Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hundepatruljer fra Fyns Politi søgte sammen med to helikoptere fra Forsvaret efter en forsvundet dement kvinde på Vestfyn mandag aften.
En 74-årig dement kvinde forlod mandag aften sin bopæl på et plejehjem i Flemløse. Et par timer senere blev hendes forsvinden meldt til politiet, der iværksatte en stor eftersøgning af kvinden.
- Hun var ikke at finde nogen steder, så vi gik straks i gang med eftersøgningen. Vi indsatte blandt andet hundepatruljer, ligesom vi havde helikoptere ude at lede efter hende, siger Milan Holck Nielsen, vagtchef ved Fyns Politi.
Redningshelikopter i luften ved Fyn to dage i træk
To dage i træk har en af Forsvarets redningshelikopterere været i luften ved de fynske kyster. Begge gange er alarmen dog blevet afblæst, inden det kom til søredning
Forsvarets Operationscenter har to dage sendt en af sine helikoptere i luften over Fyn. Lørdag for at komme en mand, der lå i vandet ud for Millinge til undsætning og søndag for at hjælpe en kitesurfer ved Assens.
Begge gange er situationen dog blevet løst, inden helikopteren har foretaget en redningsaktion.
Lørdag fik Forsvarets Operationstjeneste sidst på eftermiddagen en melding om, at en mand lå langt ude i vandet ud for Millinge på Sydfyn. Derfor sendte man redningshelikopteren i den retning.
Inden helikopteren var fremme ved manden, var han dog blevet hjulpet ombord på en civil båd, der lå i nærheden. Det fortæller pressevagt ved Forsvarets Operationscenter, Lars Skjoldan.
Kitesurfer reddet af kæreste
Søndag var helikopteren så igen i aktion.
- Klokken 12.53 får Forsvarets Operationscenter en alarm. Det handler om, at en kitesurfer er i problemer i Lillebælt ud for Assens.
Derfor blev Forsvarets helikopter i Skydstrup sendt til området, ligesom patruljefartøjet Nymfe også bliver sendt til stedet.
- Inden helikopteren når frem, er kitesurferens kæreste nået derud på et paddleboard og kan hjælpe vedkommende i land, siger Lars Skjoldan.
Ifølge pressevagten blev helikopteren i området for at se, at de to kom sikkert i land.
Kvinden var gået fra plejehjemmet omkring klokken 18, og efter et par timers eftersøgning på landjorden blev Forsvaret også indsat.
- Vi fik meldingen omkring klokken 23.50 om, at en ældre kvinde var gået hjemmefra uden overtøj, og at hun befandt sig i åbent landskab. Så vi sendte en redningshelikopter af sted fra Skrydstrup for at lede efter hende, siger Lars Skjoldan, der er pressevagt ved Forsvarskommandoen.
Endnu en helikopter
Samtidig aktiverede Forsvaret også en helikopter fra Redningsberedskab Danmark, eskadrille 724 fra Karup, der også sendte en helikopter af sted.
Den nåede dog aldrig så langt, for klokken 01.05 - syv timer efter hun forlod sin bopæl - blev kvinden fundet igen ikke langt fra plejehjemmet, og Fennec-helikopteren fra Karup kunne derfor vende om.
- Redningshelikopteren har både night vision og varmesøgende kameraer, og med dem er det meget tydeligt, hvis der er personer på jorden. Så de har formentlig set hende med det kamera, siger Lars Skjoldan.
Helikopterlarm i natten: Jægersoldater sprang ud over Fyn
Onsdag aften trænede Jægerkorpset faldskærmsudspring over det nordvestlige Odense.
En vedvarende helikopterstøj over det nordvestlige Odense skabte onsdag aften stor undren blandt flere af beboerne i området.
Denne undren var næppe blevet mindre, hvis de havde vidst, at det var kampklædte elitesoldater fra Jægerkorpset, der trænede faldskærmsudspring i nattemørket.
- Vi har en stor øvelse på vej, Night Hawk, der afvikles i det meste af september. Det, man kunne høre, var fortræning til øvelsen, altså teknisk træning, hvor Jægerkorpset trænede faldskærmsudspring sammen med en amerikansk enhed, siger Julia Liberati, der er presserådgiver ved Forsvaret.
Øvelsen går officielt i gang på mandag og afvikles i store dele af Nord- og Midtjylland. Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner i knap tre uger ramme om Night Hawk.
Øvelsen er en stor specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset vil træne specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.
Derfor havde de specialuddannede jægersoldater, der normalt holder til på Flyvestation Aalborg, behov for at fintune indsættelse via helikopter. Og det kunne altså lade sig gøre omkring Beldringe og området syd for lufthavnen.
- Der skal jo være en bestemt vejrudsigt for, at man kan springe faldskærm, så det har der lige været henover Fyn i aftes, siger Julia Liberati.
Kæmpe øvelse
I alt deltager op mod 2.000 soldater i øvelsen, der kommer til at foregå på alle tider af døgnet og på både civile og militære områder.
- Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner, fortæller generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperations-kommandoen, om øvelsen til forsvaret.dk.
Øvelsens scenarie koncentrerer sig om det, der i fagsprog kaldes hybride trusler og hybrid krigsførelse.
Udtrykket hybrid dækker over, at fjenden ikke kun kan angribe med soldater og konventionelle våben, men også med eksempelvis cyberangreb, vira mod offentlige institutioner og kraftværker og ved at skabe forvirring og modstand i befolkningen med fake news.
Redningshelikopteren landede i nærheden og var hos den 74-årige kvinde, indtil ambulancen ankom omkring klokken 01.20.
Nedkølet
Den demente kvinde var blevet kold efter at have været udenfor i det ustabile danske sensommervejr.
- De fandt hende i en majsmark. Hun var nedkølet og lidt forkommen, så hun blev bragt på sygehuset, fortæller vagtchef Milan Holck Nielsen fra Fyns Politi.
Den 74-årige kvinde har det ifølge vagtchefen efter omstændighederne godt.
- Så det er en god sag, kan man sige, fortæller vagtchefen.