Efter i alt 1.671 forslag fra danskerne udvalgte en jury sidste år 15 naturområder til Danmarks nye Naturkanon.
Svanninge Bjerge og Bakker kom med på listen, og det markerer Faaborg-Midtfyn Kommune samt de to lodsejere i området, Naturstyrelsen og Bikubenfonden, mandag.
Stolt over naturperle
- Vi er i Faaborg-Midtfyn meget, meget stolte over, at vores lokale naturperle i form af Svanninge Bakker og Bjerge er blevet udnævnt til Naturkanonen - og dermed til at være en del af vores nationale naturskat. Nu håber vi, at endnu flere danskere får øjnene op for den unikke natur, vi har her, og får lyst til at besøge området, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn, Hans Stavnsager (S), i en pressemeddelelse.
- Det er dejligt, at Danmarks Naturkanon kan bidrage til at rette fokus på de utallige naturoplevelser, besøgende kan få i Svanninge Bjerge, lyder det fra Tessa Buchwald, der er leder af Svanninge Bjerge hos Bikubenfonden.
- Fra en solplet i en skovlund og lyden af fugle og frøer til stormrevne træruiner og rovfuglens slagteplads på en træstub. Naturen er skøn, rå og storslået, og af den grund bruger Bikubenfonden området til at blive klogere på, hvordan naturens kraft kan indgå i indsatser, der skal øge udsatte unges livsmestring, siger Tessa Buchwald.
Motiv for fynbomaler
Et af fynbomaleren Fritz Sybergs hovedværker er ”Aftenleg i Svanninge Bakker”, og det tilhører i dag Faaborg Museum. Men meget har ændret sig siden det blev malet i år 1900.
- Der er ikke længere dans og aftenleg i Svanninge Bakker, som Fritz Syberg portrætterede i sit kendte maleri. Men jeg tror, at mange synes, at det er en helt særlig oplevelse at kigge ind i det kuperede landskab og gå i malerens fodspor i de nu genskabte overdrevsbakker og med Svanninge Kirketårn og Det Sydfynske Øhav i horisonten, siger Jakob Harrekilde Jensen, der er skovrider i Naturstyrelsen Fyn.