Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En video optaget med skjult kamera af Dyrenes Frie Farm på Det Fynske Dyrskue er blevet delt mere end 600 gange på Facebook. Men videoen bygger på en misforståelse, siger dyrskuets formand.
Videooptagelser lavet af Dyrenes Frie Farm på Det Fynske Dyrskue spreder sig hastigt på de sociale medier. I videoen fortæller en mand, at 30 kælegrise aflives og smides ud, når dyrskuet lukker og muger de sidste stalde ud søndag.
Men det er ikke korrekt, siger Det Fynske Dyrskues formand, Torben Povlsen.
Han forsikrer, at grisene ender på spisebordet efter slagtning.
Forhøjet smittefare
Til stor glæde og morskab for nogen og til rædsel og gru for andre - blandt andet formand for Dyrenes Frie Farm, Camilla Kærslund - har de 30 små, nuttede grise ladet sig klappe og klø bag ørerne under hele årets dyrskue.
På grund af forhøjet smittefare, når op mod 50.000 dyrskue-gæster har nusset grisene, kan de ikke komme tilbage til den øvrige besætning. Derfor køres de direkte fra dyrskue til slagteri, når festivalen slutter.
- Jeg kan aldrig nogensinde gå med til at retfærdiggøre tant og fjas i tre dage for så bare at slå grisene ihjel, siger Camilla Kærslund til TV 2/Fyn.
Dyrskuets sikre hit: Kælegrise der snart bliver til flæskesteg
Børnene er ellevilde med de søde kæle- og væddeløbsgrise. Men de ender som flæskesteg efter dyrskuet.
Der bliver jublet og hujet, klappet og kælet i den ene ende af Det Fynske Dyrskue.
Grisevæddeløb og de små kælne grissebasser på otte uger trækker børn i stimevis forbi det lille aflukke med smågrise og de legesyge væddeløbs-sprintere.
De små basser er lige så kloge, hvis ikke klogere end hunde, og de nyder at løbe rundt på den intermistiske bane til stor jubel fra de mange børn.
Nogen har snydt og trænet på forhånd, oplyser Mikkel Dreyer fra Fyns Landboungdom.
Han har været med til at arrangere væddeløb de seneste syv år.
- Jeg ved, at der er nogen, der træner grisene på staldgange. Det er primært Ringstedgaard, ved jeg.
Det er racerne dyroc og yorkshire, der spæner rundt på banen.
Der er klogere end hunde
I følge Mikkel Dreyer er det grisene selv, der har motivation til at spæne rundt. Det er ikke noget, de skal tvinges til.
- Det kommer helt naturligt, at de vil fremad, siger han.
De fleste væddeløbsgrise er en tand ældre end klappegrisene.
- Jeg vil næsten påstå, at grisene er klogere end hunden. Allerede fra helt små ved de, hvor de skal rode for at få mad og skjul, og de bygger rede fra de ikke er ret gamle.
De små grise, der kommer fra SSP-bestande, skal more sig, mens de er på dyrskuet.
- Når dyrskuet er overstået, bliver de slagtet. Det sker af sikkerhedsmæssige grunde på grund af faren for smitsomme sygdomme. Alternativet er at nogen køber dem, men det har vi ikke haft held til at finde, siger Mikkel Dreyer.
Med skjult kamera talte hun med en anonymiseret mand foran dyrskuets kælefold. I videoen forklarer manden, at smågrisene slagtes og destrueres efter dyrskuet.
"De dør allesammen. Vi tør ikke tage dem hjem, hvis der skulle komme smitte. Alle grise, der har været på dyrskue, skal til slagtning bagefter. Der står alt for mange kroner på spil".
"De skal ikke bruges til noget. Det er affald", forklarer manden i videoen.
Ender på middagsbordet
TV 2/Fyn har ikke kunnet få bekræftet, hvem den anonymiserede mand er, men formanden for Det Fynske Dyrskue forsikrer, at det ikke er ejeren af grisene, der udtaler sig i videoen.
- Jeg ved ikke, hvem der har udtalt sig, men der er nogen, der har misforstået noget, siger Torben Povlen.
Efter at have set videoen på Facebook tog formanden selv kontakt til standen. Han garanterer, at grisene efter dyrskuet sælges som flæskesteg, korteletter og pølser - præcis som de var tiltænkt inden.
- Vi har sikret os, at de grise, der er der, ender på slagteriet og bruges som fødevarer. De bliver hentet af en autoriseret transport, når de er færdige med at være på dyrskue. De bliver kørt til et autoriseret slagteri, hvor de bliver til fødevarer, ligesom alle andre grise gør, fortæller Torben Povlsen.
Opslaget fra Dyrenes Frie Farm er ved denne artikels udgivelse blevet delt mere end 600 gange.
Køb lokal mad på nettet: Pølser lavet af gris og en ko, der hedder Katja
Nu kommer Madsamling også til Svendborg. De lokale kan bestille maden på nettet og en gang om ugen hente det og snakke med producenterne.
Det kan være bekvemt at sidde hjemme i stuen ved computeren om aftenen, og lægge en bestilling ind på nogle lokale råvarer. Især når hverdagen hurtig kan blive travl.
Konceptet Madsamling kom i februar til Ringe, og onsdag åbner der endnu et i Svendborg.
- Mange har en udfordring med logistik i en travl hverdag. Men nu får man mulighed for at handle døgnet rundt på nettet, og jeg håber på, at vi ved at gøre det lettere kommer til at se endnu flere handle lokalt. Og at flere får øjnene op for, at vi har rigtig mange lokale dagligvarer og ikke kun specialiteter, fortæller Anne Hjortenberg, der er daglig leder for Byens Gårdbutik, hvor Madsamlingen i Svendborg finder sted.
Konceptet går ud på, at lokale forbrugere skal have lettere adgang til lokale fødevarer én gang om ugen. Men ikke nok med det får forbrugerne også lidt mere at vide om maden, end de måske ellers ville få.
- Her kommer forbrugerne helt tæt på og får en snak med producenterne og kan høre, at den her pølse, den er lavet af en ko, der hedder Katja. Og så får de historien om fødevarerne som er rigtig fine og giver et nærvær, fortæller Anne Hjortenberg til TV 2/Fyn.
Lokalt samlingssted
Kunderne bestiller varerne i forvejen på internettet. På den måde er der faktisk ikke megen kontakt mellem forbuger og producenter.
Men én dag om ugen skal man efter at have bestilt sine varer møde op og hente dem i butikken.
Og det er dér, at Byens Gårdbutik fra klokken 15.30 til 17.30 om onsdagen skal agere som samlingssted.
- Vi tror på, at det er vigtigt med et tættere forhold mellem forbrugerne og producenterne, og Madsamling skaber en rigtig god ramme om det, så det bliver hyggeligt og nemt at tage ungerne med, der kan opleve, hvor maden kommer fra, siger Anne Hjortenberg.
- Hver uge, når der er opsamling, så er det producenterne selv, der står og udleverer varerne.
For Lise Rasmussen, der sammen med sin mand driver Høkildegård, som leverer grise, får og køer til Madsamlingen, handler det også om en nemmere måde at få solgt sine varer på.
- Det betyder faktisk, at jeg får en digital platform, hvor jeg kan sælge mine varer fra, som jeg ikke har fået tidligere, siger hun.