Efter flyvende metalstykker: Kommune går ind i sag om farlig fabrik i Højrup
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Faaborg-Midtfyn Kommune vil afspærre området omkring den gamle fabriksbygning i Højrup, der under stormen sendte træ- og metalstykker rundt i luften.
Stormen Malik havde godt fat i den tomme fabriksbygning Viking i Højrup for to uger siden. Og det fik træ- og metalstykker til at flyve rundt i byen til stor gene for områdets borgere.
Naboerne krævede handling fra kommunen, og ifølge Fyens.dk er det nu sket.
Faaborg-Midtfyn Kommune har nemlig besluttet at afspærre fabrikken samt et stykke af Naturstien Ringe-Korinth, der ligger tæt ved fabriksbygningen.
Metalstykker fløj gennem byen under stormen: Naboer kræver ikonisk fabrik sikret eller revet ned
Det var ikke ufarligt at bevæge sig rundt i Højrup under weekendens voldsomme blæsevejr.
Stormen Malik rev dele af taget af den forfaldne og tomme fabriksbygning midt i byen, og fik træ- og metalstykker til at fyge gennem Højrup.
Derfor kræver naboerne handling for at få gjort noget ved fabriksbygningen.
- Vi har arbejdet mange gange på at få gjort noget ved den, men desværre lykkes det ikke rigtig, selvom kommunen har vurderet den til at være til fare for beboerne i området, siger Hanne Højgaard, der er pensionist og bor tæt på fabriksbygningen i Højrup.
Var et stort aktiv i byen
Hanne Højgaard har boet i Højrup siden 1969, og hun husker dengang, fabrikken var i fuld vigør. Dengang var fabrikken af stor betydning for byen.
- Den var et meget stort aktiv for byen, fordi stort set det halve af byen arbejdede der. Da var den et kæmpe aktiv, men det er den absolut ikke mere, fortæller Hanne Højgaard.
Allerede i 2007 påpegede flere indbyggere behovet for at finde en løsning på fabriksbygningen, der står og forfalder. Ti år efter, i 2017, forsøgte de igen at få bugt med bygningen, men fortsat uden held.
Nu håber Hanne Højgaard alligevel, at kommunen og den private ejer får sikret bygningen eller revet den ned, da den kan være til fare for andre.
- Der går en meget befærdet cykel- og gangsti, der ligger klods op ad fabrikken, og der ligger tit både tagplader og tagrender og søm og alt muligt dernede, siger hun.
- Ovre i naboens have lå der tagplader og alt muligt, der er fløjet tværs over vejen, og der kunne jo ligeså godt være nogen, der havde fået det i hovedet. Hvis selve den rene, pæne bygning kunne komme til at stå tilbage, vedligeholdt sammen med området dernede, så kunne vi sagtens leve med det, men ellers er det største ønske at få den væk, siger Hanne Højgaard.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra ejer Preben Heinrich Würtz, men han ønskede på ingen måde at udtale sig om fabriksbygningen, da han blev kontaktet.
- Du bedes lade være med at kontakte mig igen, lød det korte svar.
- Vi kommer derud i dag (torsdag, red.) og sætter et byggehegn op rundt om bygningen langs Højrupvej for at sikre imod, at der blæser materialer ud. Og så spærrer vi banestien af i dag, da der kommer blæst i nat. Så det er nogle ting, vi gør her og nu, fortæller chefen for By, Land og Kultur i Faaborg-Midtfyn Kommune, Christian Tønnesen til Fyens.dk.
Et langvarigt problem
Allerede i 2007 påpegede flere indbyggere behovet for at finde en løsning på fabriksbygningen, der står og forfalder. Ti år efter, i 2017, forsøgte de igen at få bugt med bygningen, men fortsat uden held.
Hanne Højgaard har boet i Højrup siden 1969, og hun husker dengang, fabrikken var i fuld vigør. Dengang var fabrikken af stor betydning for byen.
Lastbil med fugletårn sad fast: - Ikke alt går efter planen
Mindelunden i Seden får en ny bygning, et fugleudkigstårn, som det lokale menighedsråd længe har ønsket sig. Tårne, der ankom onsdag over middag, er endnu ikke helt på plads, men det vender vi tilbage til.
Tårnet i Mindelunden skal medvirke til at gøre området til et attraktivt, rekreativt område, hvor naturen kan opleves på en skånsom måde.
Sidste år bevilligede Odense Kommune gennem initiativet Borgerne Bestemmer 50.000 kroner til medfinansiering af fugleudkigstårnet.
Siden har de frivillige arbejdet på at skaffe den resterende finansiering. Den er nu kommet fra Friluftsrådet, der har doneret yderligere 150.000 kroner.
- Der er to sponsorer, Odense Kommune og Friluftsrådet, og det er vi dybt taknemmelige for, siger Niels Erik Mertz Rasmussen, der er kasserer i Seden Menighedsråd.
Unikt udsyn
Udsigtstårnet er tegnet af Skov- og Naturstyrelsen. Tårnet er velegnet til fugleobservationer over fjorden.
Nærheden til shelterklyngen, skoven og strandengen giver masser af muligheder for naturoplevelser og socialt samvær, mener de i menighedsrådet.
- Det bliver unikt, for du har udsigt over hele den sydlige del af Odense Fjord, spændende fra Munkebo, Vigelsø til Stige Ø. Og så har du jo et shelter i nærheden, så du kan kombinere det med at kigge på fugle med socialt samvær med dem, du kan lide at være sammen med, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.
Må vente lidt endnu
Det var ellers meningen, at fugleudkigstårnet skulle op at stå på sin plads onsdag eftermiddag, men det må vente lidt.
Lastbilen, der kom med det færdigbyggede tårn, sad nemlig fast i det bløde underlag og måtte efterfølgende trækkes fri af en gummiged.
Derfor er fugletårnet endnu helt nået til sit endelige bestemmelsessted og klar til at blive taget i brug.
- Vi havde troet, at tårnet kom op nu her i eftermiddag (onsdag eftermiddag, red.), men det kan godt være, at det varer et par dage endnu. Der skal muligvis lægges køreplader ud. Det er ikke alt, der går efter planen, men det skal nok lykkes, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.
- Den var et meget stort aktiv for byen, fordi stort set det halve af byen arbejdede der. Da var den et kæmpe aktiv, men det er den absolut ikke mere, fortalte hun i sidste uge til TV 2 Fyn.
Fabriksbygningen er privatejet, og det er derfor ejeren, der skal stå for sikringen.