Jytte er demensven: Det er forfærdeligt at se et menneske forsvinde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Jytte Laugesen er demensven og har selv haft demens tæt inde på livet. Og det er også én af grundene til, at hun nu har arbejdet som frivillig i 10 år.
Hvert eneste år rammes tusindvis af danskere af demens. Og i denne uge sætter TV 2 og TV 2/FYN fokus på demens under temaet Husk livet.
Jytte Laugesen er demensven i Odense, og hun har gennem et årti været frivillig på plejecentret i Ejlstrup, hvor hendes mor også boede. Indtil i 2008, hvor hun døde. Jytte Laugesens mor var dement.
- Min mor kunne jo blive meget vred. Hun kunne sige det værste til sine medborgere, fortæller Jytte Laugesen.
- Det er ganske forfærdeligt. Min personlige holdning er, at så vil jeg hellere rammes af alle mulige andre sygdomme, end jeg vil rammes af demens. Du forsvinder som menneske for os alle sammen.
En demensven er ikke det samme som en besøgsven, der kommer forbi og bruger tid med den demente. En demensven er med til at nedbryde tabuer og misforståelser omkring sygdommen.
Er du egentlig selv bange for at blive dement?
- Hvis jeg skal være rigtig ærlig - så ja. Det er den sygdom, som jeg frygter allermest. Tænk at miste sin personlighed. Man kan ikke kende sine børn, siger Jytte Laugesen.
Hvad ville du gerne blive mødt med, hvis du skulle blive ramt som din mor?
- Nøjagtig som jeg bliver mødt i dag. Jeg er stadig Jytte - jeg er stadig mig. Frivillige skal også tage hensyn, men jeg forsøger at være mod dem , som jeg selv gerne modtages.
Se hele interviewet med Jytte Laugesen her.
Odense Kommune søger lige nu 3.000 demensvenner - nu er der 1.000.
- Man skal ville det. Det skal ikke være din samvittighed, der skal afgøre det.
På Alzheimerforeningens Facebookside kan du se Kaj fortælle om, hvorfor demensvenner er vigtige. Og du kan læse mere om demensvenner her.