Brug for en bro? Borgerne i Faaborg-Midtfyn vil hænge sammen med Als
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der har været stor diskussion om en Als-Fyn-forbindelse. Men både spidskandidater og borgere er i høj grad positivt stemte for en bro mellem Fyn og Jylland.
66 procent siger ja til en bro mellem Als og Fyn.
Sådan viste det sig i hvert fald til Valgfolkefesten i Faaborg tirsdag aften arrangeret i et samarbejde mellem TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amtsavis.
Det har ellers været en ophedet debat med stærke følelser igennem flere år, om hvorvidt Jylland og Fyn skulle bindes sammen af en 11 kilometer lang bro.
Efter fredelig borgmesterduel i Faaborg:
- Det var ikke den store revolution, mener Annette og Gunner
Borgmesterkandidaterne Hans Stavnsager (S) og Kristian S. Nielsen (V) var ikke revolutionære nok for ægtepar fra Vantinge.
For ægteparret Annette Jæger Jørgensen og Gunner Jørgensen flyttede duellen mellem borgmesterkandidaterne Hans Stavnsager (S) og Kristian S. Nielsen (V) ikke noget.
- Det flyttede ikke noget. De var meget enige, så det var ikke den store revolution, siger Annette Jæger Jørgensen.
Der havde ellers været noget at hente hos ægteparret for de to duellanter. De stemmer nemlig begge altid personligt til kommunalvalgene.
Men hvem de stemmer på er hemmeligt. Ikke kun for udenforstående, men også over for hinanden.
Det betyder ikke, at det slår gnister i hjemmet i landsbyen Vantinge vest for Ringe.
- Ellers havde vi nok ikke været sammen så længe, konstaterer Gunner Jørgensen.
Annette Jæger Jørgensen og Gunner Jørgensen er begge folkepensionister. Blandt andet derfor ligger kommunens ældrepolitik dem meget på sinde.
I øjeblikket mangler der i omegnen af 100 plejehjemspladser, og det ser Annette Jæger Jørgensen gerne, at der kommer styr på.
- De må finde på et eller andet, siger hun.
Tog den store debat med
Det håbede hun at blive klogere på. Hun og manden var nemlig bare to af flere hundrede borgere, politisk aktive og kandidater, som fra dørene blev åbnet klokken 16.00, blev budt på en stribe debatter.
Således sluttede Valgfolkefesten ikke med borgmesterduellen. Ægteparret så frem til den store afsluttende valgdebat, hvor det var borgerne som satte dagsordenen.
Men også i panelet af politikere, der bestod af Kirsten Lundgaard (Enhedslisten), Hans Savnsager (S), Kristian Nielsen (V) og Gert Poul Christensen (Nye Borgerlige), viste der sig en overordnet enighed om, at en bro ikke er en tosset idé.
- Vi skal have bundet Region Syddanmark bedre sammen, så Sønderborg hænger bedre sammen med Odense, fastslår Venstres Kristian Nielsen.
- Jeg er modstander
Siden tankerne om en fast forbindelse mellem Als i Sønderjylland og Bøjden på Fyn for første gang blev præsenteret i 2013 har debatten været i gang.
Særligt spørgsmålet om en bro eller tunnel vil skade miljøet og naturen i Lillebælt, og naturområdet Svanninge Bakker har fået følelserne frem. Og det kom man heller ikke udenom til debatten.
- Jeg synes, det her er værd at bevare, påpeger Nye Borgerliges Gert Poul Christensen og viser et billede af de bakkede landskab.
- Jeg er modstander af den bro, og det har jeg altid været, siger Kirsten Lundgaard fra Enhedslisten.
Men nuværende borgmester Hans Stavnsager (S) beroliger de to naturelskende politikere.
- Jeg har ingen intentioner om at ødelægge Svanninge Bakker, siger han.
Gamechanger eller brain drain?
Jens Jørgensen er en af de borgere fra kommunen, der er mødt op til debatten. Han kan ikke forstå modstanden og ser derimod masser af jobmuligheder.
Og det kan de genkende hos politikerne.
Fair politiker: Hans Stavnsager vandt fairplay-prisen i Faaborg
Valgfolkesternes fairplaypris blev tirsdag aften uddelt for tredje gang.
Det er nok ikke hver dag, en politiker får mulighed for at score noget så attraktivt som en FairPlay-pris.
Men det er faktisk muligt på de igangværende Valgfolkefester, som TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis er i gang med.
På valgfesternes tredjedag i Faaborg blev det den siddende borgmester, Hans Stavnsager (S), som fik prisen og det synlige bevis i form af en kasket sat på hovedet.
Han var dog hurtig til at dele ud af æren.
- Hvis man skal holde det i god Faaborg-Midtfyn-ånd, så skulle vi jo egentlig dele den alle sammen. For det er jo sådan, vi træffer beslutninger; vi deles om ansvaret, og vi deles om resultaterne, siger Hans Stavnsager.
For at få prisen skal man som politiker i debatterne have næse for den konstruktive debat.
- Vi har indstiftet fairplay-prisen i vores valgdebatter sammen med Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis, fordi vi ved, at mange vælgere er trætte af mundhuggeri og negativ tone i den politiske debat. Det vil vi gerne gøre noget ved, siger Malene Hammershøy Kjerstad, redaktionschef på TV 2 Fyn.
Konstruktiv ambition
Malene Hammershøy Kjerstad tilføjer, at det er TV 2 Fyns ambition at være Danmarks mest konstruktive mediehus.
- Og det skal forstås helt bogstaveligt, og det skal gennemsyre vores journalistik.
- Selvfølgelig er politikerne uenige og vil kæmpe for deres synspunkter, det skal de, men vi vil også have fokus på nuancer og på de løsninger, de kan finde sammen, siger Malene Hammershøy Kjerstad
Det er vælgerne, der bestemmer, hvem der vinder fairplayprisen ved en afstemning efter hver debat, og de første vindere var godt tilfredse med at kunne hive kasketten med hjem.
Ved debatten på Ærø blev prisen uddelt til Inga Blom Thomas (ÆrøPlus), og på Langeland gik prisen til borgmester Tonni Hansen (SF).
- Når du spørger virksomhederne, siger de, at broen er en gamechanger, siger Hans Stavnsager.
- Men har du ikke betænkeligheder? Mange er jo bekymrede for, at man kan køre væk fra Fyn, at der simpelthen opstår brain drain, hvor alle fynboerne tager til Danfoss på Als i stedet og får job, spørger TV 2 Fyns journalist Jakob Risbro under debatten.
- Nej, det er jeg faktisk ikke bange for, siger Kristian Nielsen.
Hos Enhedslisten holder Kirsten Lundgaard fast i modstanden.
- Det er jo ikke et spørgsmål om, at vi bare skal vækste og vækste. Vi er store nok. Vi skal ikke blive stærkere erhvervsmæssigt, vi skal være stærkere menneskeligt, understreger hun.
Borgmesterduel i Faaborg:
- Jeg er ikke nødvendigvis imod friplejehjem
Et friplejehjem og muligheden for en ekstra tur med støvsugeren blev dagens store emne ved borgmesterduellen mellem Kristian Nielsen (V) og den siddende borgmester Hans Stavnsager (S).
Til valgfolkefesten i Tulipbygningen i Faaborg tirsdag var der borgmesterduel mellem to borgmesterkandidater fra Socialdemokratiet og Venstre.
I det tidligere slagteri på havnen var et af de varme emner fremtidens ældrepleje.
For der bliver flere og flere ældre, også i Faaborg-Midtfyn Kommune. Der bliver også færre varme hænder til at tage sig af de ældre.
Et løsningsforslag kan være et friplejehjem, som fungerer selvstændigt og kan sammenlignes med kommunale skoler og friskoler.
- I dag er der er ikke et decideret friplejehjem i Faaborg. Men skal vi have et friplejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune i den nærmeste fremtid, spørger Ane Johansen fra Jysk Fynske Medier, som er debattens vært.
- Står det til mig, så skal vi. Når jeg ser ind i fremtiden, så kommer vi til at mangle plejehjemspladser. Med et friplejehjem kan vi få plejehjemspladser, uden at det belaster den kommunale anlægsramme, siger Kristian Nielsen (V).
Pengene skal blive i plejen
Den siddende borgmester, socialdemokraten Hans Stavnsager, mener, at det er vigtigt, hvem der skal drive et eventuelt friplejehjem.
- Jeg er ikke nødvendigvis imod friplejehjem. For mig er det vigtigt, hvem der driver det. Ved almennyttige fonde, der driver friplejehjem, der ved vi, at hvis der er et overskud, så bliver det reinvesteret i en bedre pleje, siger Hans Stavnsager.
Men han slår hælene i og afviser, når fondene kræver, at kommunen stiller garantier.
- I løbet af de sidste fire år har jeg talt med interesserede fonde, men de vil have, at vi på forhånd skal garantere et vist antal pladser - altså betale for et vist antal pladser, uanset om der så er et antal ældre, der søger ind på friplejehjemmet eller ej, siger han.
Ekstra tur med støvsugeren eller i skoven
Én af forskellene på et kommunalt plejehjem og et friplejehjem er, at man har mulighed for at tilkøbe ekstra ydelser. Det kan være en ekstra tur med støvsugeren eller en ekstra tur ud i skoven med personalet. Det er ydelser, som ligger udover standardpakken på friplejehjemmet.
Kristian Nielsens fremtidsvision for Faaborg-Midtfyn bærer præg af et friere valg for borgerne. Han mener, at tilkøbsydelser vil give mere spillerum og dynamik.
Ifølge den socialdemokratiske borgmester skal der også gives mere frihed til de kommunale plejehjem.
- Hvis vi skal have en lige konkurrence mellem offentlig og privat, så skal de offentlige tilbud have nogle større frihedsgrader. På den ene side ønsker jeg en god, offentlig pleje, på den anden så bliver vi mere individuelle, siger Hans Stavnsager.
- Ja, det er meget spændende, du bliver nærmest liberal, når det kommer til frikøbsydelser. Det vil jeg gerne hjælpe dig med, siger venstres spidskandidat, Kristian Nielsen.
Du kan se et uddrag af debatten i toppen af artiklen.
Men Hans Stavnsager håber fortsat på en fast forbindelse, da det netop kan give flere arbejdspladser på Als.
- Vi får flere arbejdspladser inden for en times afstand, som er en rimelig pendlerafstand. Jeg vil jo gerne have, at det er folk, der er aktive på arbejdsmarkedet og ikke kun gråhårede, der bor i kommunen i fremtiden. Og det vil en broforbindelse være med til at sikre, fastslår han.