20-årig kendt skyldig: Delte billeder af storebæltsulykke
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Principsag afgjort. Bøde til 20-årig. Otte mennesker mistede livet ved ulykken på Storebælt.
En 20-årig mand blev i retten i Svendborg torsdag idømt en bøde på 20.000 kroner for at have delt videoer og billeder fra togkatastrofen på Storebælt den 2. januar i år.
Det oplyser senioranklager ved Fyns Politi, Maria Fanø-Fredeløkke, til TV 2/Fyn.
- Han er blevet dømt i fuldt omfang. Han er altså skyldig i at dele billedmaterialet, som anklagemyndigheden havde tiltalt ham for, og han er blevet idømt ti dagbøder af 2.000 kroner, siger hun.
Filmede afdøde
Ved ulykken mistede otte personer livet.
Umiddelbart efter ulykken filmede den 20-årige, der selv sad i vognen bag den hårdest ramte del af toget, fra ulykkes-kupeen og delte billederne til venner og flere forskellige medier.
Flere tager billeder af ulykker:
- Vi ser det hver eneste dag
Siden 2017 har Rigspolitiet udskrevet 60 bøder til folk, der har taget billeder af ulykker. Ifølge flere redningsarbejdere er det en stigende tendens.
Onsdag begyndte sagen mod den 20-årige mand, der optog og delte billeder fra Storebæltsulykken den 2. januar. Hans opførsel er en tendsens, der ifølge Ambulance Syd og Rigspolitiet er et stigende problem.
- Det er en stigende udvikling, det er der ingen tvivl om. Jeg hører det omtalt mere og mere, fortæller Patrick Fechtenburg, der er områdeleder ved Ambulance Syd.
Siden 2017 har 60 personer fået bøder for at tage billeder eller video af ulykker.
Vidnede i retten
Den 20-årige mand var selv passager i den forreste togvogn, da otte mennesker i selvsamme vogn mistede livet i ulykken på Storebæltsbroen. Det samme var Uffe Gjedsig, der onsdag vidnede mod den 20-årige mand.
Den 20-årige passager risikerer en bødestraf på 22.000 kroner for at have delt billederne.
Uffe Gjedsig mener ikke nødvendigvis, at den 20-årige skal have en høj bødestraf, men han er i tvivl om, hvad konsekvensen så skal være.
- Hvad skal der til for, at det skal gå op for folk, at det ikke er i orden? Hvor går grænsen henne? Min generation ville måske tænke, at det gør man bare ikke. Yngre mennesker synes måske, det er fuldstændig i orden og er helt naturlige med det og kan ikke forstå, at det er forkert, fortæller Uffe Gjedsig til TV 2/Fyn.
Oplever det dagligt
Ambulance Syds kolleger i Rigspolitiet har ligesom redderne en opfattelse af, at flere og flere hiver mobilen frem, når de ser tilskadekomne.
- Vi ser næsten hver evig eneste dag, når der er et uheld, eller når politiet optræder et eller andet sted, at der bliver taget billeder, fortæller politiassistent i Rigspolitiets nationale færdselscenter Christian Berthelsen.
Han har en klar opfordring til nysgerrige danskere med mobilen i hånden.
- Lad den mobil ligge. Lad være med at tage billeder. Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor at det skal være til fornøjelse at tage billeder af mennesker, der er i nød. Det kan være ganske generende, siger han.
Sagen mod den 20-årige mand forventes afsluttet den 16. maj.
Se hele indslaget her under:
- Men det var aldrig meningen at såre eller krænke nogen, sagde den dømte til TV 2/Fyn efter retsmødet.
Billeder og video fra det forulykkede tog videresendte manden efterfølgende til DR P4, TV2 Øst, Politiken, Sveriges TV4 samt nyhedsbureauet Associated Press.
- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over det. Billederne blev taget i starten og sendt til et nyhedsbureau for at sige, at vi var kørt galt, og at vi havde brug for alt det hjælp, vi overhovedet kunne få. Så det var ikke med tanke på at krænke nogen. Derudover har jeg ikke bemærket, at der var mennesker på billederne. Det fik jeg først vist i retten, efter at de har fotoredigeret det. Ellers har det ikke været muligt at se det, sagde han til TV 2/Fyn, da sagen var for retten den 1. maj.
Tilfreds anklager
Mens den 20-åriges forsvarer Berit Ernst mente, at hendes klient skulle frifindes i byretten, havde anklager Maria Fanø-Fredeløkke krævet den 20-årige idømt en bøde på 22.000 kroner for at have optaget og delt materialet.
- Anklagemyndigheden kan kun være tilfreds med, at retten har fuldt vores udgangspunkt. Vi har ment, at tiltalte var skyldig, og det har retten tilsluttet sig, fortæller Maria Fanø-Fredeløkke.
Retten har lagt vægt på, at materialet blev sendt, både mens han befandt sig i toget, og efter han og de øvrige passagerer var bragt til et krisecenter i Nyborg. Sidste gang han sendte materialet var kl. 16.41.
Skærpet lov
Retten fandt det bevist, at der var tale om billedmateriale, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.
Retten mener desuden, at den 20-årige uberettiget videregav et billede af et vidne i toget, der ikke havde givet samtykke til videregivelsen.
Ved bøden på 20.000 kroner har retten lagt vægt på, at bestemmelsen i straffeloven er ændret 1. januar 2019, og at det i forarbejderne til lovændringen fremgår, at der skal ske en skærpelse af det hidtidige bødeniveau.
Efter dommen er mandens telefon, som han brugte til at optage video og billeder med, blevet konfiskeret - den får han ikke igen.
Samtidig betyder dommen, at alle - både medier og privatpersoner - der har billedmaterialet skal slette det.
Den dømte anker ikke dommen.