1.400 vil have Als-Fyn-broen: - Det er luftsteg og vindfrikadeller
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere af folketingets trafikpolitikere har svært ved at se visdommen i en bro mellem Als og Fyn.
Når Foreningen Als Fyn Broen torsdag aften holder Borgermøde på Hotel Faaborg Fjord, sker det i skyggen af lunkne udmeldinger om projektet fra flere af folketingets trafikpolitikere.
Kim Christiansen (DF) kalder ideen "spændende", men projektet ligger år ude i fremtiden, siger han. Karsten Hønge (SF) kalder projektet for "luftsteg og vindfrikadeller".
- En bro er helt urealistisk. Der skal jo ikke bare investeres i en bro, men også i vejforbindelser, siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.
Foreningen Als Fyn Broen blev stiftet for fire år siden for at skabe folkelig opbakning til en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Foreningen har i dag cirka 1.400 betalende medlemmer.
Desuden besluttede Faaborg-Midtfyn Kommune sidste år i samarbejde med Sønderborg Kommune at investere tre millioner kroner over tre år i at få lavet nye undersøgelser af en bros effekt og konsekvenser for samfundet og miljøet.
- Der er i hvert fald brug for seriøs dokumentation for, at det hænger sammen. Indtil nu er det projekt mest vindfrikadeller og luftsteg, siger Karsten Hønge.
Styregruppe for Fyn-Als Bro
En fast forbindelse mellem Als og Fyn er nu igen på dagsordenen. En politisk styregruppe er på vej.
Sønderborg Kommune nu nedsætte en politisk styregruppe for etablering af en fast forbindelse mellem Als og Fyn.
Styregruppen skal koordinere samarbejdet mellem kommunerne på begge sider af Lillebælt, holde kontakten med foreningen Als-Fyn broen, og endelig sætte skub i den politiske process, så politikerne på Christiansborg er klar over, at der er et ønske om en fast forbindelse mellem Als og Fyn.
DF: Bro udfordring for naturen
Tonerne er mere venlige fra Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen, som roser de lokale kræfter for at tænke nye tanker om fremtidens trafikinvesteringer.
- Det er en spændende tanke, men vi har i forvejen store udfordringer i de her år på finansieringen af en række andre projekter, som allerede er vedtaget med en anlægslov. Alene af den grund er ideen om en bro mellem Als og Fyn en vision, som ligger nogle år ude i fremtiden.
- Desuden nytter det ikke at bygge en bro, hvis man ikke har en højklassevej, som fører trafikken frem til Svendborg-motorvejen, og den del bliver en udfordring for den sydfynske natur, siger Kim Christiansen.
SF: Færger bedre end bro
Karsten Hønge kan godt forstå, at man gerne vil forbedre mobiliteten mellem Als og Fyn, men han mener, at der findes mere realistiske alternativer, hvis landsdelene skal hænge bedre sammen.
- For eksempel kæmper man på Langeland for en bedre færgeforbindelse til Lolland. Her er tale om et projekt, som har fået landspolitisk opmærksomhed. Jeg ved godt, at man ikke kan forkorte rejsetiden mellem Als og Fyn i samme målestok, som man kan på strækningen Spodsbjerg-Taars, hvor der er planer om en fremskudt færgehavn.
Nyt fremstød for Fyn-Als Bro
Tilhængerne af fast forbindelse mellem Fyn og Als indkalder nu til borgermøde for at fortælle fynboerne om fordelene ved en bro Mellem Fyn og Als.
Det er foreningen Als-Fyn Broen, der arbejder for den faste forbindelse, der står bag mødet på Midtfyns Gymnasium 30. oktober.
- Foreningen håber på stort fremmøde, dels fordi det er et interessant møde med fremtrædende paneldeltagere, og dels fordi et stort fremmøde vil være med til at markere befolkningens ønske om den faste forbindelse, skriver foreningens formand Mogens K. Nielsen i en pressemeddelelse.
Et panelbestående af Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for Danfoss, Lars H. Hansen, formand for Dansk Metal i Odense, Claus Houden, pensionschef i Tryg Danmark og byrådsmedlem i Odense, Jens Odgaard Olsson, direktør for Odense Zoo og Christian Thygesen, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune vil hver især fortælle om en kommende bros betydning for erhvervsudviklingen, jobsituationen og turismeudviklingen.
- En fast forbindelse mellem Als og Fyn vil omdanne udkantsområder til udviklingsområder samt skabe arbejdspladser og fastholde eksisterende virksomheder, og det har vi virkelig behov for i vort område, understreger Mogens K. Nielsen.
Mødet vil blive styret af journalist og kommunikationsrådgiver Jess Myrthu.
- Men det havde dog været nemmere at få ørenlyd på Christiansborg, hvis man på Als og Sydfyn havde brugt kræfter på en bedre færgeforbindelse og flere afgange. For eksempel el-færger, som forurener mindre, siger Karsten Hønge.
Borgmester: Broen er vigtig
På mødet torsdag aften vil borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S), fortælle om, hvorfor broen er vigtig.
Knud Erik Hansen, næstformand, vil fortælle om, hvilke initiativer Komiteen og Styregruppen arbejder med i 2018, samt hvilken betydning broen har for virksomheder og for beskæftigelsen på Fyn og på Als.