Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tirsdag begynder endnu en retssag mod medlemmer fra banden Black Army. To mænd er tiltalt for røveri og afpresning af hjemløs mand i Odense.
To mænd med tilknytning til den kriminelle indvandrerbande Black Army skal tirsdag og onsdag i denne uge i retten tiltalt for at have slået og frarøvet en hjemløs i Odense hans kontanthjælp.
Overfaldet fandt sted i december i Nørregade, hvor den hjemløse mand blev tæsket af de tiltalte, lige efter han havde hentet sin kontanthjælp.
Black Army til hjemløse: - Giv os penge eller bliv pusher
De hjemløse i Odense bliver afpresset af Black Army til at udlevere deres penge. Hvis ikke de gør det, får de tæsk.
De fleste hjemløse glæder sig til den sidste hverdag i måneden, for så får de udbetalt deres kontanthjælp. Det har Black Army nu fundet ud af, så medlemmerne af grupperingen er begyndt at true sig til de socialt udsattes udbetalinger.
En af dem, der har oplevet det, er Ole. Han fortæller til TV 2, at han i december blev overfaldet lige efter, han havde hentet sin kontanthjælp.
- De ville have mig til at sælge hash. Jeg er selv hashmisbruger og har et godt netværk, så de mente, at jeg ville være den perfekte pusher for dem. Men det ville jeg ikke. Så truede de mig med tæsk og med en kniv og sagde, at jeg skulle give dem mine penge. Jeg blev så bange, at jeg gav dem mine 1.900 kroner, som jeg lige havde fået i kontanthjælp, fortæller Ole.
Ole fik alligevel et par på hovedet, og derfor valgte han efterfølgende at melde det til politiet. Han frygter for repressalier, men han mener alligevel, at det er vigtigt at gøre det, for ellers kommer det til at ramme flere.
Flere anmeldelser
Hos Fyns Politi har man indtil nu fået tre-fire anmeldelser fra socialt udsatte, og politiet er ikke i tvivl om, at det er banderne, der står bag de nye overfald på og trusler mod de hjemløse.
- Det er det samme billede, vi ser – de socialt udsatte bliver udsat for trusler og har reelt valget mellem at betale eller at starte en pushervirksomhed, fortæller Lars Bræmhøj, Politiinspektør, Fyns Politi.
Han håber, at flere vil melde overfaldene til politiet.
Hos Kirkens Korshær er man heller ikke i tvivl om, at problemet eskalerer lige nu, og at det er helt afgørende, at der bliver sat en stopper for det.
- Vi har lige nu 30-40 socialt udsatte, som er blevet passet op af Black Army. Og de er jo frygtelig bange efterfølgende og føler sig ikke trygge nogen steder, siger Heinz Wolf, Leder af Kirkens Korshær i Odense.
Han efterlyser hjælp til de få mennesker, som har modet til at melde overfaldene.
- Vi skal have en slags exitpakke til dem, der melder det, så de kan føle sig sikre, hvis de melder nogen, siger han.
For Ole er hverdagen nu endnu mere usikker.
- Jeg er bange, men hvis jeg ikke holder fast, så vinder de, og det skal de ikke, fastslår Ole.
Ole har valgt at være anonym af frygt for nye overfald. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.
Mændene er tiltalt for at slå den hjemløse flere gange i hovedet med knyttet hånd, skriver Fyens.dk, der har fået aktindsigt i anklageskriftet. De tiltalte er henholdsvis 19 og 22 år.
I marts fortalte den hjemløse, der i medierne blev kaldt Ole, hvordan overfaldet var sket.
- De ville have mig til at sælge hash. Jeg er selv hashmisbruger og har et godt netværk, så de mente, at jeg ville være den perfekte pusher for dem. Men det ville jeg ikke. Så truede de mig med tæsk og med en kniv og sagde, at jeg skulle give dem mine penge. Jeg blev så bange, at jeg gav dem mine 1.900 kroner, som jeg lige havde fået i kontanthjælp, fortæller Ole.
Flere medlemmer dømt for afpresning
I slutningen af april blev tre andre medlemmer af Black Army idømt seks, syv og otte måneders fængsel for afpresning af et tatovørpar i Odense få måneder tidligere. De ankede alle få dage efter dommen, og dermed bliver det Østre Landsret, der kommer til at afgøre sagen.
De tre medlemmer mener ikke, at de har truet parret, og det ene medlem nægter overhovedet at have været i butikken.
Se videoen: Her retter borgmester voldsom kritik af Black Army
Black Army ”tæsker hjemløse”, ”styrer brutalt narkomarkedet” og ”har blod på hænderne”, lyder skarp kritik fra Peter Rahbæk Juel.
Bandesituationen i Odense har fået Fyns Politi til at opgradere sikkerheden omkring Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Det sker i forlængelse af en episode i sidste uge, hvor borgmesteren blev intimideret af en gruppe fra Black Army på en tankstation på Nyborgvej i Odense, hvor han nægtede at give hånd til gruppens medlemmer. I et interview med TV 2/FYN rettede borgmesteren i den forbindelse en skarp kritik af Black Army.
- De fortjener ikke at få hånden. De lever af at tæske hjemløse, og de lever af at afpresse butikker. De styrer brutalt narkomarkedet. De har blod på hænderne, sagde Peter Rahbæk Juel i sidste uge.
Lever af feje metoder
Episoden fandt sted efter et interview med TV 2, og dagen efter blev den anmeldt til politiet, som nu har øget sikkerheden omkring Odenses borgmester. Episoden opstod, efter borgmesteren gennem flere uger har været en markant figur i debatten omkring kriminelle bander.
- De lever af feje metoder. Jo mere vi kan kaste lys over deres lyssky virksomheder, desto mere træls bliver livet for banderne, fortalte Peter Rahbæk Juel, der nægtede at give dem hånden.
- Jeg kan ikke, som den, der står i spidsen for byrådet og er folkevalgt, stå og give sådan en forsmået omgang kriminelle hånden, lød det fra borgmesteren.
Sikkerheden omkring Peter Rahbæk Juel er midlertidig.
- Fyns Politi har besluttet midlertidigt at opgradere sikkerheden omkring Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel. Baggrunden er dels den aktuelle bandesituation i Odense, og dels at borgmesteren torsdag aften i sidste uge blev intimideret af en gruppe fra Black Army på en tankstation på Nyborgvej i Odense – en helt uacceptabel adfærd, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi.
Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), fulgte dengang sagen fra tilskuerpladserne i Retten i Odense. Efterfølgende blev han selv passet op af en større gruppe Black Army-medlemmer.
- De lever af at tæske hjemløse, og de lever af at afpresse butikker. De styrer brutalt narkomarkedet. De har blod på hænderne, sagde Peter Rahbæk Juel dengang.
Retssagen begynder tirsdag eftermiddag klokken 14, og der ventes at falde dom mod de to tiltalte onsdag.