fortsætte sit arbejde og være med til at lære andre EU-lande om energiplanlægning.
- Denne type projekter henvender sig normalt til de større byer, men Middelfart kommune kan være med, fordi vi har nogle værdifulde erfaringer på området. Ved at deltage i projektet kommer vi med i den europæiske superliga for bæredygtig energiplanlægning, og det er jeg selvfølgelig stolt over. Desuden styrker det vores egen vision om at være en grøn vækstkommune, og endelig er vi i byrådet sikker på, at vi også kan lære noget af de andre i projektet, siger borgmester Steen Dahlstrøm.
-Ved at deltage i projektet kommer vi med i den europæiske superliga for bæredygtig energiplanlægning, og det er jeg selvfølgelig stolt over.
Helt konkret skal projektet blandt andet finde svar på, hvordan energi fra vind og biobrændsler kan indgå i samme energisystem og dermed supplere hinanden.
Når det fx blæser meget, så kan det i dag være svært at komme af med strømmen. Her vil det være en fordel, hvis energien kan omdannes til fjernvarme eller til at oplade elbiler.
EU har bevilget knapt 13 mio. kr til projeket - og her får Middelfart godt 1½ mio. kr.
- EU har nogle overordnede målsætninger om mere vedvarende energi, men i praksis er det ofte på det lokale niveau, at man kan gøre en forskel. Det er Middelfart Kommune et godt eksempel på, og det er også derfor, at EU går ind og støtter, at den lokale udvikling kan fortsætte og sprede sig til hele Europa, fortæller EU-konsulent Thomas Jensen.
- Det her tilskud har eksisteret i mange år, og nu vil man lige pludselig, med fire måneders varsel, fjerne det. Problemet er, at vi har investeret i tiltro til, at der var det her tilskud, siger Marc Roar Hintze.
Derfor vil Marc Roar Hintze have lovforslaget ændret, så Assens Fjernvarme har længere tid til at betale for investeringerne, og det får han opbakning til fra Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Jens Joel.
- Det tyder på, at man vælger en løsning, der lidt tilfældigt straffer nogle værker, der har investeret på et bestemt tidspunkt, i stedet for at kigge på, hvor der egentlig er gæld i selskaberne, siger han.
Høringssvar til Energistyrelsen
Assens Fjernevarme har derfor sendt et høringssvar til Energistyrelsen, som de nu venter svar på.
Er det ikke vilkårene, at det er politikerne, der beslutter hvor der skal gives tilskud?
- Jo, det er det selvfølgelig. Men det de samtidig beslutter her, er, at de stiller krav til, at vi producerer grøn strøm. Det er også fint og fornuftigt, for det er der behov for, når vindmøllerne ikke drejer eller der ikke er sol til solcellerne. Problemet er, at man som noget nyt ikke vil honorere det med det tillæg, siger Marc Roar Hintze.
- Vi har jo lavet en politisk aftale, som netop skulle sikre folk mod meget høje stigninger i varmeregningen. Jeg synes, det er meget bekymrende, hvis den skrivebordsløsning, man vælger, er en, der rammer tilfældigt, siger Jens Joel.
Tilskuddet forsvinder
Assens Fjernvarme er forberedt på, at tilskuddet på et tidspunkt forsvinder, så længe det bliver varslet i god tid.
- hvis nu man sagde om fem-seks år, en længere tidshorisont, der forsvinder de her tillæg, så kan vi stoppe med at reinvestere (i kraftvarmeanlæget, red.) og geare os til det, siger Marc Roar Hintze.
Læs lovforslaget og høringssvaret her