Forskere på Odense Universitetshospital har længe vidst, at mødre, der udsættes for hormonforstyrrende stoffer kan få børn med dårligere sprogudvikling frem til to års alderen.
Nu deltager professor og forskningsleder Tina Kold Jensen og hendes team i Et sundere Fyn for at blive endnu klogere på effekterne af de hormonforstyrrende kemikalier.
Vi er alle udsat for kemikalierne, der findes i en lang række dagligdags forbrugerprodukter som f.eks. plastic, legetøj, fødevareindpakning, tandpasta, solcreme, medicinsk udstyr, coatning af tabletter, kosmetik, overfladebehandling og som pesticidrester i fødevarer.
Formålet med projektet er at undersøge, om der er sammenhæng mellem mødrenes udsættelse for hormonforstyrrende kemikalier og hjernens udvikling frem til 7-årigs alderen.
I dag forekommer hormionforstyrrende stoffer overalt, lige fra tandfyldninger til emballager, drikkedunke, legetøj, make up, cremer, burger- og pizzapapir
- Vi har målt kemikalierne i urin og blod hos næsten alle gravide i Odense Børnekohorte, hvilket betyder, at alle fostre er udsatte for dem. Vi har ydermere fundet, at gravide med høje phthalat eller bisphenol A (som findes i henholdsvis blød og hård plast) koncentrationer i urinen fik sønner med dårligere sprogudvikling ved 2-års alderen, hvorimod der ikke var en effekt på døtrenes sprogudvikling, siger Tina Kold Jensen.
Nyere forskning peger på, at især fosterets hjerne er følsom pga. dens hurtige vækst og komplekse funktion, og at udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i fostertilstanden kan påvirke den umodne hjernes udvikling.
- Dette er bekymrende, da sprogudvikling er en tidlig markør for neuropsykologisk udvikling og er sammenhængende med eksamensresultater efter 9. klasse. Det er derfor vigtigt at følge disse børn op ved 7-års alderen for at undersøge, om påvirkningen af hjernepåvirkningen er blivende, siger Tina Kold Jensen.
Projektet har stor samfundsmæssig betydning, da vi alle er udsatte for hormonforstyrrende stoffer, og ved at reducere eller helt undgå udsættelse, kan den negative påvirkning af fostres hjerner forebygges.
Ydermere har EU vurderet, at udsættelse for disse stoffer koster samfundet milliarder i tabt intelligens og efterlyser mere forskning om deres skadelige effekter.