”Det skærer i hjertet, når et barn er døende og situationen her virker meget ulykkelig," skriver social- og ældreminister Astrid Krag (S) i en mail til TV 2 Fyn.
Det er første gang, ministeren ytrer sig offentligt om sagen om den døende, anbragte dreng Marco Trawel og hans biologiske forældre Heidi og Bo Trawel, der kun har lov at være sammen med ham en halv time to gange om ugen i den her kritiske stund, hvor han ikke har lang tid igen.
Marco Trawel er uhelbredeligt syg med den medfødte sygdom Leighs Syndrom, og læger har sået tvivl om, hvorvidt han når at leve længe nok til at opleve sin egen et-års fødselsdag den 10. august.
Marco Trawel har været anbragt udenfor hjemmet hos en plejefamilie, siden han var knap to måneder, da både børneundersøgelser og forældrekompetenceundersøgelser har konkluderet, at forældrene ikke egner sig til at varetage den fulde omsorg for deres søn.
Forældrene Bo og Heidi Trawel har indtil for få dage siden kun set Marco en time hver tredje uge. Efter hans tilstand blev forværret, blev samværet sat op til samlet en time om ugen. Men det er stadig ikke nok, mener forældrene.
De har de seneste dage fået opbakning fra tusindvis af danskere, der har fulgt og kommenteret TV 2 Fyns historier om Marco Trawel.
Det skærer i hjertet, når et barn er døende og situationen her virker meget ulykkelig.
Også flere Folketingspolitikere har sympati for forældrenes situation. Det gælder blandt andre tidligere minister Mai Mercado (K), Mette Thiesen, der er socialordfører for Nye Borgerlige, medlem af tvangsansbringelsesudvalget Jane Heitmann (V) og Karina Adsbøl, socialordfører (DF), der har stillet flere spørgsmål til social- og ældreminister Astrid Krag.
Det samme har TV 2 Fyn, men Astrid Krag ønsker ikke at stille op til interview om sagen. I stedet har hun sendt en kort skriftlig kommentar:
"Jeg kender ikke den konkrete sag i detaljer, men som jeg forstår fra det beskrevne i pressen er samværet med de biologiske forældre nu blevet øget. Desuden er Ankestyrelsen underrettet og kan følge sagen tæt og kan af egen drift gå ind og træffe afgørelse om samvær i den konkrete sag," skriver hun og oplyser via sin presseafdeling, at ministeriet har underrettet Ankestyrelsen om sagen.
Dybt skuffende
Men det svar kan ikke bruges til noget som helst, mener Dansk Folkepartis Karina Adsbøl:
- Vi har en socialminister, som i hvert fald ikke tager noget ansvar i den her sag. Der er heller ikke noget svar på, om ministeren vil rette henvendelse til sin socialdemokratiske kollega borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Kommune (Hans Staunsager, red.). Det er desværre utroligt og dybt skuffende, at ministeren leverer sådan et intetsigende svar, siger Karina Adsbøl.
Hun mener ikke, at Astrid Kragh har gjort et forsøg på at sætte sig ind i sagen. Derfor håber hun, at ombudsmanden af sig selv vil tage sagen op.
- For jeg synes, det virker fuldstændigt urimeligt, at vi har et samfund, som er uden empati og medfølelse for et forældrepar, som har et meget sygt barn. Jeg bider mærke i, at de jo har samvær. Så derfor er det svært at forstå, hvorfor man ikke kan øge det samvær, siger Karina Adsbøl.
Læs Astrid Krags svar:
Kaster aben videre
Mette Valentin, der er privatrådgiver og partsrepræsentant for de biologiske forældre i sagen, er ikke synderligt begejstret over det kortfattede svar.
- Jeg synes, det er et meget svagt svar, hun giver, og jeg synes, at hun kaster aben videre til Ankestyrelsen. Jeg synes, hun burde ringe til borgmesteren med det samme og sige til ham, at han skal gribe ind i den her sag og gøre noget, siger Mette Valentin.
Hun mener ikke, at man kan bruge svaret til noget som helst.
- For jeg ser en minister, der slet ikke er handlekraftig og ikke griber ind i, at vi har et stærkt dehumaniseret samfund, hvor forvaltninger kan behandle forældre sådan her, uden at der er nogen, der griber ind.
Men er der ikke grænser for, hvor meget en minister kan blande sig i enkeltsager?
- Ministre har det jo med kun at blande sig i enkeltsager, hvor de selv ser en politisk fordel i at blande sig i sagen. Det ser vi jo gang på gang. Jeg har set enkeltsager på ministerens Facebook-profil, hvor hun deler positive historier fra børn- og ungesager, og det er jo også enkeltsager, siger Mette Valentin.
På trods af det kortfattede svar fra ministeren, nærer Mette Valentin stadig håb for, at tingene kan ændre sig på området.
- Jeg har et stort håb på forældrenes vegne. Det vil jeg blive ved med at have helt ind til, at vi står med Marco i kisten, siger Mette Valentin og fortsætter:
- Jeg bygger det håb på, at jeg oplever rigtig mange ringe og skrive til mig, efter at det her er kommet frem. Vi skal ikke have et samfund, der straffer forældre, som har en udfordring i forhold til forældreevnen. Vi skal hjælpe og støtte dem.