Presset fynsk bryghusejer leverer personligt øl lige til døren
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Under coronakrisen har Midtfyns Bryghus leveret omkring 12.000 øl lige til døren. Bryghuset er dog stadig hårdt presset på omsætningen.
Der er alt for få, der drikker øl i disse corona-tider. Festivalerne er aflyst, og værtshusene er lukket. Det samme gælder restauranter og store dele af resten af samfundet, og det kan mærkes på omsætningen hos de fynske mikrobryggerier.
Eddie er glad: Fremgang for Midtfyns Bryghus
Overskud på 351.000 kroner sidste år. Nye ordrer hos store detailkæder og udlån af produktionskapacitet luner.
Ejeren af Midtfyns Bryghus, Eddie Szweda, er godt tilfreds med bryggeridriften.
Bryggeriet tjente sidste år 352.000 kroner før skat - en forbedring på 260.000 kroner, og det kalder ejeren for "yderst tilfredsstillende" i det regnskab, der netop er offentliggjort for 2018.
Forbedringen af indtjeningen skyldes ifølge Eddie Szweda, at man har fået bryggere, der ikke selv ejer et anlæg - de såkaldte fantombryggere - til at anvende bryggeriets udstyr. Det giver en bedre kapacitetsudnyttelse.
Samtidig har Midtfyns Bryghus fået aftaler i hus med store detailkæder.
I år var indtjeningen i første kvartal foran budget og sidste år - en periode som historisk set har været vanskelig - hedder det i ledelsesberetningen.
Han bemærker dog samtidig, at ledelsen sidste år måtte kæmpe med likviditeten, og at det trods flere store anstrengelser i løbet af året ikke er lykkedes at refinansiere selskabets produktionsapparat.
Bryggeriets egenkapital er på 2,5 millioner kroner.
I april forventer Midtfyns Bryghus at have mistet halvdelen af sin omsætning som følge af coronakrisen.
- Vi har stort set droppet produktionen. Vi producerer kun, hvis der er udsolgt, og vi sælger fra lageret. Vi gør alt, hvad vi kan for at holde det kørende, men det må ikke fortsætte et halvt år mere, siger ejer Eddie Szweda til TV 2/Fyn.
Eddie på farten
For at sætte lidt gang i omsætningen er bryghusejeren personligt begyndt at køre rundt i landet for at sælge øl under sloganet “Eddie på farten”.
- Jeg kører land og rige rundt. Vi pakker ordrer og leverer lige til døren. Man skal bare bestille to kasser øl, og så giver vi seks glas. Vi leverer lige til døren i Jylland og på Sjælland og Fyn, forklarer Eddie Szweda.
Selv om de fleste kunder bestiller øl til Fyn, er der også kunder på Sjælland på dagens ordreliste, og den anden dag var bryghusejeren en tur i Aalborg for at levere de midtfynske specialøl.
12 øl for 390 kroner
En kasse med 12 øl koster 390 kroner inklusive levering, og man skal altså bestille mindst to kasser for at få besøg af Eddie Szweda.
Når kassen er fyldt på lageret, bliver ølflaskerne og papkassen sprittet af, så man så vidt muligt undgår smittespredning.
Under coronakrisen har bryghuset solgt og leveret omkring 1.000 kasser, altså 12.000 øl.
Medarbejder fyret under krise
Selv om det betyder penge i kassen, er det samlet set hårde tider for det midtfynske bryghus, hvor halvdelen af personalet ikke længere kan arbejde.
I marts har virksomheden sendt en fuldtidsansat og deltidsansat medarbejder hjem. Derudover er en medarbejder blevet fyret, da det gik op for Eddie Szweda, at krisen ikke gik over lige med det samme.
Salg af romkugler stiger voldsomt under coronakrisen
Hos Nørre Aaby Bageri går salget af romkugler forrygende. Onlinesalget af de prisvindende romkugler er firdoblet under coronakrisen.
I 2018 blev romkuglerne fra Nørre Aaby Bageri kåret som Danmarks bedste, og salget går stadig forrygende, selv om store dele af samfundet er lukket ned som følge af coronavirus.
Det fynske bageri har haft stor succes med at sælge romkugler online.
- Det er steget knap 400 procent, så det er helt fantastisk, siger bagermester Carsten Matthiesen til TV 2/Fyn.
Vinbutikker sælger romkuglerne
Kagesultne danskere kan bestille de populære og prisvindende romkugler i bageriets webshop.
Derudover er omkring 80 specialbutikker, heriblandt en række vinhandlere, begyndt at sælge romkuglerne fra Nørre Aaby.
- Der er vinbutikker, der sælger mellem 600 og 800 romkugler om ugen, siger Carsten Matthiesen.
Han fortæller, at vinbutikker og andre specialbutikker står for omkring 40 procent af romkuglesalget.
Færre kunder i bageriet
Nørre Aaby Bageri kan dog - ligesom mange andre virksomheder - også mærke coronavirussens effekt på økonomien.
Bageriet, der ligger i nærheden af Fynske Motorvej, hvor trafikken er faldet markant, kan mærke, at der ikke kommer nær så mange kunder forbi selve bageriet.
- Vi har kunder fra hele Danmark, og de kommer ind, når skal til og fra arbejde, forklarer Carsten Matthiesen.
12.000 romkugler om dagen
Noget tyder dog på, at kunderne ikke kan undvære de søde sager og køber kagerne online. Samlet set er salget steget under krisen.
På nogle dage laver Nørre Aaby Bageri op imod 12.000 romkugler, og det er også kunder fra hele landet, der bestiller online.
- Vi føler os med meget ydmyge og taknemmelige særligt i den her tid. Romkugler kan meget i disse krisetider, siger Carsten Matthiesen.
- Der er tre ting, der sælger i disse tider: Det er håndsprit, det er toiletpapir, og det er romkugler, fortæller han.
Ifølge Carsten Matthiesen er det vinder-romkuglerne fra 2018, der er den klart bedstsælgende romkugle i Nørre Aaby Bageri.
Midtfyns Bryghus har søgt om kompensation i regeringens hjælpepakker, men har ikke fået noget hjælp endnu på grund af de mange ansøgere. Eddie Szweda vurderer, at han kan holde butikken kørende i et par måneder endnu, som tingene er nu.
- Regeringen er kommet med nogle gode pakker, som kan hjælpe os, og jeg kan godt forstå, at der er mange, der har søgt. Jeg har lidt penge tilbage, måske nok til en måned eller to, så vi håber, vi ser noget snart, forklarer ejeren af Midtfyns Bryghus.
Virksomheden mangler især penge til drift og likviditet.
Mister sekscifret beløb om måneden
Inden coronakrisen havde Midtfyns Bryghus en omsætning på omkring 800.000 kroner om måneden. Allerede i marts dykkede omsætningen med 20 procent, og endnu mere i april, så bryghuset mister flere hundredtusinder kroner hver måned.
Ud over ølsalget er det også aflysninger af ølsmagninger, som rammer bryghuset hårdt.
Det er stadig muligt at købe øl fra Midtfyns Bryghus i specialbutikker og supermarkeder - og altså direkte fra bryghusets hjemmeside.
Eddie Szweda er amerikaner, men flyttede med sin danske kone til Danmark i 1993. I 2006 overtog han Midtfyns Bryghus.