Byrådspolitikerne i Odense sår tvivl om sine støttekroner til foreningen Søstre mod vold og kontrol for øjeblikket. Men hos udlændinge- og integrationsministeren er der ingen usikkerheder at spore i sagen.
For minister Kaare Dybvad Bek (S) ser på stående fod "ingen grund til at genoverveje den økonomiske støtte" til den odenseanske forening.
Det skriver ministeren i et skriftligt svar til B.T.
- Jeg vil gerne sige, at det overordnet er mit indtryk, at Søstre mod vold og kontrol gør et godt og vigtigt arbejde med negativ social kontrol. Samtidig henholder jeg mig til den uvildige advokatundersøgelse, som frikendte foreningen for beskyldninger om blandt andet dokumentfalsk og udelukkelse af medlemmer, skriver ministeren til B.T.
Søstre mod vold og kontrol modtager 9,6 millioner kroner fra offentlige midler og fonde heriblandt Ole Kirks Fond, der er grundlagt til minde om grundlæggeren af legetøjskæden Lego.
Staten bidrager med 3,8 millioner fra finansloven og yderligere to millioner fra social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdets reserve i perioden 2021-2024. Det sker som led i aftalen om en bedre indsats mod negativ social kontrol.
Kritikken "støjer"
Kaare Dybvad Bek (S) understreger dog i sit svar til avisen, at han generelt forventer, at finansielle støttede foreninger overholder loven.
På Christiansborg er Radikale Venstre også enige i, at foreninger generelt bør overholde de "demokratiske spilleregler", uanset om de modtager statslig støtte eller ej, lyder det fra partiets udlændinge- og integrationsordfører Kathrine Olldag.
Ordføreren mener dog i modsætning til ministeren ikke, at den seneste tids kritik af foreningen vil gå stille af.
- Det er naturligvis noget, som vil støje i forhold til følgende bevillinger. Foreningen kommer nok til at skylde en redegørelse i så fald, siger Kathrine Olldag til TV 2 Fyn.
Hos Odenses politikere i byrådet bliver der for alvor stillet spørgsmål ved støtten til den udskældte forening. Til juni skal byrådet nemlig afgøre, om Odense Kommune fortsat skal støtte foreningen med sine årlige 500.000 kroner til foreningen. Her skal kommunen betale den sidste rate til september.
Efter et møde i Odenses beskæftigelses- og socialudvalget stod det nemlig klart, at et politisk flertal bestående af Venstre og Konservative havde mistet tilliden til foreningen.
Og det finder Konservatives politiske bagland på Christiansborg "stærkt bekymrende" Han har derfor også stillet et spørgsmål til ministeren vedrørende sagen.
- Jeg undrer mig, fordi mine kolleger i Odense Byråd slår alarm. Når jeg hører, hvad de fortæller, synes jeg også, at det er meget bekymrende. Hvis tingene er, som de peger i retning af, kan jeg godt forstå, at man vil trække støtten, siger Konservatives udlændingeordfører Marcus Knuth og fortsætter:
- Og så synes jeg, regeringen bør se på, om man skal fortsætte støtten til foreningen.
Trusler, dokumentfalsk og udelukkelse
Tidligere har TV 2 Fyn og Radio4 kunnet fortælle om kritik af foreningen Søstre mod vold og kontrol i Odense, hvor der blandt andet er blevet fortalt om udelukkelse af medlemmer, trusler og dokumentfalsk.
Her var der angiveligt tale om trusler til islamforskeren Jesper Petersen, der oplevede at blive truet med en udskamningskampagne på sociale medier af foreningens talskvinde Kefa Abu Ras.
Udover at den finansielle støtte skal op i byrådet inden længe, vil flere politiske partier i Odense Byråd nu også have gransket, hvordan Søstre mod vold og kontrol bruger de mange millioner, de modtager.
Enhedslisten Reza Javid har bedt om en redegørelse for, hvad foreningens arbejde med udsatte består i. For eksempel når den i sin egen evaluering skriver, at den fra oktober 2021 til marts 2022 har “understøttet 323 udsatte borgeres opgør med negativ social kontrol”.